FES-ME'N 5 CÈNTIMS
A Catalansalmon tenim més de 15 .000 usuaris registrats arreu del món. I darrere cada usuari hi ha no una història, sinó mil històries, que donarien per omplir una enciclopèdia.
Amb 5Cèntims hem intentat fer una pinzellada d'aquestes pel·lícules plantejant unes preguntes curtes que us donaran una idea d'un grapat de vides viscudes amb intensitat i en català per tot el món.
Ep! Vols participar en el nostre 5Cèntims? Respon al nostre questionari i explica'ns els teus 5 centims clicant aquí!
WHATSAPP

Javi Paricio

Detroit - Estats Units d'Amèrica

-
Visites: 797 85 likesm'agrada 0 comentaris comentar
Ser lluny és dur, i més quan els pares es fan grans, això toca el cor, el cap, i et fa sentir que no ets d'enlloc. Però si tornés a ser més jove, sortiria de CAT igual que he fet. Sempre seré un català allà on vagi, orgullós del meu país.

Com et dius, on has viscut i durant quant de temps

Hola, em dic Javi Paricio, vaig néixer a Barcelona l'any que els americans posaven un peu a la lluna. He viscut al barri del Raval fins als 27, a Manresa un cop casat, i des de l'any 2008 als USA (10 anys a Greenville, South Carolina i 5 anys la zona de Detroit, Michigan).
 

Què t'ha portat a viure a fora?

L'any 2008, just abans que explotés la bombolla immobiliària, vaig acceptar venir als USA amb la companyia que llavors treballava. El que inicialment va començar com un projecte de tres anys, ha acabat sent un canvi radical a la vida de la meva família.
 

Una experiència interessant que pots compartir amb nosaltres

Hi ha hagut moments per tot, alguns de molt curiosos, grans amistats han nascut aquí, i seguiran per sempre siguem on siguem.Experiències interessants, per exemple quan vaig venir a fer les entrevistes per feina a South Carolina, jo vestit estil europeu i de feina, i els que m'entrevistaven totalment a l'estil "deep South". Al vespre, em van convidar a veure un partit de beisbol de l'empresa, i allà vaig aparèixer amb el meu uniforme europeu, cantava molt allà al mig entre gorres ianquis.Un altre va ser el 2021, quan vàrem jurar la bandera com a ciutadans americans, encara amb restriccions per la COVID. Va ser una sensació diferent, més que un tràmit burocràtic, era el fet de saber que ja ens podem quedar aquí per sempre, si així ho decidim.Una última anècdota, quan et demanen quin idioma es parla a "Espanya", o què els hi agrada molt el francès que parlem :)
 

Tens intenció de tornar a Catalunya algun dia?

Intenció de viure a CAT no, però anem dia a dia, ja hem après que planificar no ens serveix, i que la vida ens portarà allà on calgui.Ens agrada anar-hi de vacances, a veure la família i els amics, però hem canviat molt, i ara ens trobem més còmodes als USA.La llibertat és una droga, un cop la tastes és difícil deixar-la, i fer el que vols, quan vols, com vols, amb qui vols, sense lligams, sense haver de donar explicacions a ningú, és senzillament genial.
 

Fes-nos 5 cèntims del que significa per tu "viure a fora" i en què t'ha enriquit personalment

Viure fora és llibertat, és canviar de xip i topar-te de nassos amb murs que no t'esperaves, és adaptar-se i ser generós amb les diferències, és créixer en un entorn on ets un immigrant i minoria. Viure fora és de les millors coses que m'han passat, no m'ha fet ni millor ni pitjor persona, però sí una de molt diferent. Els temes "catalans" me'ls miro amb una òptica diferent, els temes socials igual, no accepto allò del "tu rai que has marxat o vius molt bé" perquè tot el que tinc i tenim a casa ens ho hem treballat amb suor, feina i llàgrimes de tant en tant. Ser lluny és dur, i més quan els pares es fan grans, això toca el cor, el cap, i et fa sentir que no ets d'enlloc.Si tornés a ser més jove, sortiria de CAT igual que he fet, però reconec que això no és per tothom, i que molta gent no porta bé ser lluny de la nostra terra. Sempre seré un català allà on vagi, orgullós del meu país.
 

Fotografies


Més info:

Comentaris


Tria CincCentimista:
capdemunt

Aquest és un projecte de CATALANSALMON.com
Total visites:797

https://catalansalmon.com/5centims/

<#> VISITES (2024/05): 1037 / VISITES TOTAL : 24852


PAIS:United States
CODI:US
TIMEZONE: America/New_York
CIUTAT:Ashburn