CATALANSALMON: 18 anys 7 mesos i 15 dies (6802 dies) posant en contacte catalans arreu del món
Ciutat:
Només els usuaris registrats poden afegir continguts. Clica Aqui per registrar-te de franc
Total continguts:50
 PISSARRA PISOS FEINA IDIOMES COMPRA VENDA NOTÍCIES TURISME  
Pag:12345678910111213
1  FIJI  - Catalans a FIJI :)
Pujat per WEBMASTER [1] - 2023-11-27

https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t39.3080 8-6/404869986_18408709420012761_23928485 37508793113_n.jpg?stp{=}dst-jpg_p843x403 &_nc_cat{=}107&ccb{=}1-7&_nc_sid{=}5f204 8&_nc_ohc{=}ShrDOs0yRBoAX8K_bYF&_nc_ht{= }scontent.xx&edm{=}AN6CN6oEAAAA&oh{=}00_ AfB7OpawXtO08IDtCSwH23OzoC10UFAXtfnspQvm dz_EgQ&oe{=}65686FD7

^top
2  Sydney  - El barça percibirá Cinco millones por un partido en Sydney el 25 de mayo
Pujat per WEBMASTER [1] - 2022-04-06

https://www.sport.es/es/noticias/barca/c inco-millones-por-un-partido-en-australi a-13484587

El FC Barcelona ha anunciado hoy que cuando acabe la Liga viajará a Australia para disputar un partido amistoso contra una selección de los mejores jugadores del campeonato local, los A-Leagues All Stars. El partido se jugará en el Accor Stadium de Sydney, con capacidad para 80.000 espectadores, en una semana especial en el calendario australiano, pues tres días después se disputará la final de la Liga de aquel país y también coincidirá con el inicio del Vivid Sydney, importante festival de música y cultura.

^top
3  Malaga  - Trobada a Málaga!!!
Pujat per Francesc ( Malaga ) [13774] - 2021-12-28

Hey bon dia , m’acabo d'unir aquest grup i m'agradaria trobar-me amb catalans a Málaga. Com enyoro parlar la nostra llengua. Podíem quedar tots plegats !!! Vinga animar-se!!!

^top
4  Sant Petersburg  - Sant Petersburg
Pujat per WEBMASTER [1] - 2020-04-03

Sant Petersburg (en rus !0{=}:B-5B5@1C@3, transcrit Sankt-Peterburg, 'ciutat de sant Pere' en alemany), coneguda col·loquialment com a 8B5@ (transcrit "Píter") i abans coneguda com a Leningrad (5{=}8{=}3@04, 1924-1991) i Petrograd (5B@>3@04, 1914-1924), és una ciutat de la Rússia nord-occidental, situada al delta del riu Neva, a l'extrem oriental del golf de Finlàndia, al mar Bàltic.

Va ser fundada pel tsar Pere el Gran el 16 de maig de 1703 amb la intenció de convertir-la en la "finestra de Rússia cap al món occidental".[1] A partir d'aleshores es va convertir en capital de l'Imperi rus durant més de dos-cents anys fins que després de la Revolució russa la capital del país va retornar a Moscou.

Actualment Sant Petersburg és la segona ciutat més gran de la Federació Russa amb 5.023.313 habitants,[2] i una de les ciutats més grans d'Europa. El centre de la ciutat és considerat Patrimoni de la humanitat per la Unesco. Sant Petersburg és, a més, seu de la cort constitucional de Rússia.

^top
5  Tamil Nadu  - AUROVILLE: ASÍ ES LA CIUDAD INDIA DONDE SE VIVE SIN DINERO
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-08-02

https://muhimu.es/comunidad/auroville-ci udad-india-sin-dinero/

“Auroville quiere ser una ciudad universal donde hombres y mujeres de todos los países puedan vivir en paz y armonía sin importar sus creencias, su ideología o su nacionalidad. El objetivo de Auroville es la unidad humana”.

Con este lema se creó en 1968 el asentamiento utópico de Auroville, una pequeña ciudad india que, a punto de cumplir 50 años, es para muchos un magistral experimento de convivencia y, para otros, un parque temático para turistas.

Auroville es el sueño de Sri Aurobindo y Mirra Alfassa hecho realidad a través de un refugio para personas que ven el mundo de manera diferente.

En 1968, un grupo de personas a los que Aurobindo y Mirra lideraron se instaló en la costa de Tamil Nadu (India) con la idea de crear una sociedad sin policía, en la que no se manejase el dinero, sin religiones y en la que cada miembro aportase su habilidad al conjunto de la comunidad. Doce virtudes eran las que guiaban a aquel grupo de soñadores: igualdad, generosidad, receptividad, perseverancia, humildad, sinceridad, gratitud, aspiración, coraje, bondad, paz y progreso.

Auroville: así es la ciudad india donde se vive sin dinero 1
Auroville se fundó en 1968 para llevar a cabo la idea de ciudad que tenían sus fundadores y las cinco mil personas que se instalaron allí

El objetivo inicial de Sri Aurobindo y Mirra Alfassa (hoy considerados padre y madre de Auroville) era construir una ciudad para cincuenta mil personas. Sin embargo, hoy en día los residentes tan solo ascienden a seis mil personas de más de treinta y seis nacionalidades. La mitad de su población es india y solo 2700 personas tienen derecho a voto en el país.

La vida en Auroville
Aunque el número de habitantes parezca pequeño, tenemos que ser conscientes de que esta ciudad experimental está a punto de cumplir medio siglo y eso no es algo sencillo de conseguir. La vida en Auroville no está hecha para todo el mundo.

Sus habitantes cuentan que es muy común encontrarse con gente que llega entusiasmada a la ciudad, pero que abandona pronto porque les parece muy complicado adaptarse. Además, no todo el mundo puede quedarse: algunas personas no cumplen los requerimientos básicos (no colaboran con su trabajo, alteran el orden…) y son rechazadas por la comunidad.



La forma de vida de la población de Auroville es completamente alternativa: conviven y tienen un sentido de comunidad poco convencional. Además, el sistema de enseñanza de su escuela se adapta a las necesidades de los niños y a su curiosidad. En esta utopía hecha realidad solo se consumen productos orgánicos y no se vende alcohol. Además, no existe el dinero como tal (el trueque está a la orden del día) y son los propios ciudadanos los que la gobiernan a través del consenso.

Sus habitantes aseguran que Auroville se trata de una ciudad autosuficiente gracias al turismo, a la exportación de artesanía y a los proyectos musicales y artísticos que desarrollan.

Además, Auroville cuenta con el apoyo de la Comisión Europea, la UNESCO o el gobierno de la India.

Esta ciudad acepta 120 habitantes nuevos al año (y hay hasta lista de espera para poder mudarse) y nadie queda excluido. Incluso los dalit, la casta más baja de la India, son bienvenidos. Además, Auroville se divide en diferentes proyectos (de agricultura, de arquitectura, de salud e higiene, de servicios públicos, de arte y cultura, de meditación…) que hacen que el lugar se mantenga a flote.

Auroville: así es la ciudad india donde se vive sin dinero 2
En Auroville existen diferentes proyectos que gestionan los miembros de la comunidad. Imagen: Auroville Earth Institute

La cara oscura de Auroville
Al no tener unas fronteras bien definidas (iría poco a tono con la libertad que intenta transmitir) muchos restaurantes, centros de yoga y demás comercios utilizan el nombre de la ciudad para estafar a los turistas. Algo que trae de cabeza a los locales, que ya están buscando soluciones.

Además, sus 32 entradas sin valla de por medio han generado algo de inseguridad: varias mujeres han denunciado ataques por parte de gente de poblaciones vecinas a los que no les gusta nada la forma de vida en Auroville. Por desgracia, también son bastante frecuentes los robos a turistas (aunque esto no nos sorprende tanto).

¿Hay vida más allá de Auroville?
Más allá de los pequeños problemas de inseguridad (que no se diferencian de los existentes en otras poblaciones), el mayor problema de los moradores de esta curiosa ciudad es qué hacer cuando quieres irte. Tras vivir años sin generar dinero es bastante complicado comprar un billete para empezar de cero en cualquier otro lugar. Aunque este no es el único problema: se han dado muchos casos de personas que abandonan Auroville y vuelven al cabo de un tiempo porque no son capaces de integrarse socialmente en ninguna otra parte.

“Auroville no es un refugio, es un pequeño laboratorio para trabajar con las enfermedades del ser humano y buscar una cura. Todo lo que sucede en el mundo exterior sucede también aquí” explica Joseba, un vasco que lleva veintidós años allí.

^top
6  Mannheim  - Informació turística de Mannheim
Pujat per Ramon Navarra ( Mannheim ) [12551] - 2019-07-18

https://www.visit-mannheim.de/en/sightse eing

^top
7  Mannheim  - Geopark-Infocenter a Lampertheim.
Pujat per Ramon Navarra ( Mannheim ) [12551] - 2019-07-18

https://geo-naturpark.net/deutsch/servic e/tore-zentren/infozentren/lampertheim.p hp

^top
8  KOSOVO  - Idiomes
Pujat per Joaquim ( KOSOVO ) [12502] - 2019-06-23

Albanes i Serbi

^top
9  KOSOVO  - Prefix
Pujat per Joaquim ( KOSOVO ) [12502] - 2019-06-23

+383

^top
10  Costa D ivori  - Costa d'Ivori Informació general
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-06-14

Costa d'Ivori (en francès Côte d'Ivoire, que és l'únic nom oficial del país) és una república de l'Àfrica Occidental que limita a l'oest amb Libèria i Guinea, al nord amb Mali i Burkina Faso, a l'est amb Ghana i al sud amb el golf de Guinea. La capital és Yamoussoukro, tot i que la ciutat principal és l'antiga capital, Abidjan. És un dels països més pròspers de l'Àfrica occidental, si bé el seu desenvolupament econòmic ha estat afectat per una convulsa vida política, agreujada per la corrupció oficial i el refús d'adoptar les reformes necessàries.

Antiga colònia francesa, va obtenir la independència el 1960.

Com que el país tenia un nom diferent en cada llengua, a causa de la traducció literal del nom francès (Ivory Coast en anglès, Costa de Marfil en espanyol, Elfenbeinküste en alemany, Costa d'Avorio en italià, etc.), el govern ivorià va voler posar-hi fi de manera oficial i l'octubre de 1985 va demanar que el país fos conegut arreu i en qualsevol llengua com a Côte d'Ivoire. I de fet, segons la llei nacional, el nom de l'estat no pot ser traduït del francès.

^top
11  LIBERIA  - «The Love Of Liberty Brought Us Here»
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-03-30

Libèria és un estat de l'Àfrica occidental banyat per l'Atlàntic al sud i al sud-oest, i que fa frontera amb Sierra Leone al nord-oest, Guinea al nord i Costa d'Ivori a l'est. Fou fundat per antics esclaus dels EUA tot i que majoritàriament està habitat per africans indígenes.[2]

Recentment ha patit dues guerres civils (1989-1996 i 1999-2003) que n'han desplaçat milers de ciutadans i n'han destruït l'economia, que depèn de les exportacions de minerals, bàsicament del ferro o dels diamants. Actualment hi ha més d'un 85% d'atur. Els seus principals socis comercials són països europeus.

El seu clima és tropical. Té una gran barreja ètnica i religiosa, amb predomini de diverses formes de cristianisme i creences locals. L'idioma oficial, l'anglès, és conegut només per una tercera part de la població, la resta parla una vintena d'idiomes diferents.

Libèria havia format part, fins al 2007, de la llista de paradisos fiscals no cooperatius de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

^top
12  NIGER  - la República del Níger
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-03-20

El Níger, oficialment la República del Níger (République du Niger en francès, llengua oficial) és un estat de l'Àfrica occidental. Limita al sud amb Nigèria i Benín, a l'oest amb Burkina Faso i Mali, al nord amb Algèria i Líbia i a l'est amb el Txad. La seva capital és Niamey. Amb una superfície d'1.267.000 km², la seva extensió és comparable a les àrees reunides de l'estat espanyol i Turquia. Les seves zones septentrional i central es troben a les àrees desèrtiques del Sàhara i el Sahel. La seva població, de 15.306.252 habitants, és majoritàriament musulmana i es concentra a la franja meridional, en particular a la regió sud-occidental a la vora del riu Níger. Està dividit en set departaments i el districte de la seva capital, Niamey.

El Níger va ser una colònia europea de l'Àfrica Occidental Francesa, que va accedir a la independència el 1960. La seva economia és una de les més pobres del món[1] i dos terços de la població viu sota el llindar de pobresa. L'índex de desenvolupament humà el 2010 era el tercer més baix del món. És un estat ric en minerals, entre els quals destaca l'urani, un producte valuós el preu del qual, no obstant això, registra fortes fluctuacions. Amb prou feines el 3,9% del seu territori és apte per a l'agricultura, la qual cosa sumada a les sequeres i a la desertificació del territori, el fa vulnerable a les fams.[2] El govern, així mateix, ha iniciat l'exploració i els projectes d'exploració de jaciments d'or i de petroli.[3]

La seva democràcia és inestable i ha sofert diversos cops d'estat en les últimes dècades, l'últim el febrer del 2010, quan es va deposar al president Tandja Mamadou després de 10 anys en el poder.[4] Fins a l'abril del 2011 l'estat va ser governat per una Junta Militar encapçalada per l'oficial Salou Djibo,[5] fins al lliurament del poder al vencedor de les eleccions de l'any 2011, l'actual president Mahamadou Issoufu.[6]

^top
13  Saint Louis  - la “Ciutat del Monticle”
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-02-02

Saint Louis és l'àrea metropolitana més gran de l'estat de Missouri als Estats Units, amb un total de 2.603.607 habitants l'any 2000.


St. Louis, Missouri Botanical Garden, EUA.
Fundada en 1764,[1] durant la Colonització francesa d'Amèrica fou la capital de l'Alta Louisiana, i posteriorment la del Territori de Louisiana (1805),[2] que es convertiria després en Territori de Missouri (1812).

La ciutat de Saint Louis, una entitat separada del Comtat de Saint Louis, hi contribueix amb 348.189 persones; la seva població ha anat disminuint des dels anys 1950, pel desplaçament cap als suburbis del Comtat de Saint Louis (1.016.315), Comtat de Saint Charles (283.883), Comtat de Franklin (93.070) i Comtat de Jefferson (198.990) a Missouri; i Comtat de Madison (258.041), Comtat de Saint Clair (256.082), i Comtat de Monroe (27.019) a Illinois.

Sobrenoms
“Ciutat del Monticle” (Mount City) i “Ciutat d'Entrada” (Gateway City), això darrer en referència al seu històric paper de punt de partida de la conquesta del Far West. Hi ha un gran arc monumental que simbolitza aquest fet.

^top
14  TENNESSEE  - Franjes horaries a Tennesse
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-01-23

Tennesse és un dels pocs estats dels USA que tenen DUES franjes horàries:

The Eastern part of Tennessee is in the Eastern Time Zone in the United States. Eastern Standard Time (EST) is 5 hours behind Greenwich Mean Time (GMT-5). Whilst the Western part of Tennessee is in the Central Time Zone in the United States. Central Standard Time (CST) is 6 hours behind Greenwich Mean Time (GMT-6).

Towns and Cities in Tennessee on Eastern Time
Alcoa, TN | Athens, TN | Bristol, TN | Chattanooga, TN | Cleveland, TN | Elizabethton, TN | Farragut, TN | Gatlinburg, TN | Jellico, TN | Johnson City, TN | Kingsport, TN | Knoxville, TN | Lakesite, TN | Maryville, TN | Morristown, TN | Mount Carmel, TN | Oak Ridge, TN | Oliver Springs, TN | Red Bank, TN | Rockwood, TN | Sevierville, TN | Unicoi, TN

Towns and Cities in Tennessee on Central Time
Algood, TN | Ashland City, TN | Bartlett, TN | Baxter, TN | Brentwood, TN | Clarksville, TN | Clifton, TN | Collierville, TN | Columbia, TN | Cookeville, TN | Coopertown, TN | Decherd, TN | Dickson, TN | Dunlap, TN | Eagleville, TN | Fairview, TN | Fayetteville, TN | Franklin, TN | Germantown, TN | Greenbrier, TN | Hendersonville, TN | Hohenwald, TN | Humboldt, TN | Jackson, TN | Jasper, TN | Kingston Springs, TN | Lafayette, TN | La Grange, TN | Lakeland, TN | LaVergne, TN | Lawrenceburg, TN | Lebanon, TN | Lexington, TN | Loretto, TN | Manchester, TN | Martin, TN | Medon, TN | Memphis, TN | Milan, TN | Millersville, TN | Millington, TN | Munford, TN | Murfreesboro, TN | Nashville, TN | Parsons, TN | Pegram, TN | Portland, TN | Pulaski, TN | Red Boiling Springs, TN | Shelbyville, TN | Smyrna, TN | Spring Hill, TN | Troy, TN | Tullahoma, TN | Waynesboro, TN | Westmoreland, TN | White House, TN

^top
15  Tromso  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-10-02

Tromsø (en sami septentrional: Romsa; en kven: Tromssa) és una ciutat i municipi del nord de Noruega, capital i ciutat més gran del comtat de Troms. És la segona ciutat més gran de la Lapònia, després de Múrmansk (Rússia), així com la ciutat més gran de Nord-Norge i la setena del país.

El municipi té una població de 73.480 habitants (2016),[1] però amb el gran nombre d'estudiants compta amb gairebé 5000 persones més. L'àrea urbana de Tromsø és la més gran del nord de Noruega i el tercera més gran al nord del Cercle Polar Àrtic.

La major part de Tromsø, inclòs el centre de la ciutat, se situa a l'illa de Tromsøya, situada a 350 quilòmetres al nord del Cercle Polar Àrtic, i és on s'hi concentra la majoria de la població de la ciutat. Tromsø és una ciutat cosmopolita i un dels centres comercials i culturals a Noruega, amb importants festivals al llarg de l'any.

La ciutat és la seu de la Universitat de Tromsø, la principal universitat del nord de Noruega. L'aeroport de Tromsø connecta la ciutat amb moltes destinacions arreu d'Europa. La ciutat és més càlida que la majoria de localitats situades a la mateixa latitud, a causa de l'efecte d'escalfament del Corrent del Golf.

El centre de la ciutat conté el major nombre de cases de fusta del nord de Noruega, la casa més antiga que data del 1789. La catedral de l'Àrtic, una església moderna del 1965, és probablement el monument més famós de Tromsø.

Des de l'Edat de Ferro que la zona està poblada, originalment per població germànica i Sami. Tromsø adquirí certa importància regional durant l'edat mitjana, ja que era un nucli religiós de l'Església catòlica. Fou designada ciutat pel rei Cristià VII el 1794. El seu desenvolupament inicialment estigué fonamentat en la pesca, que fou el detonant del seu meteòric creixement des del segle XIX. És la ciutat de més de 50.000 habitants més boreal del món.

^top
16  Minsk  - Minsk o Miensk (en bielorús: Менск, Мінск; en rus, Минск, Minsk)
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-09-15

Minsk o Miensk (en bielorús: 5{=}A:, V{=}A:; en rus, 8{=}A:, Minsk) és la capital i ciutat més gran de Bielorússia. Està situada al centre del país i és travessada pels rius Nyamiha i Sviloch. És la seu administrativa de la Comunitat d'Estats Independents (CEI).

Minsk s'estén en una àrea de 509 km² en la qual, segons estimacions de l'any 2015, habiten un total de 2.995.000 persones.[1] Com a capital de l'estat, Minsk té un estatus administratiu especial dins de Bielorússia i és, a més, la capital de la província de Minsk i del districte homònim.

Les primeres referències històriques de la ciutat daten del segle XI (1067), quan fou nominada com a ciutat provincial en el principat de Polotsk. El 1242, Minsk es va convertir en part del Gran Ducat de Lituània i va rebre el títol de ciutat el 1499. Des de 1569 va ser la capital del voivodat de Minsk, a la República de les Dues Nacions o Mancomunitat de Polònia-Lituània. El 1793 va ser una de les regions annexionades per l'Imperi rus com a conseqüència de la Segona partició de Polònia. Entre 1919 i 1991, després de la Revolució russa, Minsk va ser la capital de la República Socialista Soviètica de Bielorússia i posteriorment, el 1991, de Bielorússia, després de la dissolució de la Unió Soviètica.

^top
17  Puerto Montt  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-09-13

Puerto Montt és una ciutat del sud de Xile, capital de la Província de Llanquihue i de la Regió de Los Lagos. Té una població de 175.938 habitants (cens 2002) i una superfície de 1.673 km². Segons estimacions de l'INE per a l'any 2010 el municipi tindria 230.000 habitants. Actualment el municipi acull a un 27% (aproximat) de la població total de la Regió de Los Lagos, l'11,39% de la qual correspon a població rural i 88,61% a població urbana.

Se situa enfront de la badia de Reloncaví i és en una cruïlla important de vies de comunicació, ja que és el punt de partida de la Carretera Austral que porta fins a la Terra del Foc a través de la Patagònia. Compta també amb una badia protegida en el seu costat de ponent per l'Illa Tenglo. Constitueix així un nexe amb les regions australs del General Carlos Ibáñez del Campo (XI Regió) i Regió de Magallanes i de l'Antàrtica Xilena (XII Regió). Per la seva ubicació estratègica, aquesta ciutat és el punt de partida per al desplaçament cap als llocs i atraccions turístiques del sud de Xile, a més el seu important port marítim connecta a la resta del país amb les regions més australs, a més del seu aeroport internacional Basi Aerea El Tepual, segon en importància del país, amb els principals terminals aeris de Xile. Integra al costat de les comunas de Cochamó, Maullín i Calbuco el Districte Electoral N° 57 i pertany a la 17a Circumscripció Senatorial (Els Llacs sud).

El clima de Puerto Montt és un dels més plujosos del món i s'inscriu plenament en la dinàmica del corrent permanent de vents de ponent que rodegen l'Antàrtida, raó per la qual rep pràcticament sense treva els fronts freds i càlids alternats que fan que el temps sigui molt variable. S'han arribat a enregistrar sèries de dies plujosos superiors a la trentena, raó per la qual aquesta zona del sud de Xile té fama per ser un dels llocs del món amb més hores de pluja al llarg de l'any.

^top
18  Aberdeen  - Aberdeen / Aiberdeen / Obar Dheathain
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-09-10

Aberdeen (en scots Aiberdeen, en gaèlic escocès Obar Dheathain) és la tercera ciutat més habitada d'Escòcia (Regne Unit) amb una població estimada de 222.793 habitants segons dades oficials del 2011.[1]

Alguns dels seus malnoms són Ciutat de Granit, Ciutat Gris i Ciutat d'Argent amb Sorra Daurada. Des del descobriment del petroli al Mar del Nord als anys 70, altres malnoms han estat Capital Europea del Petroli i Capital Europea de l'Energia.

L'àrea al voltant d'Aberdeen ha estat habitada des de fa com a mínim 8.000 anys, quan van aparèixer assentaments prehistòrics a les desembocadures dels rius Dee i Don. La ciutat té una llarga costa sorrenca.[2]

^top
19  REPUBLICA CENTREAFRICANA  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-09-05

La República Centreafricana és un país sense sortida al mar, situat al centre d'Àfrica. Limita al nord amb el Txad, a l'est amb el Sudan i el Sudan del Sud, al sud amb la República del Congo i la República Democràtica del Congo (l'antic Zaire) i a l'oest amb el Camerun. Va ser colònia francesa amb el nom d'Ubangui-Chari. Els governs militars s'hi han succeït des del 1960, any en què va aconseguir la independència, fins al 1993.

L'1 de desembre de 1958, la colònia Ubangui-Chari es va convertir en un territori autònom dins de la Comunitat Francesa, agafant el nom de República Centreafricana. El pare fundador i president del Consell de Govern (Conseil de Gouvernement) fou Barthélemy Boganda, mort en un misteriós accident aeri el 1959, tan sols vuit dies abans de les darreres eleccions en l'era colonial de la República Centreafricana.


República Centreafricana
El 13 d'agost de 1960, la República Centreafricana es va independitzar i dos dels principals col·laboradors de Boganda, Abel Goumba i David Dacko, es van veure involucrats en una lluita interna pel poder. Amb el suport dels francesos, Dacko va aconseguir el poder i Gumbo va ser arrestat, establint cap al 1962 un Estat de partit únic.

El 31 de desembre de 1965 Dacko va ser derrocat pel seu cosí el general Jean-Bédel Bokassa, que va suspendre la constitució i va dissoldre l'Assemblea Nacional, es va anomenar a si mateix emperador Bokassa I i va establir una excèntrica dictadura militar. El 1976 Bokassa va canviar el nom del país per Imperi Centreafricà i s'autoproclamà emperador amb el nom de Bokassa I en una fastuosa cerimònia inspirada en la coronació de Napoleó. Les seves constants violacions als drets humans, entre altres motius, van dur a França a donar suport a un cop d'estat en contra seu, el qual va portar novament al poder a David Dacko, que al seu torn va ser derrocat l'1 de setembre de 1981 pel general André Kolingba mitjançant un altre cop d'estat.

Kolingba va suspendre la constitució i va dirigir una junta militar fins al 1985, va incorporar la constitució de 1986 que va ser adoptada per un referèndum nacional, i va crear el seu propi partit Rassemblement démocratique Centrafricain (RDC). El 1987 les eleccions parlamentàries van ser boicotejades pels dos grans opositors a Kolingba, Abel Goumba i Ange-Félix Patassé perquè els seus partits no van ser habilitats per a competir a les eleccions.

El 1990, després de la caiguda del comunisme a l'URSS, el moviment a favor de la democràcia es va tornar molt actiu. El maig de 1990 es va signar una carta per part 253 respectats ciutadans, que volien convocar una Convenció nacional, però Kolingba va refusar aquesta petició. Després de les pressions dels països occidentals, Kolingba va accedir a realitzar eleccions lliures a l'octubre de 1992 amb ajuda de les Nacions Unides a través de la seva Oficina d'assistència electoral. Tanmateix, a l'haver-hi la possibilitat d'irregularitats, Kolingba va suspendre les eleccions per tal de mantenir-se al poder. Precedentment s'havia presentat una molt forta pressió de GIBAFOR per establir un Consell Nacional Polític provisori per a la República "Conseil National Politique provisoire de la République" (CNPPR), el mateix que una Comissió electoral mixta que inclogués representants de tots els partits polítics.


Nena centreafricana i dibuix sobre la guerra.
Després de les eleccions del 1993 amb el suport de la comunitat internacional, Ange-Félix Patassé va obtenir el primer lloc en la primera ronda de les eleccions seguit per Abel Goumba i David Dacko; Kolingba va acabar en quart lloc. A la segona volta electoral Patassé es va imposar sobre Goumba amb un 52,5% dels vots que en la seva majoria provenien dels votants de Gbaya, Karee i Kaba i grans poblacions del nord-oest, a diferència dels vots de Goumba, que provenien de les poblacions del sud i l'est. Com a conseqüència el partit que va dur a Patassé a la presidència, el Moviment per l'alliberament del poble centreafricà (Mouvement pour la Libération du Peuple Centrafricain) (MLPC) va obtenir una majoria simple, però no absoluta al Parlament, per la qual cosa va necessitar socis per formar una coalició al govern.

El 1994 el President Patassé va retirar el grau militar a l'ex-president de facto Kolingba i el desembre d'aquest any va ser aprovada una nova Constitució per al país i promulgada el 14 de gener de 1995.

Durant els anys 1996 i 1997 es van produir diversos motins contra el govern de Patassé acompanyats de saquejos, destrucció i tensió ètnica. El 25 de juny de 1997 els acords de pau de Bangui van establir la creació d'una força militar africana amb la finalitat de garantir la seguretat en el país. LaMission Interafricaine de Surveillance des accords de Bangui(MISAB) va ser encapçalada per l'expresident de Mali Amadou Touré, que també va oficiar com a cap de mediadors i va impedir l'entrada dels rebels al govern el 7 d'abril de 1997; aquesta missió va ser reemplaçada amb posterioritat per la forces de pau de les Nacions Unides a la República Centreafricana (MINURCA).

A les eleccions parlamentàries de 1998 el partit d'André Kolingba va guanyar 20 de les 109 banques, el que va significar el seu retorn a l'arena política, malgrat que el 1999 encara amb moltes denúncies de corrupció al seu govern Patassé va obtenir el seu segon mandat a la presidència.

Segle XXI
Vegeu també: Conflicte centreafricà de 2012-2013
El 28 de maig de 2001, els rebels van prendre diversos punts estratègics a Bangui en un fallit cop d'estat al que els caps de la milícia, Abel Abrou i el general Francois N'Djadder Bedaya, van ser assassinats. Patassé, amb el suport de tropes del rebel Jean-Pierre Bemba de la República Democràtica del Congo i soldats libis, va reprimir l'intent del cop. Amb posterioritat, els soldats fidels a Patassé van venjar-se contra els rebels, conflicte que es va traduir tant en la destrucció de centenars llars als voltants de la capital, Bangui, com en l'acusació de tortura i assassinat de molts opositors al règim.


François Bozizé, president de la República Centreafricana, a Brussel·les
Després d'això, el govern de Patassé va acusar el general François Bozizé d'estar preparant un nou cop d'estat. Bozizé va fugir amb les seves tropes lleials cap al Txad i el 25 d'octubre de 2002, va llançar un atac sorpresa contra Patassé, que es trobava fora del país. Els soldats libis i les tropes congolesos, rebels de Bemba, van fallar en el seu intent d'aturar als rebels, els quals van prendre el control del país i deportaren a Patassé.

François Bozizé va suspendre la Constitució i nomenar un gabinet amb diversos membres de partits de l'oposició. Abel Goumba, que gaudia d'un gran respecte com a polític a la població centreafricana va ser nomenat vicepresident, cosa que va donar al govern de Bazizé una certa imatge positiva. Bazizé va establir un Consell Nacional de Transició amb la finalitat de redactar una nova constitució. La nova constitució va ser aprovada i l'any 2003 Bozizé va guanyar la presidència en segona volta en les eleccions, per a les quals Patassé no va poder presentar-se.

Font: Wikipedia - https://ca.wikipedia.org/wiki/Rep%C3%BAb lica_Centreafricana

^top
20  Liege  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-08-08

Lieja (Lîdje en való,[1] Liège en francès, Luik en neerlandès, Lüttich en alemany) és la capital de la província belga del mateix nom, la més oriental de les valones. Amb 197.637 habitants (octubre 2013) (600.000 a l'aglomeració, 1.086.232 a la província), anomenats liegesos, és la cinquena ciutat de Bèlgica i la primera de Valònia. De 980 fins al 1795 era la capital del principat de Lieja, un estat autónom dins del Sacre Imperi Romanogermànic.

Està situada a la confluència dels rius Mosa, Llègia i Ourthe, i a la vora del Vesdre, tributari de l'Ourthe, a 100 km a l'est de Brussel·les, 25 km al sud de Maastricht (Països Baixos) i 40 km a l'oest d'Aquisgrà (Alemanya).

Centre d'una regió fortament industrialitzada (carbó, siderúrgia), Lieja era una ciutat important econòmicament al segle XIX però l'activitat va començar a decaure a la segona meitat del segle XX amb l'ocàs del sector miner i les restructuracions de la siderúrgia, les fabricacións metàl·liques i les armes. Als suburbis, nombrosos turons negres anomenats terrils formats durant decennis amb les terres i la ganga sobrant de l'extracció de carbó són testimonis del passat miner de la regió. Malgrat els esforços de reconversió industrial i econòmica, el sector de l'acer continua essent de gran importància a la regió. S'havia previst la seva disparició però a Seraing el 2008 un alt forn tancat va reobrir-se. Actualment s'aposta per la logística, mitjançant el desenvolupament de l'aeroport de mercaderies de Bierset, el port fluvial (tercer port interior d'Europa) i l'edificació d'una nova estació de ferrocarril dissenyada per l'arquitecte valencià Santiago Calatrava.

Es creu que deu el seu nom al Llègia, riuet afluent del Mosa. És però més probable que l'origen etimològic sigui Leudica ("lloc públic" en la llengua dels francs), o bé del llatí Leodiens. Actualment el nom oficial de la ciutat és Liège, en francès, tot i que fins al 1950 s'escrivia Liége (amb accent agut).

^top
21  PAKISTAN  - Terra dels purs
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-08-05

El nom Pakistan significa literalment Terra dels purs en urdú i persa. Va ser encunyat el 1933 com a Pakstan per Choudhary Rahmat Ali, un activista del Moviment Pakistanès, que el va publicar en el seu pamflet Now or Never.[2] Figurativament, el nom és un mot creuat que representa els "trenta milions de germans musulmans que viuen a PAKSTAN", referint-se als noms de les cinc regions septentrionals del subcontinent indi: Punjab (Panjab), Afghania (actual Província de la Frontera del Nord-est), Kashmir (Caixmir), Sind (Sind), i Baluchistan (Balutxistan)".[3][4][5] La lletra 'i' es va afegir per facilitar la pronúncia i formar el nom correcte lingüísticament.[6]

^top
22  Gent  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-07-31

Gant (oficialment en neerlandès Gent i en francès Gand) és la capital de la província de Flandes Oriental a Bèlgica. És la ciutat flamenca amb el major nombre d'edificis històrics llistats, una intensa vida cultural i una situació privilegiada, entre Bruges i Brussel·les i a mitja hora d'ambdues en tren. A 1 d'agost de 2009, tenia 243.053 habitants,[1] un augment de gairebé 20.000, comparat amb la situació a l'1 de gener de 2000: 224.180 habitants (108.851 homes i 115.329 dones). És el tercer municipi belga pel nombre d'habitants, darrere de l'àrea metropolitana de Brussel·les i Anvers.

L'accés amb cotxe és realment senzill gràcies a les autopistes E17 i E40. També hi ha parades de trens tant nacionals com internacionals (Estacions ferroviàries de Sint-Pieters i Dampoort). La llengua oficial és el neerlandès, però la cultura poliglota dels seus habitants ofereix la possibilitat de comunicar-se també en francès, anglès i alemany.

^top
23  SOUTH SUDAN  - Juba, la capital del Sudan del Sud
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-05-11

Juba (en àrab ,H(', Jkb) és la capital del Sudan del Sud. Està a la riba del Nil Blanc és també la capital de l'estat sudanès d'Equatòria central

La població estimada (basant-se a analitzar fotos aèries) per a l'any 2005 és de 163.442 habitants i per al 2006 de 250.000 habitants. Hi va haver un cens al Sudan l'any 2008 però els resultats van ser rebutjats pel govern autònom de Sudan del Sud.[1] Juba és una de les ciutats del món de creixement més ràpid i el seu desenvolupament està basat en el petroli i l'arribada de treballadors xinesos.

^top
24  SOUTH SUDAN  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-05-11

South Sudan (/suÐÈdæn, -ÈdQÐn/ (About this sound listen)),[12][13] officially known as the Republic of South Sudan,[14] Is a landlocked country in East-Central Africa.[15][16] The country gained its independence from Sudan in 2011, making it the newest country (as of April 2018). Its capital and largest city is Juba.

South Sudan is bordered by Sudan to the north, Ethiopia to the east, Kenya to the southeast, Uganda to the south, the Democratic Republic of the Congo to the southwest, and the Central African Republic to the west. It includes the vast swamp region of the Sudd, formed by the White Nile and known locally as the Bahr al Jabal. With Nilotic peoples forming the majority of its population, the nation is also referred to as the Nilotic Republic, as a homeland and supposedly the place of origin for the Nilotic race.

The territories of modern South Sudan and the Republic of the Sudan were occupied by Egypt under the Muhammad Ali Dynasty, and later governed as an Anglo-Egyptian condominium until Sudanese independence was achieved in 1956. Following the First Sudanese Civil War, the Southern Sudan Autonomous Region was formed in 1972 and lasted until 1983. A second Sudanese civil war soon broke out, and ended with the Comprehensive Peace Agreement of 2005. Later that year, southern autonomy was restored when an Autonomous Government of Southern Sudan was formed. South Sudan became an independent state on 9 July 2011, following a referendum that passed with 98.83% of the vote.[17][18]

South Sudan has a population of 12 million, with Christianity the majority religion. It is a member of the United Nations,[19][20] the African Union,[21] the East African Community,[22] and the Intergovernmental Authority on Development.[23] In July 2012, South Sudan signed the Geneva Conventions.[24] South Sudan has suffered ethnic violence and has been in a civil war since 2013. As of 2017, despite not being ranked bottom in the latest World Happiness Report, it had the highest score on the Fragile States Index (formerly, the Failed States Index), surpassing Somalia.

^top
25  SIBÈRIA  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-01-31

Sibèria és una regió septentrional d'Euràsia, els límits de la qual són, aproximadament, els Urals a l'oest, l'Oceà Àrtic al nord, l'Oceà Pacífic a l'est i les terres temperades de clima continental de Gobi i de l'Altai (Àsia Central) al sud. Políticament, comprèn la part asiàtica de la Federació Russa i administrativament comprèn el Districte Federal de Sibèria, amb capital a Novossibirsk i el Districte Federal Extrem Oriental, amb capital a Khabàrovsk. Es tracta d'una immensa regió de 13,1 milions de quilòmetres quadrats de superfície, amb una molt baixa densitat de població (39 milions d'habitants). Aquesta regió es caracteritza per un clima fred i extremadament continental, i un paisatge amb un relleu aplanat travessat per grans rius. Durant molt de temps estigué habitada per pobles que practicaven la ramaderia, i posteriorment fou progressivament conquerida per l'Imperi Rus. Al segle XX va gaudir d'un considerable desenvolupament gràcies a les polítiques d'industrialització de la Unió Soviètica, que buscava aprofitar i desenvolupar els immensos recursos miners i energètics de la regió.

Existeixen diverses teories sobre l'origen del terme "Sibèria": Algunes fonts diuen que prové d'un mot en llengua turquesa que significava "terra adormida". Una altra teoria diu que era el nom tribal dels Sibilla, uns antics pobladors nòmades turquesos assimilats posteriorment pels tàtars siberians. També s'ha proposat la relació del terme amb el poble Sabir. Finalment, el xaman Akkanat, un dels últims xamans de la Sibèria Occidental, proclamava que el nom provenia del nom del seu poble, els Sibirga. L'ús modern del terme apareix després de la conquesta russa del Khanat de Sibèria a les darreries del segle XVI.

^top
26  Exeter  - Per petites emergències mèdiques
Pujat per Natàlia Prats ( Exeter ) [11494] - 2018-01-21

Després de llegir l'anècdota dels musclos, vull informar que encara que no teniu metge ni el problema mèdic que tingueu sigui com per anar a l'hospital, continueu tenint dret a rebre atenció mèdica. Sempre podeu anar a un dels Walk-in Centres, on us atendran gratuïtament. El Walk-in Centre d'Exeter és a 28 Sidwell Street, gairebé al centre de la ciutat.

^top
27  Nice  - Grup Facebook - Catalans a Niça i Côte d'Azur - APUNTA'T
Pujat per Anna Martin Novo ( Nice ) [2366] - 2017-10-24

Holes,

He creat un grup facebook, podríem utilitzar-lo per fer trobades i intercanviar informacions diverses, ja existeixen grups com Catalans a Lyon o Catalans a Paris molt actius que fan afterworks i activitats diverses.

Et convido a apuntar-te al Grup Facebook i a fer-ne difusió a tothom qui hi pugui estar interessat: Catalans a Niça i Côte d'Azur

https://www.facebook.com/groups/15468721 02003878/

Fins aviat,

Anna Martin Novo

^top
28  Columbus  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2017-09-25

Columbus és la ciutat més gran i capital de l'estat estatunidenc d'Ohio. Va rebre aquest nom en honor a Cristòfor Colom i va ser fundada el 1812 a la confluència dels rius Scioto i Olentangy. Va assumir les funcions de capital d'estat el 1816. La ciutat té una economia molt diversa basada en l'educació, les asseguradores, la salut i la tecnologia. És reconeguda com la vuitena ciutat populosa millor habitable als Estats Units pel Money Magazine i com una creixent ciutat global.[1] Els residents de Columbus són generalment anomenats Columbusites.

El 2005, Columbus va ser classificada com la 15a ciutat més poblada dels Estats Units, amb 730.657 habitants, i la 32a àrea metropolitana més gran d'aquest país. Localitzada a prop del punt geogràfic central de l'estat, Columbus és la seu del comtat de Franklin, encara que algunes parts de la ciutat s'estenen fins al de Delaware i al de Fairfield.

El nom Columbus s'utilitza també per referir-se a l'àrea metropolitana homònima, que inclou altres municipis. D'acord al cens nord-americà, l'àrea metropolitana té una població d'1.725.570 habitants i juntament amb Marion i Chillicothe arriba a les 1.953.575 persones.

^top
29  IOWA  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2017-09-24

Iowa és un estat dels Estats Units d'Amèrica al nord-est de la federació (Midwest). Sovint a aquesta zona li diuen el cor de la terra americana ("American Heartland"). El seu nom deriva dels amerindis Ioway.[1] Iowa va formar part de l'Imperi colonial francès de Nova França. Després de la Compra de Louisiana, es va fonamentar l'economia en l'agricultura essent el cor del Corn Belt (cinturó del blat de moro).[2] Iowa sovint es coneix com la capital alimentària del món ("Food Capital of the World").[3] Tanmateix, l'economia, cultura i paisatge d'Iowa és diversa.

A la segona meitat del segle XX l'economia agrícola d'Iowa va passar a diversificar-se amb indústria, serveis financers, biotecnologia i producció d'energia neta.[3][4] És a la llista dels estats dels Estats Units més segurs per viure-hi.[5]

Segons el cens dels EUA del 2000, hi havia censats a l'estat 18.884 amerindis nord-americans (0,6%). Per tribus, les principals són els cherokees (2.768), sioux (2.352), fox i sauk (1.287), chippewa (632), winnebago (600), omaha (486), blackfoot (441), i ponca (83).

^top
30  NEW MEXICO  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2017-09-01

Albuquerque va ser fundada el 1706 com una comunitat agrícola i fou construïda a la manera típica dels pobles colonials d'Espanya, amb una plaça central envoltada de cases, edificis del govern, i una església. Aquest poble vell ha estat preservat i avui dia serveix com museu, lloc cultural i centre comercial. El governador provincial Don Francisco Cuervo y Valdés li va posar el nom "Alburquerque" en honor del Duc d'Alburquerque, el virrei de Nova Espanya entre 1702 i 1710. En anglès la primera "r" en "Alburquerque" es va perdre durant el segle XIX, però l'ortografia vella segueix sent usada ocasionalment.

Al febrer de 1862, durant la Guerra de Secessió, la ciutat va ser ocupada breument per tropes de la Confederació sota el general Henry Hopkins Sibley. Més tard, durant la seva retirada a Texas, Sibley va fer una resistència a Albuquerque el 8 d'abril de 1862. Va seguir una acció de llarga distància amb tropes de la Unió sota el coronel Edward R.S. Canby. Va haver poques baixes. Quan el ferrocarril Atchison-Topeka-Santa Fe va arribar el 1880, va evitar entrar en el poble vell. En canvi, l'estació i la cotxera van ser establerts uns quilòmetres a l'est de la plaça, en un lloc al que es va posar el nom de "Nou Albuquerque" o "Poble Nou". L'àrea prop de la plaça, el "Poble Vell", va ser una comunitat independent fins a 1940. Nou Albuquerque aviat es va convertir en una ciutat pròspera que tenia, al canvi del segle, una població de vuit mil habitants i totes les conveniències modernes, incloent un sistema de tramvies que ajuntava el Poble Vell, el Poble Nou, i la Universitat de Nou Mèxic.

El 1902 el famós Hotel Alvarado va ser construït al costat de la nova estació de ferrocarril. L'hotel era un símbol de la ciutat fins que va ser derrocat el 1970 i substituït per un aparcament. El 2002 una facilitat de trànsit nou, el Centre de Transport Alvarado, va ser construït en el lloc d'una manera similar a l'hotel vell.

La Ruta 66, una carretera important entre Chicago, Illinois i Santa Monica, Califòrnia, va arribar fins a Albuquerque el 1926 i els primers viatgers van aparèixer en la ciutat poc després. Aviat es van construir molts motels, restaurants i botigues de regals al llarg del Quart Carrer, el curs que prenia la carretera per la ciutat. El 1937 la carretera va ser reordenada al llarg de l'Avinguda Central. La majoria dels edificis de l'època de la Ruta 66 es troben en l'Avinguda Central, però hi ha alguns en el Quart Carrer.

Després de l'establiment de la base aèria i els laboratoris nacionals, el 1939 i 1949, respectivament, Albuquerque tenia molta importància durant l'època del desenvolupament de l'energia nuclear. Mentrestant, la ciutat continuava estenent-se a l'est, i va assolir una població de 200.000 habitants el 1960.

^top
31  PALESTINE  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2017-08-31

Palestina (en grec:  ±»±¹Ãį½· (Palaistin); en llatí: Syria Palæstina; en àrab: AD37JF (Filasm+n, Falasm+n, Filism+n); en hebreu: äÜéê - äÜéêÙàÔ (Pléixet - Palestina) o Ðèå ÙéèÐÜ (Eretz Israel)) és una regió històrica del Pròxim Orient compresa entre el mar Mediterrani i el riu Jordà, on actualment es troben l'estat d'Israel i els Territoris Palestins Ocupats. És tal com es va designar tradicionalment l'antic país de Canaan o d'Israel, sobretot a partir de la revolta jueva (132-135), en què l'antiga Judea que formà part de la província romana de Síria va esdevenir província de Síria-Palestina o simplement Palestina.


El gentilici és palestinià, palestiniana o palestí, palestina[1] i els més rars palestinenc i palestinès.[2]

Limita amb Egipte al sud, el Líban i Síria al nord, Jordània a l'est i la mar Mediterrània a l'oest. Palestina, bressol de civilitzacions i de religions, és la Terra Santa dels cristians, la terra bíblica dels jueus, i lloc sagrat per als musulmans.

Històricament, ha sigut un país de conflictes territorials i religiosos, molt agreujats des de l'establiment de l'estat d'Israel. En l'actualitat, seu entre els estats observadors de l'ONU a l'espera de poder seure entre els estats membres de ple dret.

^top
32  SUDAN  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2017-07-17

El Sudan (en àrab 'D3H/'F, as-Skdn; oficialment República del Sudan)[1][2] és un estat sobirà de la part nord-oriental de l'Àfrica. Limita amb Egipte al nord, amb la mar Roja al nord-est, amb Eritrea i Etiòpia a l'est, amb Sudan del Sud al sud, amb la República Centreafricana al sud-oest, amb el Txad a l'oest i amb Líbia al nord-oest. La seva capital és Khartum.[3] El riu més llarg del món, el Nil divideix el país en una part occidental i una d'oriental.[4]

Sudan és la llar d'una de les civilitzacions principals contínues més antigues del món, amb assentaments històrics i urbans que es remunten a l'any 3000 aC.[5][6][7] Els sudanesos tenen una llarga història que s'estén des de l'antiguitat, que s'entrellaça amb la història d'Egipte, amb el qual estigué unit políticament en diversos períodes. Després d'independitzar-se del Regne Unit el 1956, Sudan sofrí una guerra civil que es perllongà durant 17 anys i que fou seguida per conflictes ètnics, religiosos i econòmics entre els sudanesos del nord (amb arrels àrabs i núbies) i els nilòtics cristians i animistes del sud de Sudan.[8][9] Això conduí a una segona guerra civil el 1983, i a causa dels continus conflictes polítics i militars, Sudan fou sotmès per un cop d'estat sense morts dut a terme pel coronel Omar al-Bashir el 1989, que seguidament es proclamà President de Sudan.[10]

Aleshores, Sudan experimentà un gran creixement econòmic, implementant reformes macroeconòmiques i acabant finalment la guerra civil amb l'adopció d'una nova constitució l'any 2005, que donà als grups rebels del sud una autonomia limitada que finalment conduí a un referèndum per la independència el 2011.[11] Sent ric en recursos naturals entre els quals destaca el petroli, l'economia del Sudan és actualment una de les economies amb el creixement més ràpid del món.[12] La República Popular de la Xina i Rússia són els socis comercials més grans del Sudan.[13]

^top
33  Salvador de Bahia  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2017-06-30

Salvador o Salvador de Bahia (nom complet en portuguès, São Salvador da Baía de Todos os Santos), és una ciutat de la costa nord-est del Brasil i capital de l'estat de Bahia. Durant molt temps fou denominada amb el nom del seu estat.

Es troba a una península de la costa de l'Oceà Atlàntic al costat de la Bahia de Todos os Santos. És el port exportador de major volum i el centre de la regió metropolitana del Recôncavo Baiano. La seva població era, el 2002, de 2.540.000 habitants, el que la converteix en la tercera ciutat més gran del Brasil.

La ciutat està divida en la Cidade Baixa i la Cidade Alta unides per l'elevador "la Cerda". En destaca el Pelourinho situat a la Cidade Alta.

Culturalment cal anomenar el seu Carnaval.

^top
34  Nador  - ⴻⵏⵏⴰⴹⵓⵔ
Pujat per WEBMASTER [1] - 2017-05-09

Nador (en amazic ;OO09ST, Enna
or) és una ciutat amaziga portuària del nord-est del Marroc, a la regió de l'Oriental i sobre la costa mediterrània (estany de Bou Areg). La seva activitat econòmica està essencialment vinculada a la pesca, al comerç de fruites, a la metal·lúrgia i al contraban amb l'enclavament espanyol de Melilla, a 15 km, així com el trànsit dels marroquins residents a l'estranger via el port de Bni Nsar. La llengua més parlada és el berber; l'àrab, encara que sent la llengua oficial del Marroc, continua sent en aquesta regió una llengua relativament poc parlada. També es parla francès i castellà. En 2003, l'Institut Reial de la Cultura Amaziga (IRCAM) decidí adoptar oficialment l'alfabet tifinagh per ensenyar el berber a l'escola.

^top
35  GAMBIA  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2017-02-17

Gàmbia és una república de l'Àfrica occidental, voltada completament pel Senegal excepte a l'oest, en què l'estuari del riu Gàmbia toca l'oceà Atlàntic. La capital n'és Banjul.

Gàmbia és un país petit i estret (té menys de 48 km d'amplària) amb la frontera basada en el riu Gàmbia. Aquesta frontera es va definir el 1889 segons un acord entre el Regne Unit i França. És gairebé un enclavament dins el Senegal, i és el país més petit de l'Àfrica continental.

Antiga colònia britànica, se'n va declarar independent el 18 de febrer de 1965 com a monarquia dins la Commonwealth. Va esdevenir una república el 1970 i, entre 1982 i 1989 va formar una confederació amb el Senegal, que van anomenar Senegàmbia.

^top
36  Jacksonville  - JAX
Pujat per WEBMASTER [1] - 2017-02-16

Jacksonville és una població del Comtat de Duval, a l'estat de Florida, Estats Units. És la seu del comtat i segons el cens de l'any 2008, la població era de 735.617 habitants.[1]

Jacksonville és la ciutat dels Estats Units (sense comptar Alaska) amb major superfície. És la més gran de les ciutats de l'estat i la 13a de les ciutats més grans del país. L'àrea metropolitana de Jacksonville té més

Els governs de Jacksonville i del Comtat de Duval estan consolidats, altres municipis del comtat són Baldwin, Neptune Beach, Atlantic Beach i Jacksonville Beach.

L'àrea total de Jacksonville és de 2.264,5 km² (874,3 m²). Jacksonville es deia originalment Cowford a causa de la seva activitat ramadera. La ciutat va canviar de nom l'any 1822 en honor al primer governador territorial de Florida i setè President dels Estats Units, Andrew Jackson. Jacksonville molt sovint s'abrevia com Jax, que és el codi de l'Aeroport Internacional de Jacksonville.

^top
37  Iran  - Teheran
Pujat per WEBMASTER [1] - 2017-01-16

Teheran és la capital de l'Iran i una de les ciutats més grans del món. Té 8.244.535> d'habitants,[6] la seva àrea metropolitana en té 15.000.000. També és la capital de la província del mateix nom. És una ciutat moderna, plena d'autopistes i d'indústria, i disposa de 5 línies de metro. Teheran té el 20% de la població de l'Iran. Però la seva economia és encara molt més important percentualment, amb el 30% de funcionaris i el 45% d'indústries.

^top
38  Iran  - Iran
Pujat per WEBMASTER [1] - 2017-01-16

La República Islàmica de l'Iran és un país de l'Orient Mitjà. Fins al 1935 va ser conegut com a Pèrsia. Fa frontera amb els següents països: Turkmenistan, Afganistan i Pakistan a l'est; Iraq, Turquia, Azerbaidjan i Armènia a l'oest. Al nord és banyat pel mar Caspi i al sud pel Golf Pèrsic, del qual forma part l'estret d'Hormuz. Està dividit en 30 províncies. Parts de l'actual territori de l'Iran va ser l'origen de diferents imperis de l'antiguitat: l'imperi mede, l'imperi Persa aquemènida, l'imperi part i l'imperi sassànida

Es tracta d'un país dominat per l'altiplà iranià, rodejat per diverses cadenes muntanyoses, com les muntanyes Zagros (al sud-oest) i les muntanyes Elburz (al nord); i en aquesta última hi ha la muntanya Damavand que amb 5.610 msnm, és el punt més alt del país. Les principals planes són les que hi ha al llarg de la costa del mar Caspi (depressió aralo-càspica) i la depressió mesopotàmica del golf Pèrsic, tocant a la frontera amb l'Iraq a Arvandrud (Chat-el-Arab). Les principals ciutats del país són Teheran (capital), Tabriz, Meshed, Ispahan, Shiraz, Abadan, Ahwaz i Kermanshah.


Drets humans[modifica | modifica el codi]

Dona bomber a Mashhad.
Article principal: Drets humans a l'Iran
Les violacions dels drets humans a l'Iran se centren en l'absència de llibertat d'expressió, de llibertat de reunió, de llibertat de culte, del dret a la informació, del dret a la deguda defensa en judici, la tortura i la pena capital. A Iran es produeixen detencions arbitràries i execucions sumàries, la situació a les presons és catastròfica. Les forces de seguretat cometen greus abusos als drets humans i el poder judicial ho avala. Les manifestacions o protestes de carrer són reprimides encara que siguin pacífiques. No existeix el dret de reunió ni de pensament. S'empresona als opositors polítics, als periodistes que no recolzen al govern de torn, a activistes socials i defensors dels drets humans, a polítics i a advocats.

La pena capital és aplicada tant a adults com a menors d'edat, a delinqüents comuns com a usuaris de drogues, periodistes, bloguers o usuaris de les xarxes socials. Llocs web són bloquejats pel govern i les comunicacions a l'exterior són interferides.

Les dones i les minories racials o religioses són ciutadans de segona. Existeix un estricte codi de vestimenta i les dones que no ho compleixen són empresonades. Es realitzen lapidacions de dones per atemptar contra l'honor. Les minories sexuals són perseguides. En l'índex global de l'escletxa de gènere realitzat en 2015 pel Fòrum Econòmic Mundial, Iran ocupa el lloc 137 de 140 països

^top
39  GUINEA  - República de Guinea
Pujat per WEBMASTER [1] - 2016-11-30

Guinea és una república de l'Àfrica nord-occidental, de vegades coneguda amb el nom de Guinea Conakry per diferenciar-la dels altres dos estats homònims: Guinea Bissau i Guinea Equatorial. L'estat guineà limita al nord-oest amb Guinea Bissau, al nord amb el Senegal, al nord-est amb Mali, al sud-est amb la Costa d'Ivori, al sud amb Libèria i Sierra Leone i a l'oest amb l'oceà Atlàntic.
---

La llengua nacional o oficial de la República de Guinea és el francès. El kissi septentrional, el maninkakan oriental, el pular, el susu i el toma són llengües regionals. El SIL Internacional ha llistat 34 llengües de les quals, dues estan extintes:[4]

Badyara: 6.300 parlants a la regió de Koundara. També es parla a Guinea-Bissau i al Senegal.
Baga binari: 3.000 parlants a la costa, a l'est del riu Nunez, a la regió de Boké.
Baga koga: es parla a la costa, entre el riu Konkouré i el riu Pongo.
Baga manduri: 4.000 parlants a les illes del delta del riu Nunez, al voltant de Dobale.
Baga mboteni: es parla al sud del riu Nunez.
Baga sitemu: 4.000 parlants a la ribera sud del riu Nunez, a les regiós Boké i Boffa. També es parla a les illes Marara, al sud del riu Pongo.
Bassari: 8.600 parlants a Guinea.
Bullom so: pocs parlants a la República de Guinea, a la frontera amb Sierra Leone.
Dan: 800 parlants a la prefectura de Lola, a prop de la frontera amb Costa d'Ivori.
Francès.
Llengua de signes guineà: s'utilitza sobretot a Conakry.
Jahanka: 12.600 parlants a la República de Guinea, a les frontera amb Mali, on també es parla.
Kakabe: es parla a l'est de Timbo, Sokotoro i Wure Kaba.
Kissi septentrional: 286.500 parlants a la república de Guinea. A la regió de Kissidougou. També es parla a Sierra Leone.
Kono: 90.000 parlants a la frontera del sud-est amb Libèria.
Kpelle, Guinea: 308.000 parlants a la frontera amb Libèria.
Kuranko: 55.200 parlants entre Faranah i Kissidougou i a prop de Kerouané.
Landoma: 14.400 parlants, entre el riu Nunez i el riu Pongas.
Lele: 23.000 parlants a prop de Kissidou.
Limba oriental: 4.000 parlants a la República de Guinea. També es parla a Sierra Leone.
Maninka, konyanka: 128.400 parlants a la regió Beyla. També es parla a Libèria.
Maninka, sankaran.
Maninkakan oriental: 1.890.000 parlants a la República de Guinea. També es parla a Libèria i Sierra Leone.
Manya: 25.000 parlants a la prefectura de Macenta.
Mbulungish: 5.000 parlants a la costa nord del riu Nunez.
Mixifore: 3.600 parlants al centre de l'Estat.
Nalu: 13.000 parlants a la República de Guinea. També es parla a Guinea-Bissau.
Pulaar: 24.000 parlants a la república de Guinea.
Pular: 2.550.000 parlants a la República de Guinea. També es parla a Gàmbia, Sierra Leone, Guinea-Bissau, Mali i Senegal.
Susu: 905.500 parlants a la república de Guinea. També es parla a Guinea-Bissau i Sierra Leone.
Toma: 143.800 parlants al sud del país.
Wamey: 5.270 parlants a la regió de Koundara, a prop de la frontera amb Senegal.
Yalunka: 55.514 parlants a la república de Guinea. També es parla a Senegal, Mali i Sierra Leone.
Baga kaloum: Llengua extinta.
Baga sobané: Llengua extinta.
A més a més, també es parla el bàmbara, el bandi (7.000), krio, soninke, àrab i llengües europees.

^top
40  WIGHT  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2016-10-19

L'illa de Wight forma un comtat insular de la costa sud d'Anglaterra, davant les ciutats de Southampton i Portsmouth, l'antiga Portus Magnus. És coneguda popularment pels seus habitants com The island (l'illa). Està separada de la costa anglesa (comtat de Hampshire) per l'estret del Solent, format a la desembocadura del Southampton Water. Elegeix un diputat al Parlament britànic.
-------------------

^top
41  Bari  - Bari
Pujat per WEBMASTER [1] - 2016-10-13

Bari (creada amb el nom grec de ’±Á¹¿½, després anomenada en llatí:Barium) és una ciutat d'Itàlia, capital de la regió de Pulla i de la província de Bari.

^top
42  Lisboa  - Delegació de la Generalitat a Portugal
Pujat per Marta ( Lisboa ) [3500] - 2016-09-26

Des del 5 de setembre del 2016 ja tenim Delegació de la Generalitat de Catalunya a Portugal. La podem trobar a l'Avenida da Liberdade, 245, 4rt D, a Lisboa.

Correu electrònic: portugal@gencat.cat

http://afersexteriors.gencat.cat/ca/repr esentacio_a_l_exterior/delegacio-del-gov ern-a-portugal/situacio-i-contacte-de-la -delegacio-a-portugal/

^top
43  HEIDELBERG  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2016-09-09

Heidelberg és una ciutat d'Alemanya situada a la vall del Neckar, al nord-oest del land de Baden-Württemberg. És la cinquena ciutat més gran de l'estat (darrere Stuttgart, Mannheim, Karlsruhe i Friburg de Brisgòvia).

És coneguda principalment pel seu castell i per la seva universitat (Ruprecht-Karls Universität Heidelberg), fundada el 1386 per Ruprecht I, i refundada el 1803 pel duc Karl-Friedrich de Baden. Fou també un dels focus de la reforma protestant i acollí a Martí Luter el 1518.

És una «ciutat independent» (kreisfreie Stadt) i al mateix temps centre del «districte Rhein-Neckar» (en alemany Rhein-Neckar-Kreis). La regió densament poblada, on Heidelberg està situada, es diu Rhein-Neckar-Dreieck.

^top
44  TENNESSEE  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2016-07-11

El terme Tennessee va ser utilitzat per primera vegada pel capità Juan Pardo, explorador espanyol, quan aquest i els seus homes van passar per una població de nadius americans anomenada Tanasqui en 1567 mentre viatjaven cap a l'interior des de Carolina del Sud. Els colons europeus després van trobar un poble cherokee anomenat Tanasi (o Tanase) en el comtat actual de Monroe. El poble estava situat al costat del riu del mateix nom, ara conegut com a Little Tennessee River.rnrnEl significat i l'origen del nom són incerts. S'ha suggerit que seria una modificació cherokee d'una paraula Yuchi/Creek anterior. També s'ha dit que significa "lloc de trobada" i "riu tortuós". El terme modern, Tennessee s'atribueix a James Glen, governador de Carolina del Sud, que va utilitzar aquest nom en la seva correspondència oficial al voltant de 1750. En 1788,Carolina del Nord va anomenar "Tennessee County" al tercer comtat que es va establir en el que ara seria el centre de l'Estat de Tennessee. El terme "Tennessee" es va adoptar finalment en una convenció constitucional reunida en 1796 per a crear un nou estat.

^top
45  Austin  - Austin és la capital de l'estat de Texas als Estats Units.
Pujat per WEBMASTER [1] - 2016-07-07

A més de les seves funcions com a seu del govern de l'estat, Austin és un centre comercial, docent i de convencions. Entre la seva producció, destaquen els articles d'alta tecnologia, com equips elèctrics, semiconductors i equips informàtics. És la seu de la Universitat de Texas (1883).

^top
46  London  - BUSCAR HABITACIO "BARATA" A LONDON es possible?
Pujat per WEBMASTER [1] - 2016-05-12

Londres efectivament es carissim i complicat trobar allotjament per 3 dies I per un grup a preu raonable. Practicament impossible. rnrnEl que us suggereixo es fer el seguentrnrnCercar habitacio Bed and Breakfast al country side, per exemple a la zona de Surrey. Tant estudiants com turistes o fins I tot gent de negocis cada cop trien mes aquesta opcio per evitar els alts costos.rnHi ha diferents opcions que podeu cercar i us permetra estar connectades relativament a prop de la city, I la podeu gaudir tot el dia, pero dormint fora.rnrnHi ha una linea de tren que comunica amb Londres Waterloo cap a diferents localitats del sud es i tambe es la mateixa que us comunica amb des del Aeroport de Gatwick. Si voleu a Headrow el tren es diferent es el que porta a Padigton. Si voleu al nord o altres aeroports haureu de cercar vosaltres la connexion.rnLa linea de tren es aquesta:rnhttp://www.southwesttrains.co. uk/rnrnA banda el que us recomano es agafar allotjament (B&B, Air B&B, Hotels, Hostal) entre aquestes poblacions que totes tenen tren directe a la city amb alta frequencia i a nomes 40 min.rnEl tren tambe es molt car, per aixo si agafeu opcio d'anar a primer cinturo de Londres, us recomano que compreu bitllet amb opcio de tren per grup i 3 dies els transports seran mes raonables que comprar cada dia el bitllet de tren individual.rnrnLlocs suggeritsrnrnGuildfordrnhttp://www.guild ford.gov.uk/rnrnAshrnhttp://www.ashpcsur rey.gov.uk/council/aboutus.htmrnrnFarnha mrnhttp://www.farnham.gov.uk/rnrnAltonrn http://www.alton.gov.uk/AltonTownCouncil /Default-15443.aspxrnrnWokingrnhttp://ww w.woking.gov.uk/rnrnrnEspero que tingueu sort I que pogueu aconseguir el que esteu cercant.rnrnBon viatge

^top
47  Perpinya  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2016-02-25

Perpinyà (cooficialment, en francès, Perpignan) és la capital del Rosselló i de la Catalunya Nord. Administrativament és un comú del departament francès dels Pirineus Orientals i del districte homònim. Històricament va ésser capital del comtat del Rosselló, del regne de Mallorca, i de la província del Rosselló.

La població, el 2009, era de 129.925 habitants a la ciutat en si. La mancomunitat de municipis de Perpinyà Mediterrani tenia una població total de més de 310.000 habitants (2011). L'àrea metropolitana tenia el 2009 gairebé 500.000 habitants, essent així i a la vegada, la segona àrea metropolitana de llengua catalana.[cal citació]

Els darrers anys la Vila ha promogut amb l'eslògan Perpignan la Catalane / Perpinyà la Catalana. L'any 2008 la ciutat va ésser distingida com a Capital de la Cultura Catalana.

L'11 de juny de 2010 el ple municipal aprovà, per unanimitat, la Carta municipal per a la llengua catalana, establint el català com a llengua oficial de Perpinyà, juntament amb el francès.[2]

^top
48  Rovaniemi  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2016-02-25

Rovaniemi is the capital of Finnish Lapland, located on the Northern Arctic Circle. As a travel destination, Rovaniemi is above all known as the hometown of Santa Claus, a town where the wonders of Lapland, proximity of nature, and the services provided by this modern town can easily be experienced throughout the year.

A holiday in Rovaniemi is indeed a versatile combination of thrilling safaris and nature adventures. The Santa Claus Village and Ounasvaara Skiing Centre are located very close to the town centre, and Pyhä with its national park and Ranua with its zoo are excellent day trip destinations when staying in Rovaniemi. Holidays in Rovaniemi can include shopping, culture and night life. Flight time from Helsinki to Rovaniemi takes around an hour and every day has a number of connections to choose from by plane or train.

Rovaniemi shows off its new sides during the different seasons: the amount of daylight, temperature and natural phenomena characteristically label each of the distinct eight seasons. Beginning in May, people are enticed to Rovaniemi by the Midnight Sun, a variety of summertime events, as well as nature experiences from river boat safaris to white water rafting. During the frosty twilight period you can ride snowmobiles through snowy forests or on the frozen rivers. Although Christmas only comes once a year, Rovaniemi has a piece of Christmas to share on every day of the year. Rovaniemi is the hometown of Santa Claus and he may be met at the Arctic Circle on every day of the year.

http://www.lapland.fi/travel/rovaniemi

^top
49  Rovaniemi  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2016-02-25

La República de Finlàndia (en finès Suomen Tasavalta o Suomi; en suec Republiken Finland o Finland) és un estat del nord-est d'Europa, a Escandinàvia, voltat per la mar Bàltica al sud-oest, pel golf de Finlàndia al sud-est (que la separa d'Estònia) i pel golf de Bòtnia a l'oest. Finlàndia té fronteres per terra amb Suècia al nord-oest, amb Noruega al nord i amb Rússia a l'est. La capital, i ciutat més important del país, és Hèlsinki. Les illes Åland, a la costa sud-occidental, estan sota sobirania de Finlàndia, tot i que estan poblades per parlants suecs, i disposen d'una àmplia autonomia. De fet, el país és oficialment bilingüe arran del poblament per parlants suecs de certes àrees costaneres.

^top
50  Rovaniemi  -
Pujat per WEBMASTER [1] - 2016-02-25

Rovaniemi (Roavvenjárga o Roavenjárga en sami del nord i Ruä'vnjargg en Sami skolt) és una ciutat de Finlàndia, a 10 km al sud del cercle polar on conflueixen el riu Kemijoki i l'Ounasjoki, entre les muntanyes d'Ounasvaara i Korkalovaara. El port de Kemi és a 115 km. A causa de la seva localització avantatjosa és el punt de partida de la Gran Autopista de l'Àrtic.

És la capital administrativa i el centre de comerç de la província més septentrional de Finlàndia, Lapònia. La seva població és d'uns 58.000 habitants des de la seva unió amb Rovaniemen maalaiskunta (municipi rural de Rovaniemi). És una ciutat universitària que acull la Universitat de Lapònia. És nus de comunicacions i mercat de pells, enllaçat per ferrocarril amb Kemi, al golf de Bòtnia.

Rovaniemi és cèlebre pel seu museu àrtic però també i sobretot per ser la ciutat del Santa Claus.

S'ha considerat sovint que la paraula Rovaniemi és d'origen lapó, així roavve amb sami vol dir una carena forestal o turó o el lloc d'un incendi forestal vell. En els dialectes de Lapònia del sud, tanmateix, rova significa una pila de pedres, una roca o un grup de roques en una extensió de ràpids, o fins i tot una estufa de sauna.

El municipi nou té una àrea de 8.016 km², és la ciutat més gran per àrea de l'hemisferi nord i una de les més grans al món.

^top
Pag:12345678910111213
>>> Tornar al capdemunt
Atenció, tot i que els anuncis del tauler son postejats per membres registrats de la web, Catalansalmon NO certifica ni comprova que siguin autèntics o actualitzats, i per tant NO es fa responsable, no fotem :)
Qué més fem a Catalansalmon?

CINC CÈNTIMS

Grups de Whatsapp

Directori

SANTJORDING

Diades arreu del món

Rellotge Mundial

Restaurants recomanats per usuaris de Catalansalmon

Quants catalans viuen a l'exterior?

Allotjament

Mainada: Eines i material en català per als catalanets al món

Videoconferéncia amb el Parlament de Catalunya

75.000 contactes de catalans i catalanòfils arreu del món

CAGA TIÓ!!!

RETORN

SEMINARIS Catalansalmon

Enquestes

VPN - Protegeix la teva connexió

IDCAT: el Certificat Digital que et facilitarà la vida!

Premi Josep Maria Batista i Roca

Xarxes socials

800 Representants als consolats espanyols per les eleccions del 21D

Vot Electrònic

Premsa i TV

VULLVOTAR

DIADA2013

DIADA 2012

CULERSALMON

NOPUCVOTAR

RODAMONS

CAMPANYES CAMON

TV3 SATELIT

Missatges dels Presidents Puigdemont i Mas

CATALANSALMON: missió, visió, valors
®-CATALANSALMON.COM
©2005 - Versi—:2.4 [07·2019]
172.71.254.82 | US
info@catalansalmon.com
<#> VISITES (2024/04): / VISITES TOTAL :
Els continguts d'aquest site son gratuits i lliures.
Avís legal / Normes d'ús - POLÍTICA DE COOKIES
Need (google) Translation?