CATALANSALMON: 18 anys 7 mesos i 28 dies (6815 dies) posant en contacte catalans arreu del món
Ciutat:
Només els usuaris registrats poden afegir continguts. Clica Aqui per registrar-te de franc
Total continguts:50
 PISSARRA PISOS FEINA IDIOMES COMPRA VENDA NOTÍCIES TURISME  
Pag: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445
1  XIPRE  - Salutacions als compatriotes
Pujat per Agusti Fontclara ( XIPRE ) [12570] - 2019-07-29

Tot just porto una setmana treballant a Limassol, on estaré uns tres mesos.
M'agradaria estar en contacte amb algú que visqui a Limassol per tenir idea del ritme d'aquesta ciutat.
Agustí

^top
2  El Caire  - La inmunidad diplomática evita la detención del cónsul de Egipto en Madrid por violencia machista
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-07-29

La Guardia Civil acude a un centro comercial por la presunta agresión a una mujer y a su hija por parte de un hombre, que resultó ser el cónsul de EgiptoLos agentes tuvieron que dejar ir a Tarek A. tras comprobar su pasaporte diplomático, pese a que no era la primera vez que protagonizaba un hecho similarLa mujer se negó a firmar el atestado en el que los agentes plasmaron el relato que les había trasladado después de que personal de la Embajada hablara con ella

https://www.eldiario.es/politica/inmunid ad-detencion-Madrid-diplomatico-violenci a_0_924608212.html

^top
3  Durham  - Recent arribada a Durham
Pujat per Elia [12508] - 2019-07-27

Bones!
Just fa un mes que estic per Durham i estic buscant si hi ha algún català/na per aquí i poder quedar :)

Èlia

^top
4  Kiev  - El partit del president Zelenski arrasa en les legislatives a Ucraïna
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-07-22

Volodímir Zelenski ha aconseguit el 43,9% dels vots i pretén fer coalició amb el partit del rocker Vakartxuk

https://www.ccma.cat/324/el-partit-de-ze lenski-guanya-les-legislatives-a-ucraina -segons-sondejos-a-peu-durna/noticia/293 6796/

El flamant president Volodímir Zelenski arrasa en les legislatives a Ucraïna i s'apropa a la majoria absoluta.

El partit de l'excomediant i candidat revelació en els comicis presidencials del mes d'abril, Servidor del Poble, ha aconseguit un 43,9 dels vots, cosa que el col·loca a un pas de la majoria absoluta.

El segon partit més votat d'aquestes eleccions anticipades és el prorús Plataforma Opositora per la Vida, que aconsegueix 11,5% dels sufragis, i Solidaritat Europea de l'expresident Petró Poroixenko el 8,9%.

També ha accedit al Parlament l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko amb el 7,6% dels vots.

La gran sorpresa és pel partit Golos del rocker Sviatoslav Vakartxuk, que ha superat la barrera mínima del 5% dels vots que demana la legislació per poder entrar al Parlament. Ha obtingut el 6,3%. Sviatoslav Vakartxuk també és partidari d'una renovació total.

El còmic i el rocker que poden formar govern

En el millor dels escenaris per a Zelenski, el seu partit i el de Vakartxuk sumarien més de la meitat dels vots i podrien formar govern sense necessitat de recórrer a Timoixenko, que aspirava a encapçalar el govern.

Només fer-se públics els sondejos a peu d'urna, Zelenski ha comparegut davant els mitjans a la seu del seu partit i ha insistit que el primer ministre ha de ser un tecnòcrata, un "guru" de l'economia i no un polític de la vella escola com Timoixenko. A més, ja ha convidat Vakartxuk a mantenir consultes per formar govern.

El programa de Zelenski

Les promeses de Zelenski, de 41 anys, són les mateixes que va fer a l'abril: la recuperació econòmica, la lluita contra la corrupció i la millora de les relacions amb Moscou, que manté sota revolta la part oriental del país, la més russòfona.

En aquesta ocasió, la participació ha estat del 49,79%.

^top
5  Santiago de Chile  - Centre Català
Pujat per Mar Saló ( Santiago de Chile ) [12558] - 2019-07-21

Hola!
Em dic Mar i aquest any acabaré el Greu de Llengua i Literatura Catalanes a Santiago fent un intercanvi. Us escric perquè m'agradaria saber si això està actiu i per investigar si algú sap alguna cosa del Centre Català. Si algú me'n sap dir alguna cosa serà benvinguda.

C.
Mar

^top
6  Edinburgh  - Agnès Rubirola, an experienced teacher, will come over from Catalonia to deliver 20 hours of teaching over eight sessions – on Monday and Wednesday evenings – at the capital’s Tollcross Community Centre next month.
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-07-20

https://www.thenational.scot/news/177826 41.edinburgh-39-s-scottish-catalan-centr e-launches-catalan-speaking-lessons/

A RISE in interest in Catalonia has led to a unique course being organised in Edinburgh for people who want to learn the Catalan language.

Agnès Rubirola, an experienced teacher, will come over from Catalonia to deliver 20 hours of teaching over eight sessions – on Monday and Wednesday evenings – at the capital’s Tollcross Community Centre next month.

Gerry Mulvenna, who organised the classes, told The National: “As you may have found out, it is quite hard for English speakers here to get tuition in Catalan, so this is a great opportunity for people who maybe frequently travel to Catalonia to build a great foundation in the language.

“It’s only a year since I first went to Catalonia and I’ve now been about five times and the course was my idea and a friend Pete who went last year.

“When we came back we discovered that Edinburgh had a Scotland-Catalan Centre and they had a 20th-anniversary party. They were set up to give Catalan families living in Scotland a way to transmit their culture to their children and it’s evolved into a meeting point between Catalan and Scottish culture.”

The centre is a registered charity running events around the Catalan calendar and is non-political. It played a role in the classes arranging a survey to gauge how popular it might be.

“I came to them looking for a Catalan language course but they weren’t doing it,” said Mulvenna.

“We made friends with Agnès, who’s going to teach the course, when she was here on holiday.

“When Pete and I went back to Catalonia we told her about plans for the course and she offered herself as a teacher, so it’s been bubbling along for a while.”

“The Scottish-Catalan Centre are supporting the venture, paying for the venue and the textbooks.”

“We can take up to 16 people and we have seven at the moment so we still have space.”

He added: “One of the registered students is a writer in Gaelic and English and is aiming to translate his work into Catalan, so it’s a wide mix of people.”

^top
7  Asturies  - Trobades a Astúries
Pujat per Sònia ( Asturies ) [12554] - 2019-07-19

Bones soc la Sònia,
Aterrada a Astúries des-de Barcelona fa una setmana! Catalans per Astúries ????

^top
8  Canberra  - Nou a canberra!
Pujat per francesc ( Canberra ) [12553] - 2019-07-19

Bones!! Sóc en Francesc i properament vindré uns mesos a Canberra, com a estudiant de doctorat... m'agradaria posar-me en contacte amb algú que tingui experiència en la logística de les coses, que em pugui ajudar una mica!!
Moles gràcies :)

^top
9  Mannheim  - Es busca Professor/a Català
Pujat per Ramon Navarra ( Mannheim ) [12551] - 2019-07-18

Es buscar professor/a de català per a nens de 7 i 4 anys.

Contactar a: ramon.nm@hotmail.com

^top
10  Budapest  - estic a punt d'arribar
Pujat per alba ( Budapest ) [12544] - 2019-07-15

Hola! soc l'Alba. M'acabo de registrar. soc una estudiant italiana de 24 anys i la meva mare (Angels) és catalana.

El dia 3 de setembre començo les classes a la Budapest Metropolitan University. Necessito ajuda per installar-me a Budapest durant dos anys.
Em podeu contactar ? Em podeu donar una mà?
Necessito saber-ho tot de Hongria. No conec el pais.
Haig de buscar URGENTMENT un apartament o una residencia estudiantil en un barri tranquil i a prop de la Universitat o del metro.
Estic molt emocionada però al mateix temps no sé per on començar a preparar la meva estada.
Espero amb ànsia el vostre contacte

Gràcies per tot.
Alba

^top
11  Geneve  - La embajadora en Suiza reclamó al Gobierno ayuda del CNI para investigar a la delegación de la Generalitat
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-07-11

Asuntos Exteriores revela su acción diplomática contra el procés: "Prepararemos munición verbal y escrita para los grupos parlamentarios alemanes"La diplomacia española dice haber evitado un acto de la exconsellera Ponsatí en Westminster y critica por "parcial" al popular speaker de la Cámara de los ComunesLos policías españoles destacados en la Embajada alemana captaron "fuentes vivas" para conocer los planes de la delegada de la Generalitat en BerlínMás información | El Gobierno aporta al Tribunal Superior de Catalunya mensajes confidenciales de la Generalitat a sus "embajadas"

https://www.eldiario.es/politica/Ginebra -CNI-Gobierno-informacion-delegacion_0_9 19008950.html

^top
12  Geneve  - L'ambaixadora espanyola a Suïssa va demanar ajuda al CNI per espiar la delegació catalana, segons 'Eldiario.es'
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-07-11

El president Torra reclama la dimissió de Borrell

https://www.ara.cat/politica/ambaixadora -espanyola-Suissa-CNI-Ginebra_0_22683732 51.html

^top
13  JORDANIA  - El FC Barcelona obrirà a Jordània la tercera escola de futbol a l'Orient Mitjà
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-07-09

Font: FC Barcelona

El proper mes de setembre, la ciutat d'Amman acollirà una nova escola de formació del Futbol Club Barcelona. La Barça Academy Jordania es convertirà en la tercera seu del projecte blaugrana a la regió de l'Orient Mitjà. Un fet que reforça la presència en

https://exterior.cat/noticies/el-fc-barc elona-obrira-a-jordania-la-tercera-escol a-de-futbol-a-lorient-mitja/

El proper mes de setembre, la ciutat d’Amman acollirà una nova escola de formació del Futbol Club Barcelona. La Barça Academy Jordania es convertirà en la tercera seu del projecte blaugrana a la regió de l’Orient Mitjà. Un fet que reforça la presència en el territori sumant a les de Kuwait i Dubai que es van posar en marxa fa més d’una dècada.

La Barça Academy Jordania s’ubicarà a en un dels centres més prestigiosos del país, l’Ammán Baccalaureate School (ABS) on fins ara la FCB Escola ha realitzat diversos camps d’estiu amb un gran èxit de participació. La nova acadèmia serà gestionada pel partner Styx, que gestiona l’escola de Dubai amb més de 800 esportistes cada temporada.

La tria d’aquesta nova seu està avalada pel gran seguiment que té el futbol del país, tant en la pràctica esportiva com pel seguiment televisiu dels seus habitants. A més, el FC Barcelona és el club que compta amb un major nombre de seguidors a Jordània.

Els integrants de l’escola són joves jugadors d’entre 4 i 18 anys. El model d’escola de futbol del FC Barcelona exportat a escala internacional pretén extendre la marca Barça i transmetre la filosofia de treball i els valors del club català a la resta del món. Actualment el FC Barcelona disposa de 52 projectes Barça Academy arreu del món, més de 180 campus i 50 clínics amb presència a 56 països dels cinc continents i la participació de més de 45.000 nens entre les diferents activitats que promou el club.

^top
14  Hong Kong  - Manifestants de Hong Kong abandonen el Parlament després d'ocupar-lo durant tres hores
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-07-02

La protesta s'ha dissolt voluntàriament i els manifestants han marxat del Parlament encerclats per un fort dispositiu policial

https://www.ccma.cat/324/manifestants-de -hong-kong-irrompen-al-parlament-en-lani versari-del-traspas-a-la-xina/noticia/29 32290/

^top
15  Strasbourg  - Carles Puigdemont: Avui els carrers d’Estrasburg parlen català, però sobretot parlen demòcrata
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-07-02

Carles Puigdemont

@KRLS
Avui els carrers d’Estrasburg parlen català, però sobretot parlen demòcrata. N’hi ha que voldrien els carrers buits, silents, resignats. Però nosaltres omplim, parlem, lluitem. Que ho tinguin clar els nostres il·lusos perseguidors: no ens rendirem. Gràcies a tothom per ser-hi!

https://twitter.com/KRLS/status/11459307 60924385280

^top
16  Strasbourg  - L'independentisme es manifesta a Estrasburg amb el dubte de si hi anirà Puigdemont
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-07-02

https://www.ccma.cat/324/lindependentism e-es-manifesta-a-estrasburg-amb-el-dubte -de-si-hi-anira-puigdemont/noticia/29324 13/

L'ANC preveu que unes 6.000 persones es concentrin davant les portes de l'Eurocambra en una demostració de força del sobiranisme
Els catalans que s'han desplaçat fins a Estraburg convocats per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), es comencen a concentrar davant de la seu del Parlament Europeu, que aquest dimarts s'ha de constituir, per demanar que no es veti Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras com a eurodiputats.

L'ANC preveu que unes 6.000 persones arribin fins a Estrasburg a les portes de l'Eurocambra. Hi estan arribant amb els 800 autocars i els 2 vols xarters que s'han organitzats perquè no hi ha cap vol directe des de Barcelona. Els vols regulars s'han d'agafar fins a altres ciutats properes i acabar d'arribar amb tren o emb cotxe. També hi ha qui ha vingut amb tren o amb vehicle particulars després de 10 hores de viatge.

^top
17  Ulaanbaatar  - Mongòlia, gent lliure que coopera
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-06-30

Mongòlia és la pàtria dels últims nòmades, que s?esforcen per mantenir un estil de vida mil·lenari connectat amb la natura, la llibertat i la soledat. Per poder fer front a la globalització s?han organitzat en cooperatives. Aquesta és la seva història.

https://www.ara.cat/suplements/diumenge/ MONGoLIA-Gent-lliure-que-coopera_0_22617 73801.html

^top
18  Costa Rica  - Costa Rica vol abolir el secret de confessió en casos d'abusos a menors
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-06-27

La iniciativa és del partit al govern Acció Ciutadana, però els capellans de l'Església catòlica s'hi oposen radicalment

https://www.ccma.cat/324/costa-rica-vol- abolir-el-secret-de-confessio-en-casos-d abusos-a-menors/noticia/2931300/

^top
19  Milano  - FUSIONE SENSORIALE
Pujat per Laia ( Milano ) [12486] - 2019-06-13

Fusione sensoriale es una degustació de vins italians maridada amb música en directe de la mà del violoncelista català Edmon Bosch amb l'acompanyament de la sommelier CELINE. A continuació els deixem un petit tast del que es viu en una experiencia com aquesta: https://www.youtube.com/watch?v{=}QKhEJJ 0Tb1E

Si voleu participar en aquest esdeveniment només heu de reservar la seva entrada a través dels links dels esdeveniments o bé que ens confirmin assistència al següent numero de telefon: info@harmonicsincaelum.cat, Daniele Procopio +39 331 900 4369 o info.strawberryspace@gmail.com

- DIVENDRES
https://www.facebook.com/events/22151071 38585154/
- DISSABTE
https://www.facebook.com/events/22852608 55135033/

Us hi esperem!

^top
20  Cuernavaca  - Contacte
Pujat per Anna Font Andres [8695] - 2019-06-12

Hola a tothom, sóc l Anna de Girona, actualment estic al Caire pero ben aviat l empresa d el meu home ens trasllada a Mexic, viurem a Cuernavaca.
Si algú de vosaltres està a Cuernavaca m encantaria contactar vos
Gràcies

^top
21  SUDAN  - Guia per entendre què passa al Sudan
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-06-06

Fins a 100 persones han mort des de dilluns i alguns cossos s?han llançat al riu Nil

https://www.ara.cat/internacional/Guia-e ntendre-que-passa-Sudan_0_2247375316.htm l

L’exèrcit del Sudan va enderrocar a l’abril el dictador Omar al-Baixir, en el poder durant trenta anys, després de mesos de protestes a favor de la democràcia. Els generals van formar el Consell Militar de Transició amb l’objectiu d’engegar una negociació amb els manifestants, que van continuar al carrer exigint que els civils prenguessin el control del país.

Al principi de juny, les converses es van trencar i els soldats van rebre l’ordre de disparar contra els centenars de persones que acampaven a la capital. El balanç es va saber ahir: des de dilluns hi ha hagut un centenar de morts, segons el recompte d’un sindicat de metges, que va assegurar que havia recollit fins a 40 cossos del riu Nil, on grups paramilitars els havien llençat.

Una teranyina de grups paramilitars

Durant el seu llarg regnat, Al-Baixir, de 75 anys, va sobreviure a guerres civils i a la fam, va disfrutar del boom del petroli durant una dècada i va crear una xarxa de forces de seguretat i milícies que alguns comparen amb una teranyina. També es va convertir en pària a Occident, acusat de donar suport al terrorisme, i va organitzar una purga genocida a la regió de Darfur, on va ser el responsable de la mort de centenars de milers de persones. Des del 2009, el Tribunal Penal Internacional ha intentat detenir-lo per les atrocitats comeses a Darfur i els països occidentals han imposat sancions al Sudan. Els ingressos del petroli, que havien fet créixer la classe mitjana del país, es van començar a reduir i l’any passat Al-Baixir va haver de posar fi a les subvencions que facilitaven a la població l’adquisició de combustible i blat. Això va augmentar la frustració entre la gent per la corrupció i la mala gestió econòmica del govern, i les protestes es van multiplicar i han continuat fins ara.

Protestes a favor d’un canvi polític

Amb la desintegració de les classes mitjanes, molts metges i altres professionals han jugat un paper central en l’organització de les protestes, sobretot en l’acampada multitudinària que es va dur a terme davant el ministeri de Defensa a Khartum, la capital del país. Aquests professionals van començar queixant-se pel preu del pa però després van engegar una reivindicació política a favor d’un govern civil. Els metges van documentar ferits i morts, i les clíniques es van encarregar d’atendre ferits de bala i persones afectades pels gasos lacrimògens. La imatge de la jove Alaa Salah, vestida com les reines núbies i adreçant-se als manifestants des de dalt d’un cotxe, es va fer viral a les xarxes socials i es va convertir en un exemple de coratge. La bretxa generacional també va tenir conseqüències als nivells més alts de poder: el fill d’un dels generals més poderosos del Sudan va instar el seu pare a ajudar a enderrocar el president. Els militars ho van fer l’11 d’abril. Ara Al-Baixir està tancat en una presó de Khartum.

La caiguda del dictador i el poder dels militars

L’eufòria dels manifestants per la caiguda del dictador va durar poc. Els generals van empresonar Al-Baixir però van assumir el poder amb la formació de l’anomenat Consell Militar de Transició. “Va caure una vegada, pot tornar a caure!”, va ser la consigna dels manifestants en referència als militars. Arran de les protestes, el ministre de Defensa va renunciar pocs dies després a assumir el càrrec, però un altre general el va substituir.

Militars i oposició civil van obrir després una difícil negociació que en alguns moments es va viure amb decepció al carrer pel nomenament de candidats proposats pels militars. Temerosos de les similituds de la protesta sudanesa amb les Primaveres Àrabs del 2011, l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units han donat suport als militars i han promès al país ajudes per valor de 3.000 milions de dòlars. Egipte -on els militars també van ocupar el poder després d’una revolta popular- ha ofert suport diplomàtic als generals sudanesos.

Dilluns, amb les converses ja trencades, els militars van assaltar l’acampada de protesta que es mantenia a Khartum i van causar un bany de sang. El tinent general i cap del consell militar, Abdel Fattah al-Burhan, ha convocat eleccions d’aquí a nou mesos, un període que l’oposició civil considera insuficient perquè l’antic règim deixi de controlar el sistema i neixin nous lideratges. Ahir, els militars van convidar l’oposició a reprendre el diàleg.

Copyright The New York Times

^top
22  Donostia  - Bona Tarda
Pujat per Francesc1989 ( Donostia ) [12479] - 2019-06-04

Sóc nou per aquestes terres, estic desde el setembre pasat vivint a donosti. Si algú s'anima per apuntarse i xerrar una mica, jo estic disponible.
Merci!

^top
23  Dakar  - Jaume Portell: ?El 90% de la llet que es consumeix al Senegal és llet en pols europea?
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-06-03

Entrevista al periodista, especialista en Àfrica, que ha guanyat l'últim premi d'assaig que organitza la Casa Àfrica

https://www.ara.cat/internacional/Jaume- Portell-llet-consumeix-Senegal_0_2245575 443.html

^top
24  Venezia  - Ensurt als canals de Venècia: un gran creuer envesteix una embarcació turística
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-06-03

L'alcalde de la ciutat exigeix que el ministeri limiti l'entrada dels grans creuers als canals més amples i allunyats del centre de la ciutat

https://www.ccma.cat/324/ensurt-al-port- de-venecia-un-gran-creuer-envesteix-una- embarcacio-turistica/noticia/2925901/

^top
25  Canarias  - Soc Resident a La Palma desde fa uns 11 anys
Pujat per Aseret ( Canarias ) [12471] - 2019-06-01

Hola Soc Aseret, nascuda a Tárrega Resident a La Illa de La Palma fa uns 11 anys i ens hem trobat alguns catalans, que residim a la Isla Bonita i ens agradaría formar una comunitat catalana a La Palma.. aviat obrirem un Whatssap i un Facebook, per si et vols apuntar en aquesta nova comunitat, per tal de compartir algunes activitats, i donar-nos a coneixer.. entre nosaltres. Una salutació a tots-totes. Si voleu més información o aportar alguna idea, de moment, ho podeu enviar al correu: solaclarasso@gmail.com Gracies!!

^top
26  Baku  - Nagorno-Karabakh; El maldecap de viure en un estat no reconegut internacionalment
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-05-30

Nagorno-Karabakh es va autoproclamar república independent el 1992

https://www.ara.cat/internacional/Nagorn o-Karabakh-estat-reconegut-internacional ment_0_2243175733.html

Ancorat en uns llimbs geopolítics, sense guerra i sense pau, entre la independència i el no reconeixement, les fronteres de Nagorno-Karabakh es dibuixen invisibles. Aquest estat de facto, no reconegut per la comunitat internacional, sobreviu gràcies a la cooperació política i econòmica amb Armènia i els diners de la diàspora d’aquest país. Les seves capitals Erevan (Armènia) i Stepanakert (Karabakh) estan connectades per una espectacular carretera, com si es tractés d’un cordó umbilical, per la qual arriben tots els béns i mercaderies a l’enclavament separatista.

Els llaços identitaris són tan forts amb Armènia, que el Karabakh comparteix amb aquest país els mateixos colors a la seva bandera nacional, amb una única diferència: una franja blanca a la vora que simbolitza el territori independitzat. El territori autònom de Nagorno-Karabakh va ser creat en temps dels soviètics dins de les fronteres de l’Azerbaidjan, malgrat que hi vivia una majoria armènia cristiana i una minoria àzeri. Quan l’URSS es va enfonsar, Nagorno-Karabakh es va autoproclamar república independent, el 1992 . Des de llavors cap nació del món l’ha reconegut.

La guerra de Nagorno-Karabakh (1988-1994) entre l’Azerbaidjan i Armènia va deixar un total de 30.000 morts a tots dos bàndols, un milió de refugiats i una ferida oberta que encara no ha cicatritzat. 25anys després de l’alto el foc, les negacions de pau segueixen en un punt mort. Els últims enfrontaments, coneguts com “la guerra dels 4 dies”, van tenir lloc entre l’1 i el 6 d’abril del 2016 entre tropes azerbaidjanes i les separatistes del Karabakh. I el 2017, per oblidar-se del seu passat soviètic, Nagorno-Karabakh va canviar el seu nom i va adoptar-ne un altre: República d’Artsakh.

Societat militaritzada
De petits, els nens a la República d’Artsakh aprenen que estan en una guerra existencial contra l’Azerbaidjan i que lluitar és per a ells una qüestió de supervivència. El patriotisme no es basa tant en defensar la pàtria com en estar a l’altura dels que van sacrificar la seva vida per la independència d’aquest tosc tros de terra habitat per boscos negres i 150.000 habitants. Es tracta d’una societat militaritzada en què els adolescents als 13 anys aprenen a l’escola com carregar i descarregar un fusell, i als 15 tenen clar que han de servir el seu país i fan una carrera militar a l’acadèmia Kristapor Ivanyan, que es diu així en honor a l’heroi de la independència.

Stepanakert funciona com qualsevol altra capital europea: té institucions, un canal de televisió i una universitat públics, i un aeroport internacional. No obstant això, qualsevol intent de progrés queda limitat a les seves fronteres no reconegudes. Artak Beglaryan va perdre la vista de petit a causa d’una mina antipersona. Però això no l’incapacita per detectar i denunciar violacions dels drets humans a la República d’Artsakh. “Els nostres drets són violats perquè no som un estat reconegut. Per exemple, no tenim dret a la llibertat de moviments o tenim problemes amb els visats”, explica a ARA qui és el Defensor del Poble de la República d’Artsakh.

Un aeroport sense vols
L’aeroport internacional de Stepanakert es va inaugurar el 2010 i gairebé una dècada després no hi ha operat cap vol perquè el govern de l’Azerbaidjan manté tancat l’espai aeri sobre aquest territori, que reclama seu. “El nostre aeroport s’ajusta als estàndards internacionals, tenim tots els equips necessaris, però no funciona per la prohibició de l’Azerbaidjan”, es queixa Enrik Ohanyan, director d’aquest aeròdrom fantasma. A l’hangar hi ha només dos petits aeroplans que s’utilitzen per passejar turistes sobre les muntanyes i valls que envolten Stepanakert. Per poder pagar el manteniment de la infraestructura, el director ha optat per llogar part dels terrenys per a cultius.

L’educació i l’esport també són víctimes d’aquests llimbs geopolítics on hi ha la República d’Artsakh. L’Angélica mai no ha viatjat fora de Stepanakert però li agrada aprendre idiomes i conèixer la cultura d’altres països, per això estudia a la Facultat de Llengües de la Universitat Estatal d’Artsakh, que té 50 anys d’història. Allà hi ha fins a 2.600 alumnes el títol universitari dels quals, quan es llicenciïn, no serà vàlid fora del territori de Karabakh. “Som una generació molt preparada: parlem armeni, rus, anglès, francès i fins i tot alemany, però tenim molts problemes per viure en un estat no reconegut perquè no podem estudiar a l’estranger ni millorar els nostres coneixements”, lamenta l’Angélica.

Esperança en el futbol
Stepanakert acollirà aquest any la final de la Copa Mundial de Futbol de la Conifa (Confederació d’Associacions de Futbol Independents), en què participen estats no reconeguts. Es preveu que aquest campionat internacional injecti il·lusions i importants sumes de diners al turisme de la República d’Artsakh. “El torneig de la Conifa és molt important perquè mostrarem al món que som una gran nació i potser algun país ens reconeixerà”, diu esperançat Aram Kostandyan, migcampista de la selecció nacional. Mentrestant, la República d’Artsakh seguirà endavant amb el seu somni de ser un estat reconegut per les Nacions Unides.

El conflicte afecta la final de l’Europa League
El jugador armeni de l’Arsenal Henrikh Mkhitaryan no va poder jugar la final de l’Europa League contra el Chelsea ahir a la nit a causa del conflicte que hi ha entre l’Azerbaidjan -el país amfitrió- i Armènia pel territori autònom de Nagorno-Karabakh. L’Arsenal va anunciar l’absència del jugador davant la impossibilitat de garantir-ne la seguretat. El govern àzeri havia comunicat que “el jugador pot entrar al país i li garantirem la seguretat si no utilitza el partit per fer política”. La UEFA, per part seva, va afirmar que “respectava” la decisió de l’Arsenal.

^top
27  Mexico  - Hola a tots soc Nuria Llaveria
Pujat per Nuria LLaveria ( Mexico ) [12451] - 2019-05-17

Estic a Mèxic des-de fa anys però no de forma continua i em dedico a l’importacio I comercialització i consultoria de varies empreses catalanes sobretot de moda.
M’agradaria ampliar la cartera de clients inclús en el format d’exportacio de Mèxic a Catalunya, estic oberta a noves propostes.
Salutacions o com diuen aquí “bonito dia”

^top
28  Qatar  - Xavi Hernández tanca la seva etapa com a futbolista a Qatar
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-05-17

L'equip del futbolista català ha caigut derrotat en la final de la Copa de l'Emir en mans de l'Al-Duhail. Xavi Hernández podria disputar un últim partit amb l'Al-Sadd dilluns a l'Iran abans de penjar definitivament les botes

https://www.ccma.cat/esport3/xavi-hernan dez-tanca-la-seva-etapa-com-a-futbolista -al-qatar/noticia/2922507/

Xavi Hernándeztanca l'etapa com a futbolista a Qatar sense la cirereta de guanyar la Copa de l'Emir, i és que el seu equip, l'Al-Sadd, ha caigut derrotat a la gran final en mans de l'Al-Duhail per 1-4.

L'equip del català s'ha avançat amb un gol d'Akram quan amb prou feines feia cinc minuts que la pilota rodava per la gespa de l'estadi Al-Wakrah, l'escenari que acollirà la final del Mundial de Qatar 2022. Però l'equip rival, al quart d'hora de joc, ha igualat el marcador amb una diana d'Afif. En la segona part, l'Al-Duhail ha sentenciat anotant l'1-4 definitiu, amb gols d'Edmilson, per partida doble, i El-Arabi.

A Xavi, però, encara li queda un últim partit abans de penjar les botes com a futbolista després 21 anys, i és que dilluns el seu equip juga a Teheran, a l'Iran, el matx que tanca la fase de grups de la Champions asiàtica contra el Persèpolis.

Després, Xavi Hernández iniciarà una nova etapa en la seva vida professional, però no marxarà gaire lluny, ja que exercirà d'entrenador al mateix Al-Sadd, a Qatar, rellevant l'actual tècnic, Jesualdo Ferreira.

^top
29  Kyoto  - Siete lugares increíbles que solo puedes ver en Kioto | Tourse Viajes - Público.es
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-05-09

La ciudad de los mil templos es una de las joyas más brillantes de la cultura japonesa: estos son siete de sus rincones imperdibles.

https://www.publico.es/viajes/siete-luga res-increibles-que-solo-puedes-ver-en-ki oto/

^top
30  Montreal  -
Pujat per Montse Grau ( Montreal ) [12437] - 2019-05-07

Hola a tots/es, algú em pot informar de si hi ha trobades d'infants de parla catalana a Montréal ? els meus néts necessiten relacionar-se, jugar i fer activitats per practicar el català.
Espero la vostra resposta .
Montse Grau

^top
31  Quebec  - El primer ministre del Quebec, 'perplex' pel veto del Canadà  a Puigdemont
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-05-01

https://elmon.cat/politica/ministre-del- quebec-perplex-pel-veto-del-canada-puigd emont

El primer ministre del Quebec, François Legault, s'ha mostrat "perplex" per la decisió del govern canadenc de no haver autoritzat la visita de Carles Puigdemont a principis d'abril, segons ha publicat la ràdio canadenca. Puigdemont tenia previst realitzar una visita al Quebec convidat per la Société Saint-Jean Baptiste (SSJB) de Montreal, però no se'l va autoritzar l'entrada al país. Legault demana ara explicacions al primer ministre canadenc, Justin Trudeau, i ha anunciat que presentarà una moció per lamentar la decisió i demanar que es "revisi" al més aviat possible, ja que considera que el veto a Puigdemont es va fer "sense cap motiu".

^top
32  SRI LANKA  - Sri Lanka en el Gran Juego de EEUU e India contra China
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-05-01

https://blogs.publico.es/puntoyseguido/5 759/sri-lanka-en-el-gran-juego-de-eeuu-e -india-contra-china/

La acusación del presidente de Sri Lanka Maithripala Sirisena de que los servicios de seguridad del país tenían conocimiento previo sobre los ocho atentados “yihadistas” del 22 de abril, que dejaron cientos de víctimas, y se lo ocultaron, muestra una gran y grave fractura en el seno del poder del país apodado “la India organizada”.

La República Democrática Socialista de Sri Lanka es un pequeño estado de 21 millones de habitantes, compuesto por los cingalé y una minoría tamil (cerca del 13%), y de religión predominante budista, y luego grupos de fe hinduista, islam-sunnita y cristiana. La nación se estaba recuperando no sólo de una larga guerra civil de 26 años (1983-2009) entre la milicia independentista Tigres Tamiles y el ejército, que dejó decenas de miles de muertos, sino también del devastador tsunami del Océano Índico de 2004 que arrebató la vida de 35.000 personas.

El antiguo Ceilán, un país insular ubicado en el Océano Índico y al sureste del Mar Arábigo, que vive del turismo, las exportaciones de textil y té (en cuyas plantaciones trabajan principalmente mujeres), y es además el primer productor mundial de canela, había conseguido un crecimiento económico de 4,6% en 2017, y reducir la pobreza de forma considerable. La isla fue durante la Guerra Fría uno de los países “No alineados”, próximo a China y a la Unión Soviética, y tiene el honor de ser el primer país del mundo en tener una primera ministra, Sirimavo Bandaranaike en 1960.

Con el fin del orden mundial unipolar, marcado por el protagonismo de China, Rusia y la India, hoy Sri Lanka está siendo el objeto de disputa entre las potencias. La geopolítica marítima y la militarización de las aguas del planeta, a veces bajo ridículos pretextos como luchar contra los “piratas somalíes“, están arrastrando a este país a una grave crisis política.

La importancia geopolítica de Sri Lanka

. Es el único estado insular del sur de Asia.
. Está ubicado en el centro del Océano Índico, el enlace entre Asia occidental y el sudeste asiático que conecta el comercio marítimo este-oeste. Por las aguas de este océano, que cubren cerca del 20% de la superficie del planeta, pasa el 70% del comercio mundial de petróleo, con India y China a la cabeza de los consumidores de energía fósil.
. Es dueña de puertos estratégicos como Colombo o Trincomalee.
. Dentro de la política de EEUU para dominar el Sur de Asia, es un candidato para reemplazar a Pakistán, país que está entrando en la órbita china.
. Es el espacio donde se desarrolla la batalla entre China-Japón, India-China y EEUU-China por el control de las rutas marítimas del Índico.

Un antes y un después del 2015

Desde que Barak Obama centró su doctrina en la contención de China, política continuada por Donald Trump, Sri Lanka es una de las obsesiones de EEUU. En diciembre de 2009, el Comité de Relaciones Exteriores del Senado advertía que la “deriva estratégica de Sri Lanka“, durante el gobierno del presidente Mahendra Rajapaksa, hacia China “tendría consecuencias para los intereses de los EEUU en la región“. Y como no podía acusar al gobierno budista de Colombo de “patrocinar el terrorismo islámico” recurrió al segundo de sus argumentos favoritos: “pisotear los derechos humanos”. Por lo que, a través de los “expertos” de la ONU planteó la sospecha de que el gobierno de Rajapaksa podría ser responsable de crímenes de guerra durante y después de la guerra civil por matar a cerca de 40.000 civiles.

En 2013, la ONU aprueba una resolución pidiendo investigaciones “independientes” al respecto. La guinda la pone el entonces primer ministro británico, David Cameron (cuyo gobierno además de estar implicado en los crímenes de guerra en Afganistán e Irak, aumentó la venta de armas al gobierno srilankés, prolongando la guerra civil), quien dio un ultimátum a Rajapaksa exigiendo una investigación creíble sobre la matanza de los tamiles. Meses después, y ante la prohibición que impone Colombo al equipo de la ONU de entrar en las antiguas zonas de conflicto, EEUU le avisa: “la paciencia de la comunidad internacional empieza a agotarse“.

A esta presión sobre Rajapaksa se suma el gobierno de extremaderecha indio que considera Sri Lanka su patio trasero, no sólo porque Rajapaksa ha sacado a su país de la influencia de Nueva Delhi, entregando los mega proyectos de infraestructura a China, sino también por autorizar el atraque de los submarinos chinos en el puerto de Colombo.

A partir de 2014, la entrada de lleno de Sri Lanka en el proyecto chino de la Nueva Ruta de la Seda sella su destino. Beijing, que ya cooperó con este país para reconstruir las zonas devastadas por el tsunami de 2004, firmó un acuerdo para efectuar una inversión de 13 billones de dólares en el puerto de Colombo y convertirlo en Colombo International Financial City, a la imagen de Dubái en el Golfo Pérsico, y de paso reconstruir el puerto de Hambantota por otros 5.000 millones. Dichos proyectos forman parte de la estrategia del “Collar de perlas” de China, que consta en alquilar puertos, en principio con fines comerciales, y se extiende desde las aguas chinas hasta Océano Índico y el Golfo Pérsico: el Kyauk Phru (Birmania), el Gwadar (Pakistán) o el Chittagong (Bangladesh), y Bandar Abbas (Irán), son algunos.

El 2015 sucede un giro radical en los acontecimientos: Rajapaksa acusa a Occidente y a los servicios de inteligencia india, The Research and Analysis Wing (RAW), de conspirar para desbancarle del poder mientras el primer ministro Maithripala Sirisena practica el transfuguismo, se une al opositor Partido de Unidad Nacional (PUN) pro indio-EEUU, y se presenta a las elecciones presidenciales. En la víspera, el exsecretario de Estado de EEUU, John Kerry, telefonea a Rajapaksa (¡intervine en las elecciones ajenas!) para insistir en que éstas deben ser “libres y justas”, y debe entregar el poder “de forma pacífica” a Sirisena en caso de que las gane. Finalmente, para asegurar los resultados, envía a la subsecretaria para Asia del Sur y Central, Nisha Biswal, a visitar Sri Lanka.

Sirisena, que centró su campaña en la chinofobia, gana las elecciones con el respaldo de grupos tamiles y musulmanes, provocando euforia en Washington. Nueva Delhi será el destino de su primera visita oficial al extranjero.

El nuevo presidente nombra al líder del PNU, Ranil Wickramasinghe, como primer ministro. EEUU deja de hablar de los “crímenes de guerra” de Sri Lanka, y renuncia a que fuese un tribunal internacional independiente el que los investigue.

Sin embargo, China seguirá la estrategia de “acupuntura” (versus “ataques quirúrgicos” de EEUU) y, discretamente, corteja a Sirisena: construye un hospital en su circunscripción local y sigue ofreciéndole inversiones ventajosas. En 2017, Sri Lanka -atrapada en la llamada “la trampa de la deuda”- arrenda el 70% del puerto marítimo de Hambantota a China durante un periodo de 99 años y a cambio de 1.1 mil millones de dólares, para así pagar parte de su enorme deuda a Beijing, y de paso le compra aviones de transporte militar.

La fiesta en Occidente ha durado poco: Ranil es cesado por Sirisena el 26 de octubre de 2018, después de que él le critique por congelar los proyectos económicos de la India, favoreciendo a China; disuelve el Parlamento; y nombra al expresidente Rajapaksa como jefe del gabinete. A su vez, Sirisena afirma que Nueva Delhi había conspirado para asesinarle. El enfado de EEUU es monumental, mientras Beijín felicita a Rajapaksa.

El 16 de diciembre, bajo una fuerte presión de Washington y también del propio Parlamento srilankés, que lo acusa de “intento de golpe de estado” y le insta al “cumplimiento de la constitución” -que prohíbe que el presidente destituya al primer ministro-, Sirisena da marcha atrás y le devuelve el puesto a Wickremesinghe, confesando: “Sigo pensando que no debía haberle nombrado primer ministro“. Ganan EEUU e India, de momento.

Una ardiente Guerra Fría en los mares

El pasado 13 de marzo, dos Boeing B-52H Stratofortress de EEUU despegaron de la Base de la Fuerza Aérea de Andersen en Guam para sobrevolar las islas controladas por Beijing en el Mar Meridional de China; el 11 de febrero, dos destructores lanzamisiles norteamericanos, el USS Spruance y el USS Preble, navegaron a pocas millas de las islas Spratly bajo el pretexto de la “libertad de navegación y sobrevuelo respaldada por la Convención del Derecho del Mar”. El objetivo de Trump-Bolton de estas provocaciones no es la persuasión, saben que China no se va a retirar. ¿Se imaginan que los cazas chinos o su único portaviones paseen por el cielo y las aguas del Golfo de México?

Por el momento, la guerra entre las dos superpotencias es comercial, política, diplomática y cibernética. Obviamente, medidas como imponer aranceles de hasta 200.000 millones de dólares a las importaciones chinas no son para proteger la economía de EEUU, sino para destrozar la de China. También, con el mismo objetivo, sacrificó a Pakistán -uno de los pilares de dominio de Washington en Asia Oriental- para cortejar a la India y convertirla en una aliada militar (Obama fue el único presidente de EEUU que viajó dos veces a Nueva Delhi); ocupó Afganistán; ha aumentado el ritmo de las llamadas Operaciones de Libertad de Navegación (FRONOP), en las que no descarta utilizar la fuerza militar; y ha fortalecido sus bases militares en las proximidades de China, y privado del petróleo de Irán. Se trata de una guerra de desgaste multidimensional como la que organizó contra la Unión Soviética.

Los recientes atentados son una oportunidad para EEUU (como lo fue el “secuestro de las niñas nigerianas”) de ofrecer a Sri Lanka su “ayuda” para la lucha antiterrorista, el envío de asesores y, quizás, instalar una base militar. Miles de “yihadistas”, tras cumplir con su misión de demoler el estado sirio, han sido trasladados por la CIA al Arco de Crisis en Asia Central y Oriental para seguir haciendo de paramilitares y “allana-caminos” de la OTAN en los países estratégicos.

El 18 de abril de 2019, la Séptima Flota de la Marina de EEUU se detuvo en Hambantota. Iba a realizar el ejercicio de CARAT (Cooperation Afloat Readiness and Training) junto con otros estados aliados en el puerto de Hamantota, el más antiguo ejercicio de la Marina de EEUU (desde 1995) y que tiene lugar en el sur y sureste de Asia, para exhibir músculo ante los chinos y “garantizar la seguridad marítima en todo el Indo-Pacífico”. El día de los atentados se suspendieron las maniobras.

Si la inteligencia india, que coopera estrechamente con su homólogo estadounidense, conocía el plan de los atentados, ¿es posible que la NSA no los conociera?

^top
33  Murcia  - ¿Qué pasa en Murcia para que se haya convertido en la región más facha de España?
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-05-01

https://blogs.publico.es/strambotic/2019 /04/murcia-que-facha-eres/

Desde que se conocieron los resultados del 28-A, las redes se están poblando de un mapa de España teñido de rojo que puede llamar a equívoco: el mapa muestra el partido más votado en cada provincia, lo que no significa que la izquierda sea predominante allí. Este otro mapa que publica hoy El Mundo en su edición de papel es mucho más elocuente: sumando los votos de los dos bloques (PSOE + UP {=} izquierda / PP + Cs + Vox {=} derecha) vemos que la ‘mayoría social’ del país, que diría un cursi, sigue siendo de derechas.

Según este recuento alternativo, únicamente las provincias occidentales de Andalucía, Cataluña, País Vasco, Canarias, Asturias, Navarra y la mitad atlántica de Galicia (Coruña y Pontevedra) votan mayoritariamente a la izquierda y todo el resto (33 provincias, más Ceuta y Melilla) votan a la derecha. Como titulaba gráficamente La Voz de Galicia, si la derecha se hubiera presentado el pasado domingo bajo las mismas siglas hubiese ganado por mayoría absoluta.

La excepción murciana

De toda la España “azul”, llama la atención la Comunidad de Murcia, no solo porque el bloque de derechas consigue un abrumador 60% de los votos (superado únicamente por Ávila, 64,9%, y Salamanca, 62,6%), sino porque ha sido la provincia que más ha votado a Vox, un 18%, ocho puntos por encima de la media nacional, según puede apreciarse en este otro mapa:



¿Qué pasa en Murcia para que arrase la derecha e incluso la ultraderecha? Pregunto a Juan Soto Ivars, escritor, columnista de El Confidencial y murciano de pro: “en Murcia hace muchos años que hay un clientelismo del PP muy bestia, lo único que no entiendo es que se haya perdido su hegemonía. Allí se han fragmentado las derechas a partes iguales, Vox tiene 2 diputados, C’s otros 2 y el PP 2 más”.

Traslado la pregunta a otro periodista murciano (“cartagenero, ojo”, matiza), Antonio Ubero, que confirma el análisis de Ivars: “la sólida red de clientelismo que el PP ha construido tras 25 años en el poder”. “El Partido Popular ha perdido muchos votos por el desgaste -el actual presidente de la Comunidad [Fernando López Miras] es un tío sin fuste- y porque muchos sectores se han sentido defraudados porque el PP no ha sido suficientemente derechista en el gobierno, así que muchos votantes decepcionados han votado en masa a Vox”.

Desde la lejana Santander, el también periodista Paco Gómez Nadal, que observa la realidad política desde la librería La Vorágine, arguye la herencia del franquismo como explicación al conservadurismo de su tierra de origen: “[Murcia] es uno de los lugares donde el exterminio y el silencio de 40 años fue más aterrador, donde la pobreza periférica ha sido más brutal y donde la corrupción ha tenido un entramado asfixiante y un discurso mafiocrático. Y cuando la mafia manda, la lealtad se impone”.

El ‘factor Kiko’

Pero además de la herencia franquista, de la red clientelar del PP y del “discurso mafiocrático”, hay otro factor que no puede pasar desapercibido: contra todo pronóstico, Murcia es la región más religiosa del país: un abrumador 85% de los murcianos se declara católico, un porcentaje casi 20 puntos superior a la media española (66%), tal y como ilustramos en Strambotic el pasado mes de noviembre.



“Allí, más que católicos, tienes a los ‘kikos’ -me aclara Soto Ivars-. Yo creo que eso es fundamental: en Murcia tienen muchísimo poder y han pedido el voto activamente para Vox desde la UCAM (su rector es un ‘kiko’)”.

Antonio Ubero confirma el influjo de los ‘kikos’ y añade al Opus, la otra corriente ultramontana de la Iglesia: “el presidente de la Universidad Católica es un ‘kiko’ [José Luis Mendoza Oza Oza] con un peso importante en el Vaticano. Es un peso importante del Partido Popular y, de hecho, tiene nombrados de catedráticos a toda la dirección y está cabreado porque no le han dado unas licencias para unas urbanizaciones que quiere construir, así que últimamente está pidiendo el voto para Vox”.

Dicho y hecho: 140.010 votantes (un 18,64% del total) votaron a Vox en Murcia, casi duplicando la media de la formación de Abascal en España. En Torre Pacheco fueron incluso más: uno de cada cuatro votos, desbancando al PP como partido más votado. Como me explica Ubero, “mucha gente ha entendido que votar a Vox o votar al PP es lo mismo, todo va al mismo saco”.

^top
34  Tokyo  - El Japó: un nou emperador per als nous temps
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-04-30

https://www.ccma.cat/324/el-japo-un-nou- emperador-per-als-nous-temps/noticia/291 9046/

La monarquia regnant més antiga del món viu un relleu particular arran de abdicació de l'emperador Akihito, la primera en aquest país en 200 anys.

El 2016, Akihito va anunciar que per edat i per la seva salut fràgil no es veia capaç de continuar. I va posar data per a la successió dinàstica.

El 30 d'abril ha estat el seu últim dia en el Tron del Crisantem. L'1 de maig, el seu fill Naruhito inicia una nova era. Els calendaris -en paper i informàtics- s'hauran de posar a zero. És a dir, tot un trasbals per a l'administració, perquè al Japó es fan servir dues mesures del temps, la universal i la de la tradició, una dicotomia que sovint marca tots els aspectes de la societat.

La família reial encarna i pateix -sobretot alguns membres- aquesta dualitat.

Akihito, el pacifista

Dos anys i nou mesos després d'aquell 8 d'agost de 2016 en què es va adreçar al país per anunciar la seva decisió d'abdicar en favor del seu primogènit, Akihito cedeix el tron als 85 anys.

Creu que ja no està en forma per ocupar el tron a causa de la fragilitat de la seva salut, tocada per un càncer de pròstata el 2003, una hemorràgia estomacal el 2008 i problemes coronaris que el van portar a sotmetre's a un bypass el 2012.

El Japó: un nou emperador per als nous temps
Akihito i Michiko (Reuters)



Akihito representa el pas definitiu de la figura de l'emperador amb caràcter diví, que havia representat el seu pare abans de la Segona Guerra Mundial, a la d'un monarca pròxim al poble.

La constitució democràtica imposada pels aliats al seu pare, Hirohito, circumscrivia el paper de la família reial a tasques merament representatives.

Naruhito es va fer adult en un Japó derrotat, però reconciliat amb el seu antic enemic, els Estats Units. Un Japó convertit en peça clau de la contenció del comunisme a l'Àsia Oriental. El país es va modernitzar ràpid i en tres dècades es va convertir en una gran potència industrial.

És el primer emperador casat amb una plebea, Michiko, a la qual va conèixer jugant a tennis.

Arriba al tron el 1989, decidit a acostar la figura de l'emperador al poble, una idea que es va visualitzar amb la seva visita als damnificats pel tsunami i el consegüent accident nuclear a la central de Fukushima el 2011.

Sota els primers anys del regnat del seu pare, Hirohito, el Japó va sotmetre Àsia amb un imperialisme que va deixar un rastre esfereïdor d'atrocitats i crims de guerra.

Akihito va triar per a la seva era el títol de "Heisei", que significa "Assolint la pau".

El 2015, en el setanta aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial, va emprendre una gira per alguns països que havien estat víctimes de l'expansionisme japonès la primera meitat del segle XX.

Va expressar els seus remordiments en un gest de distanciament dels postulats nacionalistes del primer ministre japonès, Shinzo Abe.



Naruhito, el modernitzador

El Japó: un nou emperador per als nous temps
Naruhito i Masako (Reuters)



Naruhito té 59 anys i se li coneix la tendència a saltar-se el protocol.

Ni la infantesa ni la joventut de Naruhito van seguir les passes marcades per la tradició. Va ser criat per la seva mare, Michiko, i va estudiar a l'estranger, no només a les universitats nipones reservades a les elits.

El que serà el 126è emperador del Japó és historiador i els analistes de temes relacionats amb la família reial nipona creuen que el fet que ell i la seva esposa Masako estudiessin a l'estranger pot contribuir a canviar els vells costums i obrir una mica més la institució.

Naruhito ha mostrat el seu interès per problemes socials, com la pobresa infantil o l'envelliment de la població, així com la seva preocupació pel canvi climàtic.

Per això els analistes el veuen com l'emperador que necessita el Japó en els temps que corren, una societat cada cop més diversa, amb població immigrant. Hi veuen una figura capaç d'unir les diferents sensibilitats, entre la tradició prevalent i els impulsos de les generacions joves per obrir definitivament el país al món.



La princesa trista

A la universitat, Masako, era coneguda per la seva aplicació. Parla sis idiomes, amb gran fluïdesa l'anglès i el francès. Als 18 anys va marxar a Moscou, va passar per Nova York i Boston, i va estudiar a Oxford.

Tot plegat no serviria absolutament de res a Masako Owada davant del rígid protocol de la casa imperial quan, després de set anys de nuviatge, es va casar amb Naruhito.

A partir d'aquí la seva funció era fornir un hereu. Tot i que Naruhito es va proposar protegir-la de la rigidesa de la cort, Masako va acabar caient en una profunda depressió. La dona que havia trencat motlles en els estudis i la seva incipient carrera diplomàtica es va convertir en la "princesa trista". A poc a poc ha anat recuperant visibilitat.

La seva filla no pot regnar en virtut de la rei sàlica, que reserva el tron només als homes.



Aiko, futura emperadriu?

Perquè la filla de Naruhito i Masako, la princesa Aiko, arribés a regnar, el Japó hauria de modificar la seva Constitució. Aquest afer ha estat motiu de debat públic en un país en què es manifesta cada cop més la necessitat de reformar les asfixiants normes socials.

Aiko té 17 anys i la reforma de la carta magna no és particularment urgent per a la casa reial, perquè Naruhito encara pot ser succeït pel seu germà petit, Akishimo, o pel fill d'aquest, Hisahito, un nen de 12 anys que és l'únic nét d'Akihito.

Més enllà, fins que Hisahito no tingui descendència masculina, la successió, amb les lleis actuals a la mà, no està garantida.

En ocasió de les seves noces de plata, Naruhito va dir que era important respectar la tradició, però que també cal respondre als canvis socials.



El poble

El Japó: un nou emperador per als nous temps


Per als japonesos i les japoneses la monarquia no és un afer menor, però tampoc estan lligats a la tradició de manera que no puguin acceptar els canvis. I la transformació bull tot i les rígides regles del protocol social.

Alguns exemples: el #Metoo ha arribat al Japó tot i que sigui tabú parlar de violència sexual i maltractaments en una societat intrínsecament i ferotgement masclista.

Tot i que davant dels deu dies de festa acumulats amb motiu del relleu successori molts japonesos es mostren desconcertats, acostumats com estan a viure per treballar, el lligam extrem amb l'empresa i amb la feina està començant a deixar de ser la llei no escrita que han seguit totes les generacions des de la Segona Guerra Mundial.

L'amo d'una botiga de 24 hores va decidir recentment tancar a la nit. Havia quedat viudo. No podia assumir sol el negoci i es va enfrontar a la franquícia en un cas que va tenir una forta reacció solidària.

La població del país fa dècades que envelleix i obrir les portes a la immigració és l'única solució. El model de permís de treball temporal adoptat pel govern conservador de Shinzo Abe demostra com és de lluny encara el Japó d'acceptar que no pot viure aïllat, tancat en un arxipèlag mental que ni les canoneres al segle XIX ni l'hegemonia occidental, la democratització forçada o el miracle econòmic al segle XX han aconseguit arrencar definitivament del pes de la tradició.

^top
35  Paris  - Allotjament a París
Pujat per Laura Benito Sandoval [12421] - 2019-04-29

Sóc una noia de 18 anys que amb dues altres noies seré a París aquest estiu (del 14 de juliol al 18 de juliol). Ens està costant molt trobar un allotjament bé de preu... Si algú coneix algun alberg o sap d’algun lloc on ens poguem allotjar ens aniria perfecte. També estaríem encantades de compartir una passejada per la ciutat. Aquí us deixo el meu correu per si sabeu quelcom: laurabenitosandoval@gmail.com
Moltes gràcies!!

^top
36  Napoli  - Hola!!!
Pujat per Carla ( Napoli ) [12426] - 2019-04-27

Acabo de descobrir aquesta pàgina i estic encantada!! Visc a prop de Napols fa ja 5 anys i m'agrada saber que esteu molt a prop.

^top
37  Adelaide  - dubte sobre escola Adelaide
Pujat per Eva Martin ( Adelaide ) [12416] - 2019-04-23

Hola,
Som una parella amb un fill de 5 anys que tenim previst fer una estada de recerca a l'UNISA d'agost 2019 a febrer 2020 i volia preguntar pel sistema escolar a Adelaide.

És fàcil trobar escola per al nostre fill de 5 anys a mig curs i per només 6 mesos?
Gràcies,
Eva

^top
38  Bordeaux  - Sant Jordi
Pujat per Clara ( Bordeaux ) [12415] - 2019-04-22

Holaaa! Algú té ganes de celebrar Sant Jordi demà? Potser anar a mirar llibres i comprar roses?
Un plaer afegir-me al grup!
Fins aviat :)

^top
39  Lisboa  -
Pujat per carmen alvarez ( Lisboa ) [12413] - 2019-04-22

salut
catalans a Lisboa

^top
40  Rennes  - Hola! Algú dispo per parlar català?
Pujat per Laura Cuyàs ( Rennes ) [12384] - 2019-04-07

Hola, fa un anyet i mig que estic ja per Rennes i cinc per la France! Trobo infinit a parlar en català en persona i no sols per skype/telèfon. Si algú vol quedar per fer un cafetó, que digui algo :)

^top
41  Albania  - Albanesos, 20 anys després
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-04-06

Centenars de milers de persones van ser tretes a la força de casa seva i llançades a les carreteres que conduïen a la frontera amb Albània

https://www.ara.cat/internacional/Albane sos-anys-despres_0_2210778993.html

Del restaurant Korcagin de Belgrad en parlen les xarxes socials i molts mitjans de comunicació com a espai emblemàtic del nacionalisme serbi. El Korcagin té vetats els plats albanokosovars, només faltaria, alhora que es vanta d’oferir especialitats de països que no han reconegut la independència de Kosovo. Cap problema, doncs, per a plats espanyols, eslovacs o romanesos. Però el Korcagin ha volgut anar més enllà i ofereix, últimament, gambes a la graella en agraïment a la República de Palau, un petit estat d’Oceania que primer va reconèixer Kosovo i després se’n va desdir. I això té premi. La fama del Korcagin no para de créixer a mesura que es commemora el vintè aniversari de la guerra de Kosovo, que es va lliurar entre el 24 de març i el 10 de juny del 1999. Un sobresalt provocat per l’operació de neteja ètnica, el buidatge de Kosovo, desplegat pel règim ultra de Slobodan Milosevic. Centenars de milers de persones -més de 750.000, segons l’ONU- van ser tretes a la força de casa seva i llançades a les carreteres que conduïen a la frontera amb Albània. La resposta occidental no va ser dubitativa com ho havia estat vuit anys abans a Bòsnia. Pocs s’esperaven que l’OTAN, que complia 50 anys, convertiria Albània en una base des d’on s’enlairarien els avions per bombardejar Sèrbia i destruir objectius estratègics a Belgrad mateix, com ara els estudis centrals de la ràdio i la televisió. Cap capital europea havia estat atacada per l’aviació occidental des de la Segona Guerra Mundial. Ni tampoc des d’aquella guerra hi havia hagut una neteja ètnica comparable. Allò va ser el començament del final de Milosevic, que de la nit al dia va veure Kosovo convertit de facto en protectorat de l’OTAN mentre 200.000 serbis s’afanyaven a fugir deixant enrere cases i propietats. Només uns 30.000 s’hi van quedar.

No hi va haver Gran Albània
Tot i les seves conseqüències terribles, la guerra de Kosovo va generar expectatives de renaixement territorial, econòmic i cultural. Però l’articulació d’una Gran Albània, d’un únic poble albanès, quedaria en no res. La gent, a Tirana, fabulava sobre com l’OTAN i la UE recompensarien els sacrificis dels albanesos de tots dos costats de la frontera després d’haver passat dècades oprimits. Els uns, esclafats pel règim comunista d’Enver Hoxha, i els altres, humiliats pels serbis, per als quals els kosovars sempre van ser “els turcs”. Però més enllà d’unes quantes inversions econòmiques amb comptagotes, no ha estat fins al novembre del 2018 que Albània ha començat a ser considerada per la UE com un país amb prou garanties per a les inversions i el turisme: 20 anys després de la guerra de Kosovo i a punt de complir-se’n 30 de la caiguda del Mur de Berlín. Unes expectatives favorables que ara com ara no han frenat la tendència cíclica als sobresalts socials i polítics provocats per la corrupció. Amb tot, una conquesta d’Albània és haver reduït la desocupació al 16%. A Kosovo, mentrestant, l’atur ja no és del 70% com el 2004, però no baixa del 27%. I amb una diàspora d’uns 700.000 kosovars repartits per Europa, especialment per Alemanya i Suïssa, la regió albanesa de Iugoslàvia rescatada per Europa en una guerra que va fer més de 13.000 morts ha passat de protectorat a estat fallit.

Al restaurant Korcagin continuaran fent precs perquè s’acabi d’ensorrar i demanen als Estats Units de Trump que, com ha fet la República de Palau, es desdigui del reconeixement de Kosovo. A canvi, prometen tres dies de barra lliure.

^top
42  Quito  - Assange serà expulsat de l'ambaixada de l'Equador a Londres, segons Wikileaks
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-04-05

El portal diu que hi ha un acord entre l'Equador i el Regne Unit per detenir el seu fundador

https://www.ara.cat/internacional/Assang e-ambaixada-Equador-Londres-Wikileaks_0_ 2210179032.html

^top
43  Gdansk  - Sacerdots polonesos cremen llibres de 'Harry Potter' perquè falten al 'respecte a Déu'
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-04-05

Els fets van passar diumenge a la ciutat de Gdansk, al nord del país, i el sacerdot ha hagut de demanar "disculpes" per les crítiques rebudes

https://www.ccma.cat/324/sacerdots-polon esos-cremen-llibres-de-harry-potter-perq ue-falten-al-respecte-a-deu/noticia/2914 573/

Un grup de sacerdots catòlics polonesos han cremat a la ciutat de Gdansk diversos llibres de "Harry Potter" i un paraigua de Hello Kitty per considerar-los contraris "al respecte a Déu", en una acció per combatre la màgia i els falsos ídols.

La fundació SMS des del Cel, una organització catòlica conservadora, és la responsable d'aquesta foguera i presumeix de fer servir les noves tecnologies per fer arribar als polonesos el coneixement cristià.

SMS des del Cel va penjar a la xarxa les fotografies de la seva acció, que van fer el cap de setmana passat, però degut a les crítiques que molts usuaris els han fet arribar, les han eliminat.

Ver imagen en TwitterVer imagen en TwitterVer imagen en TwitterVer imagen en Twitter

Bartosz Scheuer
@bartosz_scheuer
Krótka historia w obrazkach o szacunku katolików do kultury i symboli religijnych innych wyznaD. XXI wiek, Polska.
zródBo: fb Fundacja sms z nieba

321
16:52 - 31 mar. 2019
210 personas están hablando de esto
Información y privacidad de Twitter Ads


Crítiques a la xarxa

Alguns internautes han arribat a comparar l'acció amb la crema de llibres organitzada per les autoritats nazis a la plaça de l'Òpera de Berlín l'any 1933.

Entre les flames es poden distingir diferents llibres, com el de "Harry Potter i la Cambra Secreta" o "Fahrenheit 451". També s'hi poden veure talismans, una màscara de fusta africana, la figureta d'un elefant de la sort o un paraigua rosa de Hello Kitty.

Ver imagen en Twitter
Ver imagen en Twitter

Salon24.pl
@Salon24pl
Katolicy, nie palcie ksi|ek - czytajcie je! Apel @marek_recma po happeningu fundacji "SMS z Nieba" https://www.salon24.pl/u/recma/945711,ka tolicy-nie-palcie-ksiazek-czytajcie-je …

4
7:43 - 1 abr. 2019
Ver los otros Tweets de Salon24.pl
Información y privacidad de Twitter Ads

La fundació explica que la crema s'ha fet en obediència a Déu i enumera algunes cites de la Bíblia per justificar la foguera.

"Utilitzar horòscops, astrologia, quiromància, profecies o presagis són manifestacions del desig per controlar el temps, la història i la humanitat i, al mateix temps, del desig de guanyar poders ocults, per això es tracta de pràctiques contràries a la reverència i al respecte a Déu."


En un comunicat a la pàgina web de la fundació, el sacerdot Rafal Jarosiewicz, un dels responsables, ha volgut demanar "disculpes" i ha afegit que "no era irreverent per a cap grup social o religió", així com que no anava dirigit "contra els llibres com a tal o contra la cultura".



Una fundació catòlica "moderna"

SMS des del Cel va ser creada l'any 2012 per un grup de religiosos polonesos i, entre els seus principals objectius, hi ha difondre la paraula de Déu i la doctrina de l'Església catòlica a través dels mitjans que ofereix la tecnologia.

L'any 2014, Jarosiewicz va posar en marxa el primer confessionari mòbil de Polònia, un mitjà de transport de color vermell amb un senyal semblant al de les ambulàncies que va recórrer aquest any els carrers del país per "socórrer ànimes".

Aquesta fundació s'ubica en l'ala conservadora de l'Església polonesa, encara que des de la jerarquia catòlica local s'ha lloat en diverses ocasions la seva voluntat de fer servir les noves tecnologies en favor de la difusió de l'Evangeli.

^top
44  Gibraltar  - El Parlament Europeu defineix Gibraltar com 'colònia britànica', a petició espanyola
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-04-05

Els eurodiputats de PP, PSOE i Cs aconsegueixen que l'Eurocambra aprovi el redactat, malgrat l'oposició britànica

https://www.ccma.cat/324/el-parlament-eu ropeu-defineix-gibraltar-com-a-colonia-b ritanica-a-peticio-espanyola/noticia/291 4525/

^top
45  WYOMING  - Salutacions des de Jackson!!
Pujat per Josep Maria Companyó Pagerols ( WYOMING ) [12206] - 2019-04-01

Si voleu visitar Yellowstone o el resort d'esquí de Teton Village, Jackson Hole. Feu-me un toc i anirem a fer-la a petar una estona.

^top
46  Sydney  - Pis Sydney/Flat Sydney
Pujat per Mar Puig ( Sydney ) [12366] - 2019-04-01

Hola a tots!
Sóc una estudiant que aquest Juliol vindrà d'intercanvi per un any a Sydney. He estat buscant pisos per compartir durant la meva estada i m'està costant força trobar alguna cosa a bon preu, el que ara estic buscant és un pis o habitació per quedar-m'hi durant unes 3 setmanes/1 mes mentre busco pis allà mateix per la resta de l'any. Estaria disposada i no em faria res donar classes de català o espanyol i de piano o flauta travessera. Si algú sabés també d'algun alberg que estigués bé de preu també m'aniria bé l'ajuda!
marpuigserradell@gmail.com

Gràcies!

Mar

Hello everyone!
I am a student who this July will come in an exchange program for a year in Sydney. I've been searching for flats to share during my stay and I've been having trouble finding anything cheap, what I am now searching it's a flat or room to stay for 3 weeks/1 month while I search for a flat for the rest of the year. I would be willing and would have no problem in giving catalan or spanish classes and piano or flute classes. If anyone knew about some cheap youth hostel (good quality too) it would also help me!
marpuigserradell@gmail.com

Thanks!

Mar

^top
47  Edinburgh  - Per passar uns dies en família segona quinzena d'agost
Pujat per Pere López Tolosana ( Edinburgh ) [12365] - 2019-03-31

Bones,
estic planejant anar amb a família (jo dona i nena de 7 anys) a Edinburg la segona quinzena d'agost. M'agradaria saber d'algun lloc on fer vida durant aquells dies, i de la possibilitat que la nena, que no domina l'anglès, trobés nens de las eva edat amb qui relacionar-se aquells dies. Si algú em pot donar idees al respecte...

Gràcies

^top
48  Sevilla  -
Pujat per Alba Andiñach ( Sevilla ) [12362] - 2019-03-30

Hola!

Som dues noies i hem vingut a passar el cap de setmana fins diumenge. Volem un pla xulo per aquesta nit :)

^top
49  URUGUAY  - Saludar
Pujat per Joan Barres Farreras ( URUGUAY ) [12353] - 2019-03-28

Hola Adriana,
em dic Joan i jo fa 4 anys que visc a Montevideo.
En fi com a mi tambe m'agradaria tindre una conversa en catala si vols podem quedar un dia i parlem.
Diguem en quin lloc i ens conexeirem. Aquest es el meu mobil/Whatsaap: 098599472
Celular com diuen aquí. Fins aviat. Una salutacio cordial.

^top
50  Panama  - Nouvinguts a Panamà
Pujat per Anna Camprubí ( Panama ) [12350] - 2019-03-25

Bones!!!

Em dic Anna i fa poquet que estem vivint a Panamà, bé la meva parella per qüestió de feina ja farà un any, però el nostre fill i jo només fa dos mesos. Si feu alguna trobada de catalanes i catalans ens agradaria participar.

Una abraçada i visca catalunya!

^top
Pag: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445
>>> Tornar al capdemunt
Atenció, tot i que els anuncis del tauler son postejats per membres registrats de la web, Catalansalmon NO certifica ni comprova que siguin autèntics o actualitzats, i per tant NO es fa responsable, no fotem :)
Qué més fem a Catalansalmon?

CINC CÈNTIMS

Grups de Whatsapp

Directori

SANTJORDING

Diades arreu del món

Rellotge Mundial

Restaurants recomanats per usuaris de Catalansalmon

Quants catalans viuen a l'exterior?

Allotjament

Mainada: Eines i material en català per als catalanets al món

Videoconferéncia amb el Parlament de Catalunya

75.000 contactes de catalans i catalanòfils arreu del món

CAGA TIÓ!!!

RETORN

SEMINARIS Catalansalmon

Enquestes

VPN - Protegeix la teva connexió

IDCAT: el Certificat Digital que et facilitarà la vida!

Premi Josep Maria Batista i Roca

Xarxes socials

800 Representants als consolats espanyols per les eleccions del 21D

Vot Electrònic

Premsa i TV

VULLVOTAR

DIADA2013

DIADA 2012

CULERSALMON

NOPUCVOTAR

RODAMONS

CAMPANYES CAMON

TV3 SATELIT

Missatges dels Presidents Puigdemont i Mas

CATALANSALMON: missió, visió, valors
®-CATALANSALMON.COM
©2005 - Versi—:2.4 [07·2019]
172.70.131.140 | US
info@catalansalmon.com
<#> VISITES (2024/05): / VISITES TOTAL :
Els continguts d'aquest site son gratuits i lliures.
Avís legal / Normes d'ús - POLÍTICA DE COOKIES
Need (google) Translation?