FES-ME'N 5 CÈNTIMS
A Catalansalmon tenim més de 15 .000 usuaris registrats arreu del món. I darrere cada usuari hi ha no una història, sinó mil històries, que donarien per omplir una enciclopèdia.
Amb 5Cèntims hem intentat fer una pinzellada d'aquestes pel·lícules plantejant unes preguntes curtes que us donaran una idea d'un grapat de vides viscudes amb intensitat i en català per tot el món.
Ep! Vols participar en el nostre 5Cèntims? Respon al nostre questionari i explica'ns els teus 5 centims clicant aquí!
WHATSAPP

Sergi Blasi

Aracaju - Brasil

-
Visites: 984 93 likesm'agrada 0 comentaris comentar
Dos 'il·luminats', separats per 2.000 km, hem muntat un programa de converses en català, fent immersió lingüística i social catalana al Brasil. Tela marinera!

Com et dius, on has viscut i durant quant de temps

El meu nom és Sergi Blasi i soc de Barcelona.
On he viscut?... acabaré ràpid: Al 2004 vaig anar cap a Andorra a treballar-hi. Hi vaig ser només 3 anys. El 2010 m'instal·lava a Aracajú, capital de Sergipé; l'estat més petit del Brasil. Encara hi soc.
 

Què t'ha portat a viure a fora?

El juny del 2008 vaig perdre una cama arran d'un accident de trànsit a la carretera de Tossa i la meva vida va fer un tomb de 180°. I ara? Doncs, tenia una amiga brasilera, la Regina, que havia d'anar a visitar-la al Brasil uns mesos després de l'accident. Sense poder-hi anar, va ser ella qui em va acabar venint a veure i el febrer del 2009 arribava al Prat. Jo estava fet un nyap però vaig anar buscar-la amb una alegria descomunal.
Tot i que no estava recuperat del tot, el gener del 2010 vaig fer maletes altre cop per passar 1 any a Aracajú amb ella, i m'hi vaig acabar quedant definitivament.
Des d'aleshores no m'he mogut més. Vivim en una caseta entre el mar i el riu a les afores de la ciutat i tenim una nena de 7 anys preciosa que es diu Naia. Això sí que és el millor que he fet a la meva vida!
 

Una experiència interessant que pots compartir amb nosaltres

La meva estada aquí al Brasil no va ser fàcil, no hi havia manera de trobar una feina. Jo era un cuiner format a Barcelona i amb força experiència però la meva incapacitat m'impedia de seguir treballant-hi.

Aleshores va ser quan em vaig començar a interessar per la llengua catalana a través de les xarxes socials. Veia les injustícies que feia el govern espanyol i quan més llegia notícies pitjor estava la situació política i social a Catalunya.

Després va arribar l'octubre del 2017. No cal que expliqui res més, em fotia a parir. Volia fer alguna cosa, tenia temps però estava lluny, molt lluny i no sabia el què.
Va ser quan vaig posar-me en contacte amb el VxL (Voluntariat per la Llengua) i em van assignar una parella lingüística, un noi basc de Vitòria que residia a Bordeus, França, i que parla un català collonut. Allò, realment, m'estava agradant i ja era un començament.

Per la xarxa, també vaig conèixer un catalanòfil de Rio de Janeiro enamorat de Catalunya, un brasiler que no ha trepitjat mai Catalunya però molt compromès amb la llengua i la cultura catalanes, i a més era guia del Programa Xerrem Junts de la CAL (Coordinadora d'Associacions per la Llengua). Genial!... Doncs, va ser en una xerrada amb en Rodrigo que va sortir la idea de muntar un programa de converses en català al Brasil per a brasilers. Mans a l'obra! Vaig fer una presentació documentada del Programa i la vam enviar a l'Associação Cultural Catalonia de São Paulo (l'únic Casal Català aquí al Brasil). Vam tenir la grata sorpresa de que el Casal li va agradar la idea i vam començar a organitzar aquesta bogeria. Qui ho havia de dir!!!

El 24 d'agost de 2022 neix el Catalonia Parla!!
Resumint, dos "il·luminats", separats per 2.000 km (ell a Rio i jo a Aracajú), portant un programa de converses en català, sota el paraigües del Casal de São Paulo, i fent immersió lingüística i social catalana al Brasil. "Vaja tela".

Més tard, el 24 de gener de 2023, aconseguim fer néixer el Xerrem Amèrica, programa també de converses abraçat pel programa de converses Xerrem Junts de la CAL i que és per a residents de tota l'Amèrica Llatina. Actualment tenim 29 practicants de català cada setmana residents a l'Amèrica Llatina repartits en els dos programes. I que vinguin més!
Tot un repte. Un orgull.
 

Tens intenció de tornar a Catalunya algun dia?

No m'ho plantejo però de moment no. Fa uns anys t'hagués dit que sí, però quan trobes el teu lloc és difícil desenganxar-t'hi. Ara, no sabem mai el que ens espera, per tant, no ho sé.
 

Fes-nos 5 cèntims del que significa per tu "viure a fora" i en què t'ha enriquit personalment

El Brasil és un país molt diferent de Catalunya; els costums, el menjar, la manera de ser de les persones, el clima... tot plegat m'ha fet créixer com a persona, m'ha fet adonar perquè soc aquí. El món és ben més gran del que ens pensem. No és fàcil, de vegades, aguantar la solitud o l'enyorança a les coses de casa; la família, els amics, el menjar, el menjar, el menjar... sí, el menjar! Però t'hi acostumes i a més et nodreixes de la cultura i els costums que desconeixes. Tinc la sort de que sembla que m'he trobat amb mi mateix aquí, al final, només he perdut una cama i no la vida. Però això sí, em moro per fotre'm una llonganissa, unes carxofes a la brasa o un conill amb cargols a la cassola. Com tira la terra... Ara rai, que tenim el xat de gastrònoms al món que em mata l'enyor. Gràcies!
 

Fotografies


Més info:

Comentaris


Tria CincCentimista:
capdemunt

Aquest és un projecte de CATALANSALMON.com
Total visites:984

https://catalansalmon.com/5centims/

<#> VISITES (2024/05): 1035 / VISITES TOTAL : 24850


PAIS:United States
CODI:US
TIMEZONE: America/New_York
CIUTAT:Ashburn