Ciutat:
Només els usuaris registrats poden afegir continguts. Clica Aqui per registrar-te de franc
 PISSARRA
()
 PIS HABITACIONS
()
 FEINA
()
 IDIOMA ACADEMIES
()
 COMPRA VENDA
()
  
 Qatar  - La llei d?asil de Qatar prohibeix als refugiats l?activitat política
Pujat per Sergi Marzabal [1] - 2018-11-05

És el primer país del Golf que aprova una norma d?acollida

https://www.ara.cat/internacional/Qatar- prohibeix-refugiats-activitat-politica_0 _2119588090.html

Les petromonarquies del golf Pèrsic han sigut criticades per no acollir els refugiats de les guerres que destrossen Síria, l’Iraq i l’Afganistan. I és que, tot i ser pròxims, estar implicats en aquests conflictes i tenir vincles culturals i lingüístics amb els desplaçats forçats i tenir molts més recursos que els països àrabs que suporten el pes de la crisi (Jordània i el Líban), ni Bahrain, ni Kuwait, ni Oman, ni Qatar, ni l’Aràbia Saudita ni els Emirats Àrabs han signat les convencions internacionals de refugiats. El mes passat Qatar va sortir d’aquest guió i es va convertir en el primer país del Golf a aprovar una llei d’asil, però la norma és tan restrictiva que no va més enllà d’un gest de cara a la galeria. Les ONG alerten, a més, que vulnera drets fonamentals.

El més sorprenent és la contundència amb què l’article 11 de la nova llei sobre l’organització de l’asil polític prohibeix als refugiats “implicar-se en qualsevol activitat política” mentre visquin a Qatar, sota l’amenaça de ser expulsats pel ministeri de l’Interior “al país que ells triïn”. A més, segons preveu l’article 10, els refugiats hauran de demanar permís al govern si volen canviar el lloc de residència que se’ls ha assignat.

“Les llibertats d’expressió, associació i reunió ja estan molt restringides a Qatar. I no ens queda clar per què hi ha més límits en el cas dels refugiats ni per què els impedeixen la llibertat de moviments”, explica a l’ARA des d’Amman Hiba Zayadin, investigadora de Human Rights Watch.

Tot i que la llei prohibeix la deportació de refugiats a països on puguin ser subjectes de maltractaments, tortures o execucions, limita aquesta protecció als que són objecte de persecució per la seva religió, ètnia i ideologia o pertinença a un grup social determinat. No queda gens clar, per exemple, què passaria si una parella del mateix sexe de l’Iran, on l’homosexualitat està castigada amb la pena de mort, demanés asil a Qatar. A més, les sol·licituds es donen per desestimades després de tres mesos de silenci administratiu i no hi ha opció d’apel·lar a la justícia.

La llei preveu que els refugiats puguin treballar i tenir accés a l’atur, l’educació, la sanitat i l’habitatge públics i també el dret a resar i al litigi.

La nova norma arriba en ple aïllament de Qatar pel bloqueig imposat per l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs i Bahrain, que l’any passat van ordenar als seus ciutadans abandonar Qatar alhora que expulsaven els qatarians del seu territori. Però alguns nacionals d’aquests països es van estimar més quedar-se a Doha i ara podran acollir-se a la llei per regularitzar la seva situació. La llei d’asil podria quedar-se, doncs, en un exili daurat per a aquests contingents.

L’altre front de crítica internacional que té obert Qatar és la situació dels treballadors immigrats, sotmesos a un sistema d’ espònsors ( kafala ) que suposa la seva total submissió a l’empresari i que l’Organització Internacional del Treball ha titllat d’“esclavatge modern”. El fet que bona part treballi en la construcció de les infraestructures del Mundial de futbol del 2022 ha amplificat les crítiques. Qatar també ha abolit el requisit de demanar permís a l’empresari per poder abandonar el país, però no es podran acollir a la nova normativa, per exemple, les desenes de milers de treballadores domèstiques. Els treballadors tampoc podran canviar d’empresa dins del país. Alhora, per primer cop els estrangers podran sol·licitar la residència permanent a Qatar, encara que només podran fer-ho un centenar de persones cada any.

Rentat d’imatge
Luciano Zaccara, professor de la Universitat de Qatar, explica que Doha intenta millorar la seva imatge internacional: “La llei d’asil, la reforma de la kafala i els canvis en la llei de residència es deuen bàsicament a pressions internacionals de cara al Mundial, i busquen millorar la imatge respecte a les llibertats civils. Fins i tot pot ser una mesura orientada a la millora dels recursos humans, ja que moltes empreses es queixen que el sistema de kafala és tan limitat que els impedeix contractar gent vàlida. Però, en tot cas, l’aplicació de la nova normativa no és universal ni automàtica”.

^top
 Qatar  - Una operació per ofegar Qatar de mica en mica
Pujat per Sergi Marzabal [1] - 2018-06-20

Dins de la seva guerra freda amb els qatarians, l?Aràbia Saudita vol boicotejar el Mundial del 2022

https://www.ara.cat/mundial-2018-russia/ operacio-ofegar-Qatar-mica_0_2036796325. html

Aquest any, per primer cop, les dones han pogut entrar en un estadi de futbol a l’Aràbia Saudita, tot i que per una porta especial per a famílies, ja que la condició per poder-hi entrar és que vagin acompanyades. Després de rebre permís per conduir cotxes, les dones saudites veuen petits senyals de canvi en un regne boig pel futbol, encara que la selecció no hi ajudi gaire. El futbol saudita no acaba de fer el salt a nivell esportiu, però el país sap utilitzar el futbol per posicionar-se políticament. Ara, per exemple, l’utilitzen en la seva guerra freda contra Qatar. El 2017 l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Bahrain, els veïns de Qatar, van iniciar un bloqueig comercial, de fronteres i d’espais aeris sobre el petit emirat qatarià, al qual acusen d’estar darrere de grups terroristes que actuen en estats com Egipte i Síria. Però la veritable raó és la decisió de la família reial qatariana de deixar d’obeir les ordres dels reis saudites, els Al-Saud.

Els Al-Saud van ser claus en el naixement d’una identitat política àrab a inicis del segle XX. I també han promocionat el wahhabisme, el moviment fonamentalista musulmà sunnita. I com que la Meca és a dins de les seves fronteres, els Al-Saud s’han autoatorgat el paper de defensors del sunnisme en contraposició al gran enemic, l’Iran, que és xiïta. Històricament, els saudites han controlat l’agenda política de la major part d’estats veïns, com els Emirats Àrabs Units, Bahrain, Qatar, Oman i el Iemen. I quan un d’aquests estats s’escapa de la seva agenda, si cal, s’hi intervé militarment, com al Iemen.

El 1995 un cop d’estat a Qatar va canviar-ho tot. Tamim bin Hamad al-Thani va fer fora el seu pare, fidel als saudites, i va iniciar una política independent que ha convertit aquest menut estat en una potència. Qatar va començar a apostar pel gas i no tant pel petroli com els seus veïns, i va començar a escriure la seva pròpia agenda política. Això els ha portat a fer tractes amb l’Iran -el gran enemic dels saudites-, ja que els qatarians comparteixen bancs de gas i sortida natural al mar amb els iranians. Així, el moviment de Qatar va ser tot un desafiament que durant anys ha complicat les relacions. La producció de gas natural va donar a Qatar llibertat per no haver de dependre de l’OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli), en la qual els saudites tallen el bacallà. El 1996 l’Aràbia Saudita va organitzar un cop d’estat a Qatar que va fracassar, cosa que va tensar més la relació amb el petit emirat, que gràcies al gas té tractes amb els Estats Units, ha arribat a tenir el PIB més alt del món i organitzarà el Mundial de futbol del 2022.

Ara els saudites intenten sotmetre sense guerra els qatarians i per fer-ho utilitzen, en part, el futbol. El bloqueig de fronteres angoixa un país que serà seu del pròxim Mundial. La FIFA es planteja que en el Mundial de Qatar no hi participin 32 seleccions, sinó 42. Si fos així, Qatar hauria de construir més estadis en pocs anys, cosa que el bloqueig econòmic dificulta molt. La FIFA ha proposat que -com passarà en el Mundial del 2026- Qatar cedeixi l’organització d’alguns partits a estats veïns. Però en aquest cas els veïns són els que fan boicot als qatarians, liderats pels saudites. Impossible, doncs. El somni de l’Aràbia Saudita seria que el Mundial de Qatar no arribés a fer-se mai. I de fet fa uns mesos el ministre d’Esports saudita, Turki al-Xeikh, va dir a la premsa alemany que al setembre la FIFA anunciaria que Qatar es queda sense organitzar el Mundial del 2022, perquè es faria pública la “compra de vots” dels qatarians per ser escollits seu del Mundial. Segons aquest rumor, el Mundial es faria al Regne Unit, que ja ho té tot a punt.

Per la seva banda, el govern saudita exigeix com a condició per aixecar el bloqueig, entre altres coses, el tancament de la cadena qatariana Al-Jazeera, i ha bloquejat al seu territori tant Al-Jazeera com BeINSports, un canal també amb seu a Qatar. Però BeINSports té els drets del Mundial per a tot el Pròxim Orient, incloent-hi l’Aràbia Saudita. Així, els saudites no poden veure partits com el de la seva selecció d’avui contra l’Uruguai i els toca fer-ho de manera pirata. Com que el perjudicat és un canal qatarià, al govern saudita ja li va bé i fa els ulls grossos.

^top
>>> Tornar al capdemunt
Atenció, tot i que els anuncis del tauler son postejats per membres registrats de la web, Catalansalmon NO certifica ni comprova que siguin autèntics o actualitzats, i per tant NO es fa responsable, no fotem :)
Les diferents webs de Catalansalmon:
Campanyes i microsites de catalansalmon
US PORTEM AL COR
Volem fer arribar als pres@s polítics un missatge en vídeo enregistrat des de diferents punts del món.
REPRESENTANTS ALS CONSOLATS ESPANYOLS PER LES ELECCIONS DEL 21D
Coordinem els Representants Electorals als Consolats durant els dies 17, 18 i 19 de Desembre
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS CATALANS!
Catalansalmon exigeix la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.
MANIFEST EN DEFENSA DE LES INSTITUCIONS CATALANES
Signa el manifest contra l'atac de l'estat espanyol a la Democràcia i els Drets Humans a Catalunya!
VOT ELECTRÒNIC
Web informatiu sobre el vot electrònic per als catalans residents a l'exterior
CONTRA LA SUSPENSIÓ DE LA CONSELLERIA D'EXTERIORS
Contra la decisió española de tancar la Conselleria d'Exteriors
vullvotar.com
catalans que viuen a l'estranger i que VOLEN VOTAR
DIADA VIRTUAL 2013
Cadena Humana VIRTUAL arreu del món per la Diada 2013
NOPUCVOTAR
Testimoni dels Catalans que viuen a l'estranger i que no han pogut votar.
DIADA VIRTUAL 2012
Adhesions a la manifestació del 11 de Setembre del 2102 a Barcelona des de tot el món.
No al tancament de TV3 per Satèl·lit
Campanya mundial contra el tancament de TV3 per Satèl·lit
®-CATALANSALMON.COM
©2005 - Versió:2.4 [12·2018]
172.69.62.42
info@catalansalmon.com
Els continguts d'aquest site són gratuits i lliures.
Avís legal / Normes d'ús - POLÍTICA DE COOKIES
Need (google) Translation?