CATALANSALMON: 19 anys 0 mesos i 10 dies (6950 dies) posant en contacte catalans arreu del món
Ciutat:
Només els usuaris registrats poden afegir continguts. Clica Aqui per registrar-te de franc
Total continguts:13
 PISSARRA PISOS FEINA IDIOMES COMPRA VENDA NOTÍCIES TURISME  
Pag: 123
1  Iran  - Trump declara terrorista la Guàrdia Revolucionària de l'Iran, en una decisió inèdita
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-04-09

L'Iran ha respost declarant com a grups terroristes les forces nord-americanes desplegades al Pròxim Orient

https://www.ccma.cat/324/trump-declara-t errorista-la-guardia-revolucionaria-de-l iran-en-una-decisio-inedita/noticia/2915 353/

^top
2  Iran  - 40 años de la Revolución Islámica en Irán: Sus momentos clave
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-02-10

Se cumplen 40 años del triunfo de la Revolución Islámica en Irán. El 11 de febrero de 1979 colapsaba el gobierno del último sha de Persia, Mohamed Reza Pahlevi. Acababan 2.500 años de monarquía...

https://www.lavanguardia.com/internacion al/20190210/46291590518/40-aniversario-r evolucion-islamica-iran-jomeini.html

^top
3  Iran  - El CNRI, la secta iraniana que finança Vox
Pujat per WEBMASTER [1] - 2019-01-25

El grup prové d?una antiga guerrilla que ara promulga l?islam liberal contra el règim de Teheran

https://www.ara.cat/politica/CNRI-secta- iraniana-financa-Vox_0_2168183207.html
Vox es va fundar, el desembre del 2013, amb donacions per valor de gairebé un milió d’euros que provenien de l’entorn del Consell Nacional de la Resistència Iraniana (CNRI), un grup opositor al règim de Teheran d’origen guerriller i avui islamista liberal exiliat a Europa. El CNRI també va finançar la primera campanya de Vox a les eleccions europees. L’artífex d’aquesta perillosa amistat, l’exeurodiputat català Aleix Vidal-Quadras, que va deixar el partit després de no poder renovar l’escó a Estrasburg, i el líder de la formació ultradretana, Santiago Abascal, han confirmat el finançament, destapat en una sèrie d’informacions del diari El País. Però què és i què pretén el CNRI? I sobretot, quin interès té en l’auge de la ultradreta a Europa?

Es tracta del paraigua polític de l’organització dels Mujahidins del Poble Iranià (MEK), la guerrilla d’inspiració islamomarxista que es va organitzar a mitjans dels anys 60 en la lluita contra el règim del xaReza Pahlevi. El seu logotip aleshores era un puny amb un fusell, una falç i una estrella de cinc puntes. El grup va ser un dels components de la revolució que va derrocar la dictadura del xa el 1979. “A principis dels anys setanta, la majoria dels seus militants van ser detinguts i una desena dels seus líders van ser executats; el mateix període, el sector marxista del grup es va escindir, i allò va causar una lluita interna violenta”, recorda Massoud Sharifi Dryaz, professor de la UAB. El xa va ser derrocat i l’aiatol·là Khomeini va arribar al poder, però la seva relació amb el MEK de seguida va ser conflictiva perquè els guerrillers es van oposar a la confiscació del poder per part dels simpatitzants de Khomeini i la Constitució de la República Islàmica. El 1981 van ser il·legalitzats i van començar a atemptar contra el nou règim: van assassinar l’aiatol·là Beheixti, el número 2 de Khomeini, a més del president del país i el primer ministre. Les seves víctimes es comptaven per centenars.

5.000 combatents a l’Iraq
El grup es va refugiar al veí Iraq, sota la protecció del règim de Saddam Hussein, durant dues dècades: lluitaven contra una dictadura sota les ales de la dictadura enemiga, que els va donar finançament, armes i fins i tot bases militars a la frontera, des d’on llançaven els seus atacs. La guerra Iran-Iraq els va convertir en traïdors als ulls de la majoria d’iranians, una imatge que s’ha perpetuat fins a l’actualitat i que explica per què el seu suport avui a l’Iran és molt limitat. El 1991 van col·laborar amb Saddam en la massacre dels kurds del nord de l’Iraq.

Quan els Estats Units van envair l’Iraq el 2003 i van derrocar Saddam, no sabien ben bé què fer amb els 5.000 combatents del MEK, la majoria dels quals eren dones. El nou govern iraquià -que era pròxim a Teheran- volia expulsar els guerrillers del país. Després de moltes negociacions, Washington va optar per traslladar-los a Albània. Els seus líders, el matrimoni format per Massud Rajavi (que fa anys que no apareix en públic i a qui es dona per mort) i la seva dona Maryam es van refugiar a París. A l’exili han consolidat una organització de tipus sectari que manté el culte a la personalitat, obliga els membres joves al celibat i els que estan casats a divorciar-se i a jurar amor als seus líders (els únics que sí que poden estar casats). La separació de sexes és estricta als seus campaments. Diversos informes, com el de RAND de 2009, els consideren una secta.

El 1997 els Estats Units els va posar a la llista negra d’organitzacions terroristes, i la UE va fer el mateix el 2002. Des d’aleshores, el grup s’ha dedicat sobretot a fer de lobi i buscar suports internacionals: “Són capaços d’aliar-se amb qualsevol que critiqui l’Iran, sigui qui sigui”, explica a l’ARA un periodista francès d’origen iranià que demana no ser identificat. I es tracta d’un lobi amb molts recursos. “Abans tenien els diners de Saddam i ara en reben de l’Aràbia Saudita, que competeix amb l’Iran per l’hegemonia al Pròxim Orient: Trump no vol embrutar-se les mans”, afegeix. El grup també s’ha atribuït algunes filtracions sonades, com les 55.000 pàgines i els 183 CD procedents d’un arxiu secret de Teheran que el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu va fer públiques a l’abril per demostrar que el règim dels aiatol·làs se saltava l’embargament nuclear.

Cada any el CNRI organitza a París unes jornades amb milers de participants, entre ells importants ponents internacionals, que reben sumes substancioses per les seves intervencions: a la declaració pública de béns de John Bolton, assessor de seguretat de la Casa Blanca, hi consta que va rebre 40.000 dòlars del moviment per la seva intervenció en la jornada del 2017. L’exministre d’Exteriors francès, Bernard Kouchner, l’exalcalde de Nova York i advocat personal de Trump, Rudolph Giuliani, i els expresidents espanyols José María Aznar i Jose Luís Rodríguez Zapatero també van ser convidats a aquestes trobades.

I almenys el lobi els ha servit per sortir de la llista negra: el 2009 la UE va deixar de considerar-los terroristes i Washington va fer el mateix el 2012. Això els va permetre accedir a comptes amb desenes de milions que tenien bloquejats.

“No és el primer cop que donen suport a grups radicals”, explica un empresari iranià resident a Barcelona que demana no ser identificat. “S’enfronten al règim de l’Iran per poder, no per ideologia, i els és igual amb qui pacten. Per als iranians que vivim a Europa i que patim els estereotips és una vergonya que financin Vox”. Per a l’escriptora iraniana Nazanin Armanian, exiliada a Barcelona, “aquests grups iranians no coneixen Abascal i ni tan sols parlen espanyol: són un canal de transferència dels diners del Golf i de sectors feixistes dels Estats Units cap a la ultradreta”.

De guerrilla a grup de pressió a l’exili
1965

Fundació dels Mujahidins del Poble Iranià (MEK), una guerrilla urbana que combat el xa.

1979

El MEK participa en la revolució que derroca el xa.

1980

El MEK convoca al juny una manifestació a Teheran en què participen 150.000 persones. Khomeini ordena la repressió i hi ha desenes de morts. El grup és il·legalitzat i s’exilia a l’Iraq.

1983

L’organització es posa al costat de Saddam Hussein en la guerra Iran-Iraq (1980-1988) i queda sota la seva protecció

2003

Amb la invasió de l’Iraq pels estats i la caiguda de Saddam, el MEK perd el suport de Bagdad i s’exilia a Europa.

^top
4  Iran  - El Tribunal de l'Haia exigeix als EUA la suspensió de les sancions imposades a l'Iran
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-10-04

Haurà de permetre l'exportació d'aliments i productes mèdics i agrícoles

https://www.ara.cat/internacional/Haya-d ona-rao-Iran_0_2099790200.html

El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de l'Haia ha ordenat als Estats Units que suspengui les sancions que havia imposat a l'Iran després de la seva sortida de l'acord nuclear amb el país persa, malgrat que l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica va confirmar que Teheran estava implementant l'acord correctament.

El secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, ha reaccionat a la sentència del tribunal assegurant que el seu país continuarà enviant ajuda humanitària a l'Iran. A més, ha acusat l'Iran d'haver vulnerat el tractat durant anys.

Els jutges internacionals han dictaminat la paralització de les sancions imposades a Teheran, com, per exemple, l'exportació d'aliments, productes mèdics i agrícoles i equips imprescindibles per a la seguretat de vols civils. A més, el màxim òrgan jurídic de les Nacions Unides exigeix als Estats Units l'obligació d'autoritzar transferències monetàries perquè els béns bàsics puguin exportar-se a l'Iran.

Així doncs, el president del tribunal, el jutge Abdulqawi Ahmed Yusuf, ha declarat que l'impediment per obtenir aquests productes "pot tenir un impacte perjudicial en la salut i la vida de les persones de l'Iran". El mes d'agost passat, els Estats Units van declarar davant del tribunal que farien els "màxims esforços" per considerar les preocupacions dels jutges en relació als temes humanitaris i de seguretat aèria i ciutadana.

La queixa iraniana
La denúncia de l'Iran es basa en el document firmat pels dos països l'any 1995 en un moment de bones relacions polítiques. Segons Teheran, els Estats Units han violat diversos punts del Tractat d'Amistat, Relaciones Econòmiques i Drets Consulars, com el "d'assegurar la protecció d'individus i companyies i no interferir en les operacions entre els dos països".

La decisió de l'Haia suposa una victòria parcial per a l'Iran, ja que els seus advocats havien demanat la paralització de totes les sancions: des de l'adquisició del deute iranià fins a la compra de petroli i de productes petroquímics.

Segons ha dit el ministre d'Afers Estrangers de la República Islàmica, Mohamed Yavad Zarif en una declaració a l'agència de notícies Tasnim, "la decisió demostra, una vegada més, que la República Islàmica està fent les coses bé i que les sancions dels Estats Units en contra de la gent i la població civil del nostre país són il·legals i cruels". Els magistrats del Tribunal de l'Haia reconeixen a la sentència que les sancions imposades pels Estats Units ja han tingut un impacte en "la importació i exportació de productes entre els dos països".

La vulnerable aplicació de la sentència
Encara que les resolucions del Tribunal Internacional de Justícia tenen un caràcter vinculant i creen obligacions legals a les dues parts implicades en el conflicte, la seva execució dependrà exclusivament de les pressions polítiques internacionals o de la voluntat dels mateixos països implicats.

Washington va sol·licitar al tribunal que no considerés cap de les demandes de l'Iran, ja que podrien causar "prejudicis irreparables als drets sobirans dels Estats Units en les seves polítiques respecte a l'Iran". L'ordre de l'Haia s'hauria d'aplicar mentre el tribunal respon el problema de fons. Tot i això, la seva execució depèn també del Consell de Seguretat de la ONU, on els Estas Units té dret a vet.

^top
5  Iran  - Un grup armat ataca una desfilada militar a l'Iran i deixa almenys 29 morts
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-09-23

El govern iranià diu que l'atac és obra de terroristes reclutats, entrenats i pagats per un règim estranger aliat dels Estats Units

http://www.ccma.cat/324/atac-desfilada-m ilitar-a-iran-matanca-rouhani/noticia/28 76835/

^top
6  Iran  - Un viaje de placer a Irán le cuesta el puesto a un ministro xenófobo
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-08-14

Un viaje de placer a Irán con su nueva novia -una exreina de la belleza de 28 años de origen iraní- le ha costado el puesto al polémico ministro de Pesca noruego, Per Sandberg, que este lunes presentó...

https://www.lavanguardia.com/internacion al/20180813/451318409397/per-sandberg-no ruega-iran.html

^top
7  Iran  - El cas de la ?instagramer? detinguda per ballar sacseja l?Iran
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-07-12

La televisió emet la confessió forçada de Maedeh Hojabri

https://www.ara.cat/internacional/instag ramer-detinguda-ballar-sacseja-Iran_0_20 49994990.html

Teenage dancer, Maedeh Hojabri, was arrested in Iran. She used to record dance videos in her bedroom and upload them to her instagram with 600K followers.#E'&/G_G˜(1I pic.twitter.com/3EDVR9veV3— Negar (@NegarMortazavi) 8 de juliol de 2018


“No pretenia animar ningú a fer el mateix. No treballo amb ningú més. No he rebut formació. Només faig gimnàstica”, deia dissabte plorosa i tremolant a la televisió pública iraniana Maedeh Hojabri. En una de les freqüents confessions forçoses en horari de màxima audiència, aquesta adolescent admetia, al costat d’altres detinguts, el crim d’haver penjat al seu compte d’Instagram uns vídeos on se la veu ballant. Hojrabi, de 18 anys i amb 600.000 seguidors a la xarxa social, ha caigut en l’última onada d’empresonaments de la ciberpolicia iraniana i el seu compte ha estat suspès.

En les imatges, filmades a la seva habitació, la noia balla cançons perses i també d’altres d’autors com Shakira i Justin Bieber. En un altre vídeo apareixia explicant la història del parkour, la tècnica de superar obstacles urbans, molt popular a l’Iran. Però la censura s’ha girat contra les autoritats de Teheran: el cas ha despertat una enorme polèmica i molts iranians han compartit els vídeos a les xarxes. Artistes, periodistes, activistes i polítics i milers d’iranians han expressat la seva indignació pel cas.

^top
8  Iran  - Onada de protestes per la detenció d'una noia iraniana per ballar a Instagram
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-07-11

El poder judicial es planteja bloquejar l'accés a Instagram a l'Iran, una de les poques xarxes que no tenen cap veto al país

http://www.ccma.cat/324/onada-de-protest a-per-la-detencio-duna-noia-iraniana-que -ballava-a-instagram/noticia/2865809/

^top
9  Iran  - L'Iran diu que es mantindrà dins l'acord nuclear, tot i la sortida dels Estats Units
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-05-09

La Unió Europea lamenta el trencament del pacte per part de Trump i assegura que Teheran no l'ha violat

http://www.ccma.cat/324/liran-diu-que-es -mantindra-dins-lacord-nuclear-tot-i-la- sortida-dels-estats-units/noticia/285449 4/

^top
10  Iran  - Trump retira els Estats Units del 'desastrós' acord nuclear amb l'Iran
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-05-09

http://www.ccma.cat/324/trump-anunciara- avui-la-seva-decisio-sobre-lacord-nuclea r-amb-liran/noticia/2854259/

^top
11  Iran  - L'Iran tanca Telegram
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-05-03

El règim castiga la xarxa que va ajudar a organitzar les manifestacions de fa uns mesos

https://www.ara.cat/internacional/LIran- anuncia-prohibicio-Telegram_0_2007399342 .html

^top
12  Iran  - L?Iran i Israel preparen la guerra més alarmant
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-02-20

En una zona considerada la més perillosa del món, la possibilitat d'una confrontació directa entre tots dos països desperta autèntic terror

La tensió a Llevant va pujar molts graus la setmana passada, quan un incident entre l’Iran i Israel empenyé aquests dos països a un pas de la guerra. Un dron iranià, que s’havia enlairat des d’una base de la ciutat siriana de Palmira, va ser abatut per dos helicòpters d’Israel quan va penetrar en l’espai aeri d’aquest país. La resposta va ser l’enviament de l’aviació israeliana a atacar la base iraniana, però un dels F-16 va ser abatut quan tornava, concretament sobre Harduf, per un míssil disparat des de Síria. Els dos ocupants de l’aparell van sobreviure, però Israel va encaixar com un cop molt dur el fet que un avió de la seva força aèria fos tombat per primera vegada en dècades.

En la zona considerada la més perillosa del món, la hipòtesi d’una confrontació directa entre l’Iran i Israel desperta autèntic terror. Fa anys que es palpa la possibilitat d’una guerra entre tots dos països. Per a Israel el programa nuclear iranià és el perill més gran de tota la regió, perquè un hipotètic atac nuclear sobre Israel seria gairebé impossible d’aturar –malgrat que encara ningú no ha pogut demostrar que l’Iran tingui armes nuclears que pugui fer servir. Mentrestant, l’Iran, en ple conflicte amb l’Aràbia Saudita, encapçala ara mateix la línia més dura de tot el món islàmic contra el govern d’Israel. Ara la retòrica habitual del règim iranià ja és alguna cosa més, després d’haver-se involucrat en el conflicte sirià.

https://www.vilaweb.cat/noticies/iran-i- israel-preparen-la-guerra-mes-alarmant/

^top
13  Iran  - Almenys 29 dones detingudes per treure's el vel als carrers de l'Iran
Pujat per WEBMASTER [1] - 2018-02-03

S'intensifica l'onada de protestes contra la llei que obliga les dones a utilitzar el hijab

https://www.ara.cat/internacional/Almeny s-dones-detingudes-treures-carrers_0_195 4004787.html

El 27 de desembre Vida Movahed, una dona iraniana de 31 anys, es va enfilar en una caixa de llum d’una avinguda del centre de Teheran, i, durant uns minuts, va onejar el seu vel lligat a un pal, mostrant els seus cabells nus davant els vianants. Immediatament la van detenir.

Setmanes després, la protesta de Movahed en contra de la llei que obliga les dones iranianes a portar el vel islàmic s’ha estès a gran part del país. Segons ha informat una agència governamental, almenys 29 dones han estat detingudes per les forces de seguretat per sumar-se a aquesta onada de reivindicació. “Estem lluitant en contra del símbol més visible d’opressió”, ha reiterat la periodista iraniana Masih Alinejad, portaveu de la campanya 'My stealthy freedom' ['La meva llibertat clandestina'], que des de Nova York defensa el dret de les iranianes a decidir si volen portar vel. “Hem dit prou. Al segle XXI, volem ser nosaltres mateixes”, ha afegit. Aquest moviment, que Alinejad considera “la veritable cara del feminisme”, ha coincidit –i, en gran part, ha avivat– amb les protestes contra el règim dels aiatol·làs.

La Fiscalia General de l'Iran, però, ha preferit minimitzar-ne la importància. Mohamad Yafar Montazerí ha assegurat que aquest moviment “infantil” és degut a una certa “ignorància” i a “una estimulació de sentiments” impulsada des de “fora del país”.

Des de la revolució del 1979 i la consegüent instauració de la República Islàmica dels aiatol·làs, cobrir-se els cabells amb un vel islàmic en espais públics és obligatòri per a les dones majors de nou anys. També ho és portar roba llarga i folgada. No complir aquestes normes comporta represàlies.
Les dones represaliades per treure’s el vel al carrer se sumen als més de 8.000 manifestants que, segons l’oposició, han estat detinguts des de l’inici de les protestes

^top
Pag: 123
>>> Tornar al capdemunt
Atenció, tot i que els anuncis del tauler son postejats per membres registrats de la web, Catalansalmon NO certifica ni comprova que siguin autèntics o actualitzats, i per tant NO es fa responsable, no fotem :)
Qué més fem a Catalansalmon?

JOCS

CASTELLERS AL MON

CINC CÈNTIMS

Grups de Whatsapp

Directori

SANTJORDING

Diades arreu del món

Rellotge Mundial

Restaurants recomanats per usuaris de Catalansalmon

Quants catalans viuen a l'exterior?

Allotjament

Mainada: Eines i material en català per als catalanets al món

Videoconferéncia amb el Parlament de Catalunya

75.000 contactes de catalans i catalanòfils arreu del món

CAGA TIÓ!!!

RETORN

SEMINARIS Catalansalmon

Enquestes

VPN - Protegeix la teva connexió

IDCAT: el Certificat Digital que et facilitarà la vida!

Premi Josep Maria Batista i Roca

Xarxes socials

800 Representants als consolats espanyols per les eleccions del 21D

Vot Electrònic

Premsa i TV

VULLVOTAR

DIADA2013

DIADA 2012

CULERSALMON

NOPUCVOTAR

RODAMONS

CAMPANYES CAMON

TV3 SATELIT

Missatges dels Presidents Puigdemont i Mas

CATALANSALMON: missió, visió, valors
®-CATALANSALMON.COM
©2005 - Versi—:2.5 [09·2024]
172.71.254.7 | US
info@catalansalmon.com
<#> VISITES (2024/09): / VISITES TOTAL :
Els continguts d'aquest site son gratuits i lliures.
Avís legal / Normes d'ús - POLÍTICA DE COOKIES
Need (google) Translation?