FES-ME'N 5 CÈNTIMS
A Catalansalmon tenim més de 15 .000 usuaris registrats arreu del món. I darrere cada usuari hi ha no una història, sinó mil històries, que donarien per omplir una enciclopèdia.
Amb 5Cèntims hem intentat fer una pinzellada d'aquestes pel·lícules plantejant unes preguntes curtes que us donaran una idea d'un grapat de vides viscudes amb intensitat i en català per tot el món.
Ep! Vols participar en el nostre 5Cèntims? Respon al nostre questionari i explica'ns els teus 5 centims clicant aquí!
WHATSAPP

Xavier Cusidó

Oslo - Noruega

-
Visites: 796 115 likesm'agrada 0 comentaris comentar
Sempre he cregut que si copses el moment amarant-te de l'olor, dels sons, dels colors que t'envolten, el cor ho guarda en una estanteria ben guardat, per poder recordar-ho més sovint. Com una biblioteca de sentiments i no pas una imatge.

Com et dius, on has viscut i durant quant de temps

Soc en Xavier. Vaig Néixer a la República lliure de Gràcia, de 7 cognoms catalans i 7 cognoms bascs.
De ben petit que volia veure món i vaig entendre ben aviat que si un té somnis, el millor és fer-ne via i no esperar que deixi de ploure. Com jo sempre dic, si t'ho penses... ja fas tard.
He viscut a prou llocs i he fet prou viatges de llarga distància en bicicleta. Noruega, Arizona, Irlanda, Catalunya i País Basc és on tinc més arrels i relació.
 

Què t'ha portat a viure a fora?

La curiositat, voler veure que hi ha més enllà. Voler conèixer gent i cultures diferents. No només visitar, però fer-hi arrels. Ser-hi un més. Endinsar-me dins de les tradicions, els plecs de pell, els sons i les olors de diferents indrets, moments, persones...
 

Una experiència interessant que pots compartir amb nosaltres

Experiències n'hi ha moltes. Una llista interminable de màgia.

Sempre he cregut que si copses el moment amarant-te de l'olor, dels sons, dels colors que t'envolten, el cor ho guarda en una estanteria ben guardat, per poder recordar-ho més sovint. Com una biblioteca de sentiments i no pas una imatge.

Els dofins saltant fora l'aigua d'un vespre a Chonamara amb solitud i unes vistes de platja verge fins a l'horitzó. Les llàgrimes d'alegria en néixer en el nostre primer fill Andreu a Arizona, el mateix dia que el mercuri sobrepassava els 100 graus. Aquelles maduixes sota el rellotge de l'Ajuntament d'Oslo amb aquella màgica bellesa que acabaria sent la meva dona. Aquell dia que la maduixeta (la nostra filla Núria) va proclamar que volia veure món... "Així com ho va fer el pare"...

Moments amarats de força i dolçor com les llàgrimes al cementiri el dia de Nadal recordant tots els que ens esperen a l'eternitat. Una de les tradicions més boniques que hi ha a Noruega. Hi ha molts moments. Tots els que tenim un cor ben gran i amb prou lloc per tothom ho sabem.
 

Tens intenció de tornar a Catalunya algun dia?

Si, potser quan sigui temps de seure un xic més, però serà prou difícil de trobar una contrada com les moltes que tenim a Finnmark.

No sé pas si és el mateix sentiment de molts que som a la diàspora, però en tornar a Catalunya hi ha sovint una barreja de sentiments. Alegria de retrobament. Saviesa de saber trobar els millors racons i moments més enllà de la marabunta turística, però molta desesperació i tristesa per allò que la nostra pàtria està esdevenint. Polítics amb sang d'orxata i un col·lapse social total en vers la llengua, la cultura i el sentiment de país. I el civisme... el civisme que sovint sobresurt en la seva absència.
 

Fes-nos 5 cèntims del que significa per tu "viure a fora" i en què t'ha enriquit personalment

Viure a la diàspora ha estat una experiència de vida exageradament enriquidora.

Tenir l'oportunitat de fer un tast a diverses cultures de manera ben profunda i acabar al meu paradís, amb tranquil·litat i màgia supurant constantment. Finnmark és així. I si tens la sort de trobar aquella persona que et completa, amb fruits de canalla que portaran el teu somriure uns anys més enllà... que més pots demanar?

Crec que xerro en raonament de tots que és indiscutible que viure fora et realitza molt com a persona. Entens fets i situacions amb perspectives definitivament més profundes. És com si el millor de vàries còpies teves fossin un mateix. Una còpia Noruega d'en Xavi, una còpia americana, una còpia Basca, una còpia Catalana...
 

Fotografies


Més info:

Comentaris


Tria CincCentimista:
capdemunt

Aquest és un projecte de CATALANSALMON.com
Total visites:796

https://catalansalmon.com/5centims/

<#> VISITES (2024/06): 1430 / VISITES TOTAL : 26535


PAIS:United States
CODI:US
TIMEZONE: America/New_York
CIUTAT:Ashburn