FES-ME'N 5 CÈNTIMS
A Catalansalmon tenim més de 15 .000 usuaris registrats arreu del món. I darrere cada usuari hi ha no una història, sinó mil històries, que donarien per omplir una enciclopèdia.
Amb 5Cèntims hem intentat fer una pinzellada d'aquestes pel·lícules plantejant unes preguntes curtes que us donaran una idea d'un grapat de vides viscudes amb intensitat i en català per tot el món.
Ep! Vols participar en el nostre 5Cèntims? Respon al nostre questionari i explica'ns els teus 5 centims clicant aquí!
WHATSAPP

Jose Nadela

Constanta - Romania

-
Visites: 1124 97 likesm'agrada 0 comentaris comentar
He viscut a USA, Irlanda, Itàlia, Polònia, Austràlia, Holanda, Colòmbia, Romania, Costa Rica, Mèxic, Índia, Geòrgia, i ara porto 4 anys mes a Romania

Com et dius, on has viscut i durant quant de temps

Jose Nadela, molts em diuen "Joe" i he viscut en un total de 12 països, aquí hi ha un petit resum:

USA (9 mesos), Irlanda (4 anys i mig), Itàlia (9 mesos), Polònia (4 anys i mig), Austràlia (3 mesos) Holanda (1 any i mig), Colòmbia (9 mesos), Romania (2 anys), Costa Rica (5 mesos) Mèxic (3 mesos), Índia (3 mesos), Geòrgia (4 mesos) i ara fa 4 anys mes que he tornat a Romania.

Tot això, afegint un viatge de 3 mesos de "backpacker" per Austràlia i Nova Zelanda i un altre de 6 mesos per Centre i Sud Amèrica.
 

Què t'ha portat a viure a fora?

Inicialment, vaig marxar l'any 2000 als EEUU per un tema d'aventura, experiència personal i millorar el meu anglès.
Jo sempre dic que allà hi vaig contraure el "virus internacional", i des d'aleshores sempre m'he sentit molt bé vivint a altres països i coneixent gent d'altres llocs, altres idiomes i altres cultures. ?Després d'aquesta experiència, com a Financer vaig estar treballant 10 anys a una empresa catalana constructora i després a una holandesa quasi 7 anys que m'enviaven a projectes de construcció que tenien pel món.
 

Una experiència interessant que pots compartir amb nosaltres

Ufff... aquí necessitaria unes quantes pàgines... tinc experiències de tots colors, fins i tot vaig estar bastant a prop de la mort en un accident que vaig patir el 2016 a Costa Rica, però explicaré una experiència curiosa/interessant.

El 2006, vaig plegar de Dublín i vaig fer un viatge de motxiller de 6 mesos per Centre i Sud-amèrica, no tenia cap ruta definida excepte que començava per Costa Rica a l'octubre i que al desembre anava a Cuba.

I per què anava a Cuba? En algun lloc havia llegit uns mesos abans que al desembre havien de celebrar el 50è aniversari de l'inici de la "Revolución" i el 80è aniversari del Fidel, així que vaig pensar: segur que es munta una bona festa. (no em vaig equivocar dues setmanes de festa). Lògicament, no volia anar com a simple turista, així que, després d'un seguit d'intercanvis d'emails aquí i allà, no sé com, vaig aconseguir que em convidessin a participar oficialment en tots els esdeveniments de les celebracions.

Van ser dues setmanes plenes d'activitats i festes com a "Brigadista Internacional" que sempre recordaré amb gran emoció, sobretot pel magnífic grup de gent no famosa que vaig tenir l'oportunitat de conèixer. I no només això, també vaig trobar-me amb algunes cares conegudes, com ara Gerard Depardieu i Gabriel Garcia Márquez, i fins i tot vaig conèixer alguns "polítics" del món comunista, com Raul Castro, Evo Morales, Maduro, entre d'altres. Això si, Fidel Castro mai va aparèixer perquè estava encara recuperant-se dels seus problemes de salut.

En un dels actes de celebració estava a la "Casa de la Musica", i quan vaig anar al bany, em vaig trobar amb la sorpresa de veure un càmera de TV3 allà mateix. Òbviament, no van deixar escapar l'oportunitat d'entrevistar-me, juntament amb altres dos brigadistes catalans. Us podeu imaginar la cara dels meus pares, amics i familiars quan em van veure a les notícies de l'endemà (per cert, si algú té accés als telenotícies del 2 o 3 de desembre del 2006, ho agrairia molt).
En aquells temps, a Cuba no hi havia accés a Internet, així que no va ser fins que vaig arribar a Panamà que em vaig assabentar de la difusió i l'impacte entre els familiars, amics i coneguts.

Ara, quan recordo aquell viatge a Cuba, em veig immers en un remolí d'emocions i aventures inoblidables. Vaig tenir la sort de participar en una festa única i de conèixer persones fascinants dins els voluntaris brigadistes, i, tot i les limitacions, vaig viure una experiència que mai oblidaré.
 

Tens intenció de tornar a Catalunya algun dia?

Si, jo vull tornar a Barcelona, la qualitat de vida es molt bona, es viu be a Catalunya, això si, es necessari que tingui la meva pròpia feina. Crec que molts dels CAMONs tornaríem a CAT si tinguéssim una feina raonable en termes de salari i de tracte laboral.
 

Fes-nos 5 cèntims del que significa per tu "viure a fora" i en què t'ha enriquit personalment

El viure a fora m'ha donat una visió de vida mes amplia, una gran facilitat per l'adaptació a tots el medis i la sensació de sentir-me be a qualsevol lloc del mon. Com deia a dalt, m'he sentit molt bé vivint a altres països i coneixent gent d'altres llocs, altres idiomes i altres cultures.
 

Fotografies


Més info:

Comentaris


Tria CincCentimista:
capdemunt

Aquest és un projecte de CATALANSALMON.com
Total visites:1124

https://catalansalmon.com/5centims/

<#> VISITES (2024/05): 1138 / VISITES TOTAL : 24953


PAIS:United States
CODI:US
TIMEZONE: America/New_York
CIUTAT:Ashburn