FES-ME'N 5 CÈNTIMS
A Catalansalmon tenim més de 15 .000 usuaris registrats arreu del món. I darrere cada usuari hi ha no una història, sinó mil històries, que donarien per omplir una enciclopèdia.
Amb 5Cèntims hem intentat fer una pinzellada d'aquestes pel·lícules plantejant unes preguntes curtes que us donaran una idea d'un grapat de vides viscudes amb intensitat i en català per tot el món.
Ep! Vols participar en el nostre 5Cèntims? Respon al nostre questionari i explica'ns els teus 5 centims clicant aquí!
WHATSAPP

Miquel Àngel Molina Baixauli

Albuquerque - Estats Units d'Amèrica

-
Visites: 1144 59 likesm'agrada 0 comentaris comentar
Als anys setanta, viure fora era molt dur. No hi havia Internet i l'única manera de comunicar-se era per correu postal. Jo tenia una subscripció al diari Avui però solament per l'edició del dilluns per saber els resultats de futbol. El preu del correu era molt car i encara que el rebia amb més d'una setmana de retard no hi havia cap altra manera de saber els resultats. Trucar per telèfon era exorbitant i reservat solament per coses extraordinàries.

Com et dius, on has viscut i durant quant de temps

Em dic Miquel Àngel Molina Baixauli.

Vaig néixer a Barcelona i als vint anys me'n vaig anar als Estats Units. He viscut a Sacramento (Califòrnia), Dallas (Texas), Bailly (França), Moscou, Blanes, i Albuquerque (Nou Mèxic).
 

Què t'ha portat a viure a fora?

Era 1975 i al poc d'arribar a Sacramento em vaig casar amb la meva muller que havia conegut al Port d'Andratx, Mallorca. Vàrem viure a Sacramento durant 12 anys i allà van néixer el meu fill i la meva filla.

El 1987 ens vàrem mudar a Dallas, Texas, i vaig començar a treballar per American Airlines com enginyer informàtic. Això em va permetre anar més sovint a Barcelona a visitar la meva família.

Al cap de 2 anys vàrem anar a viure a Bailly, als afores de París, al costat del Palau de Versalles, per treballar en un projecte relacionat amb els TGV i els nous Eurostar entre París i Londres. A França hi vàrem ser quasi 9 anys.

El següent projecte va ser la construcció d'un sistema informàtic per al Ministeri d'Aviació Civil de Rússia. Aquesta vegada vaig preferir no traslladar la família i era jo que anava a Moscou dues o tres setmanes i tornava a Dallas per dues setmanes, on tenia un equip tècnic treballant en el projecte. Em vaig passar més de dos anys fent anada i tornada una vintena de vegades. A Moscou és on vaig aprendre que -40° Centígrads és igual a -40° Fahrenheit, temperatura que vaig haver de sofrir algun cop.

Després d'aquest projecte vaig continuar vivint a Texas fins que em vaig jubilar.

El 2017, amb els fills ja casats des del 2005, vàrem decidir tornar a Catalunya, a Blanes per ser més exacte. Vaig poder estar més a prop de la meva mare durant els dos últims anys de la seva vida.

L'any 2020 vàrem tornar als EEUU per estar més a prop dels nets i netes que viuen a Califòrnia i a Texas respectivament.

Ara vivim a Nou Mèxic, a mig camí entre els dos estats.
 

Una experiència interessant que pots compartir amb nosaltres

No va ser fins que vaig estudiar a la Universitat de Califòrnia que vaig aprendre un poc de la història de Catalunya, llegint llibres escrits per historiadors anglesos. Per exemple, la meva escola a Barcelona estava al carrer Roger de Flor, però ningú em va ensenyar qui era aquest senyor fins que vaig trobar a la biblioteca un llibre titulat " The Catalan Vengeance" que parlava dels Almogàvers. També vaig aprendre que Califòrnia va ser colonitzada per Catalans i Mallorquins: Gaspar de Portolà (1r governador de Califòrnia) nascut a Balaguer; Pere Fages, nascut a Guissona, Lleida; Frai Juníper Serra, nascut a Petra, Mallorca; Josep Alemany (1r arquebisbe de San Francisco), nascut a Vic i molts altres soldats de la "Companyia Franca de Voluntaris de Catalunya".
 

Tens intenció de tornar a Catalunya algun dia?

Molta i sempre. Ja ho vàrem fer el 2017 i ens va agradar molt. Encara que vivim a Nou Mèxic, als afores d'Albuquerque, tornem a Barcelona tres cops a l'any.
 

Fes-nos 5 cèntims del que significa per tu "viure a fora" i en què t'ha enriquit personalment

Als anys setanta, quan me'n vaig anar, viure a fora era molt dur. No hi havia Internet o FaceTime i l'única manera de comunicar-se era per ("snail-mail") correu. Jo tenia una subscripció al diari Avui però solament per l'edició del dilluns per saber els resultats de futbol. El preu del correu era molt car i encara que el rebia amb més d'una setmana de retard no hi havia cap altra manera de saber els resultats. Trucar per telèfon era exorbitant i reservat solament per coses extraordinàries.

Ara és menys dur. Puc veure tots els partits del Barça en viu tant com vulgui. Però estar lluny de la família i amics continuar essent la part negativa.
 

Fotografies


Més info:

Comentaris


Tria CincCentimista:
capdemunt

Aquest és un projecte de CATALANSALMON.com
Total visites:1144

https://catalansalmon.com/5centims/

<#> VISITES (2024/04): 672 / VISITES TOTAL : 23744


PAIS:United States
CODI:US
TIMEZONE: America/Chicago
CIUTAT:Chicago