VPN - Protegeix la teva connexió

VPN - Virtual Private Network - Protegir i emmascarar la teva IP

COMPARTEIX!
WHATSTAPP
"Aquest contingut no està disponible en alguns països" ??
Si vius a l'estranger i t'has connectact a webs o diaris digitals de Catalunya o Espanya, és molt probable que t'hagis trobat algun cop amb missatges com el de l'esquerra: el conegut "CONTINGUT NO DISPONIBLE DES DEL TEU PAIS"
Aquest és un missatge no és pas un error tècnic; simplement és degut a que la web que visites GEOLIMITA l'accés; és a dir llegeix la teva connexió (IP*) i determina des de quin pais et connectes. I si la web restringeix l'accés només a certs paisos, et denegarà l'accés als continguts i et mostrarà aquest missatge o un similar.
Com ho fan? doncs fàcil, la web o el seu proveidor, te una llista de IP's que van associades a un pais. Si la connexió a la seva web es fa des de una IP (Pais) que no esta a la seva llista, li denega l'accés, Això va per qualsevol cosa que es connecti a Internet.
Però això NO ÉS INSALVABLE; hi ha eines que ens poden evitar aques control; com? doncs emmascarant la nostra ip amb una VPN ;)
    Deixeu-vos d'històries; que he de fer?     Tot això em sona a xinès...
Que Caratsus és una VPN?
VPN vol dir "Virtual Private Network"; és a dir una Xarxa Privada Virtual.

És un programet que t'instales al teu ordinador, l'actives i encripta la teva connexió.

Quan fas servir una VPN per navegar per Internet, la VPN fa dues coses molt interessants;
  1. Protegir la connexió del teu ordinador fins al teu servidor de Internet
  2. Emmascarar la teva IP
La primera evita que ningu pugui "esnifar" les dades que envies per internet, "encapsulant les dades de manera que si algú "punxès" la teva conversa (dades, passwords, etc), no en treuria res perque estan encriptades

La segona és la que farem servir per falsejar la nostra posició i saltar-nos les geolimitacions, el problema que esmentàvem al començament.

Aquí tens un petit video si vols:


En quins casos és insegur connectar-se a Internet?
És especialment delicat és quan et connectes a una WIFI OBERTA o pública; ja que no tens manera de saber si realment t'estas connectant a un servidor legítim, o algu que simplement posa una wifi publica pero que "escolta" I enregistrarà tota la informació que hi passa. Si poses qualsevol password, el "sniffer" (ensumador), se'l llegirà.

Un exemple de manual, és quan vas a l'estranger i et connectes a una wifi oberta de l'aeroport o de l'hotel, o de la ciutat; es difíl de saber si la xarxa "__WIFI GRATIS" o "__FREE WIFI" que us apareix a dalt de tot és un servei públic o un espavilat que us donarà servei, però us punxarà les dades.
I això es pot tornar dramàtic si has de fer gestions bancàries per Internet des de l'hotel o l'aeroport, perque aquí si que pots tenir problemes seriosos.

En general, la millor protecció és el sentit comú; ja ho deia la teva mare: "No parlis amb desconeguts!!!" és a dir, evita les WIFIs desconegudes! pero a voltes no tens cap més remei que treballar o fer gestions des de una WIFI que no coneixes, és SEMPRE aconsellable fer servir una VPN; EL VPN s'encarregara d' encriptar* les teves dades entre tu i el teu proveidor i encara que t'escoltin, no podran saber-ne el contingut.

Per als fans de pelicules de hackers cal deixar clar que fer servir la VPN no et garanteix la immunitat ni la privacitat absoluta a Internet, per això caldria combinar diferents tècniques i navegadors i trucs, però això ja no es l'objectiu d'aquest manual. Però fer servir una VPN pot salvar-te les dades i si viatges sovint, i/o et connectes a wifis obertes sovint, és pràcticament imprescindible.

Update: >>> també pots fer servir Pocket Wifi, es a dir, proveidors de internet de butxaca, un aparellet de la mida d'una bateria externa, que has de comprar i que et fara de router de butxaca. És més segur que qualsevol wifi, però l'has de pagar, i cada pais te les seves tarifes i serveis. Es privat, et garanteix la connexio a tot arreu del mon (on tingui acces el 4G que has contractat) i és tan segur com la teva connexio de mobil habitual. S'ha de pagar pero a voltes és necessari.
Emmascarar la IP???
Sí, aquesta és segurament la característica més interessant dels VPN.
El principi és senzill (variarà en funcio del tipus de VPN que facis servir); et connectes a la VPN i li dius des de QUIN PAIS vols connectar-te; i el VPN fa la resta

Pantalla del AVAST SecureLine VPN 3.7
I quins tipus de VPN hi ha?
Les VPN són un servei que ja proporcionen alguns navegadors automàticament com el navegador OPERA, et deixa "saltar" de pais però no et deixa seleccionar quin pais vols "connectar-te".
El navegador TOR utilitza el seu sistema propi per falsejar IPs però resula més lent que una VPN; aqui tens un article que en parla.

Hi ha diversos VPN; gratuits i de pagament; AVASTVPN, NordVPN, ExpressVPN, PureVPN, Norton Secure VPN .... aqui tens una bona llista.

Tractant-se de seguretat, personalment et recomanem els de pagament
Links i més info
AVAST SECURELINE*https://www.avast.com/secureline-vpn
ExpressVPNhttps://www.expressvpn.com/
NordVPNhttps://nordvpn.com/es/
PureVPNhttps://www.purevpn.com/
Hotspot Shieldhttps://www.hotspotshield.com/
IPVanishhttps://www.ipvanish.com/
Navegador TORhttps://www.torproject.org/es/
Navegador OPERAhttps://www.opera.com/es-419
Així de fàcil? Flors i violes??
Ja et deus imaginar que no.
Les VPN són un servei molt útil i cobejat, i ja saps que darrera d'una necessitat sempre sorgeix un frau.
La paraula "VPN" és una de les més buscades a les botigues de APPS De Google o Apple, i un informe recent apunta que moltes empreses que fabriquen aquestes apps, falsejen el seu posicionament per sortir als primers llocs de les botigues.

Una eina que s'utilitza per esquivar controls per internet, sempre acava sent atacada per una contra-rèplica, oficial o no, i s'han detectat varios casos de VPN que espiaven als usuaris; especialment entre les que son de franc. Un dels exemples es el popular VPN gratuït "HOLA", que està considerat molt insegur i acusat de ser un col.lector de data personal.

A aquestes alçades ja deus ser conscient que la seguretat absoluta no existeix a Internet, et digui el que et diguin els proveidors de serveis, els fabricants de software i els precursors del vot per Internet. Bàsicament una cosa és tan segura com el temps que hi estiguin disposats a dedicar-li per trencar-li la seguretat.
La regla que ens inspira és "no posar-los les coses fàcils"; inverteix en protecció sempre que puguis però no cal paranoiar-se.

Et sona tot a xinès?

a veure si amb un petit glossari podem posar-hi llum:

MICROSITES CATALANSALMON: VPN

ALTRES MICROSITES DE CATALANSALMON: | MAINADA | CIBERSEGURETAT BÀSICA | COVID INFO | CORONAVIRUS AJUDA | BREXIT | VPN | IDCAT | EXODE | CAMON PROFESSIONAL | TURISME | RODAMONS | CONSELL CCE | FORUM GEOPOLITICA

MAIL   |   CONDICIONS DEL REGISTRE   |   US

Aquesta és una iniciativa de CATALANSALMON.com
Vius a l'estranger i vols contactar amb altres catalans?
CATALANSALMON.COM et muntem una web latevaciutat.catalansalmon.com, de franc només has de demanar-la.

<#> VISITES (2024/05): 141 / VISITES TOTAL : 1980

44.222.104.206 https://www.catalansalmon.com/microsites/vpn/