ALLOTJAMENT a Països Baixos
feu un cop d'ull a la info de la web del consolat
Info de la web del Consulat https://www.exteriores.gob.es/Embajadas/lahaya/es/ViajarA/Paginas/Establecerse.aspx
----------
Info del web del Consulat https://www.exteriores.gob.es/Embajadas/lahaya/es/ViajarA/Paginas/Establecerse.aspx
Situació de l'habitatge als Països Baixos per a estudiants i treballadors estranger
El creixement exponencial d'estudiants i treballadors estrangers que opten per estudiar i treballar als Països Baixos ha repercutit negativament al mercat de l'habitatge local en els darrers anys.
Tot i que és un problema estructural que afecta cada any milers d'estudiants i treballadors tant estrangers com neerlandesos, la manca d'allotjaments és un problema creixent.
A causa d'aquesta situació, cada vegada més universitats locals (Amsterdam, Groninga, i Utrecht, entre d'altres) han recomanat als seus estudiants inscrits que cancel·lin la matrícula si no aconsegueixen trobar habitatge abans del 15 d'agost del 2022.
D'acord amb les orientacions de les autoritats administratives i universitàries locals, cal tenir en compte les qüestions següents:
1. El dèficit de places dallotjament supera el 50%. Per aquest motiu cal iniciar la cerca d'allotjament amb antelació suficient. Les universitats o el centre d'estudis locals no solen oferir serveis de cerca d'allotjament ni generalment disposen d'habitatges per als seus futurs estudiants.
2. Molts estudiants recorren a les associacions destudiants dels centres destudis corresponents per trobar allotjament. És freqüent també contactar amb agències immobiliàries locals (vegeu el punt 10) i fins i tot consultar els taulers d'anuncis dels centres comercials de la localitat.
3. S'aconsella la signatura de contracte de lloguer de qualsevol tipus d'allotjament únicament de manera presencial i mai abans de comprovar-ne l'existència i les condicions. Segons aquestes autoritats, no s'ha de confiar en anunciants que ofereixen pisos o habitacions a través d'internet i que asseguren residir a l'estranger, sol·licitant que se'ls enviï diners, ja sigui en concepte de dipòsit o de renda, a aquest tercer país, ja que això podria resultar en una estafa. En el cas de patir una estafa, s'ha de presentar denúncia davant la policia local el més aviat possible.
4. Per llogar un apartament o una casa cal tenir en compte que la legislació permet que el propietari pugui exigir que es demostri la solvència econòmica (habitualment entre 2 i 4 vegades el preu mensual del lloguer) i un o més mesos de dipòsit. El preu i la dificultat per llogar un habitatge als Països Baixos depèn de les ciutats on es vol residir i pot ser considerablement més car que en altres països europeus.
5. La dificultat per trobar un allotjament a qualsevol ciutat dels Països Baixos és més gran per a estudiants sense ingressos demostrables al país que depenen econòmicament d'ingressos de tercers, com poden ser els seus progenitors. Encara que aquestes persones puguin avalar el pagament, per al propietari local aquesta situació podria no resultar fiable i les agències immobiliàries solen ser molt reticents a acceptar-ho, particularment a localitats com Amsterdam, Rotterdam, Den Haag (La Haia) o Utrecht.
6. A causa de les comunicacions excel·lents i de les distàncies curtes entre nombroses localitats, són molts els estudiants que opten per allotjar-se en municipis diferents dels del centre d'estudis.
7. El registre a l'ajuntament o empadronament als Països Baixos pot ser com a resident o no resident.
El RNI (registre al padró municipal com a no resident), és un registre especial que es proporciona de forma ràpida a
les persones que formalment vénen a treballar als Països Baixos per un període inferior a quatre mesos.
Superat és període, s'haurà d'inscriure com a resident.
El padró municipal sidentifica per les sigles BRP (Basisregistratie Personen). Per aconseguir el número de resident (BSN) s'ha de viure en una
adreça catalogada i prevista a la Base de dades del BRP (els càmpings generalment no estan inclosos).
Els treballadors estrangers que resideixen en aquests allotjaments, per més que faci més de quatre mesos que són als Països Baixos,
no obtindran automàticament la residència definitiva. Això comporta, entre altres conseqüències, la impossibilitat d'accedir a
tots els beneficis socials que podrien correspondre.
Per aquesta raó, per aconseguir la residència permanent,
cal buscar un habitatge que sigui reconegut pels municipis i la direcció del qual
estigui prevista a la base de dades BRP. Aquest número de registre com a resident és únic i permanent.
Hi ha, però, una sèrie de condicions i requisits.
Per exemple, cal assegurar-se que estigui permès l'allotjament a casa o habitatge seleccionat.
8. Per al registre com a resident en un municipi cal disposar dun allotjament que compleixi les condicions legals. Els interessats s'han d'assegurar que l'habitatge (o l'habitació) llogat permeti la inscripció a l'ajuntament. En concret, el nombre de persones allotjades ha de guardar proporció amb la mida del pis. D'altra banda, la majoria de les ajudes i subvencions al lloguer estan reservades només a persones registrades com a residents. Els qui es mantenen al llarg del temps amb un registre de no resident (RNI) queden privats daccés a la major part daquestes ajudes.
En cas d'allotjar-se en un habitatge proporcionat per una empresa de treball temporal (ETT), cal tenir en compte que en termes generals aquestes solen disposar d'allotjaments que no permeten el registre d'empadronament (és a dir, el registre que cal fer per a temps superior a quatre mesos). Es recomana comprovar sempre si l'allotjament permet el registre local com a resident.
9. Resulta convenient sol·licitar el certificat “DigiD”, clau electrònica necessària per a tot tipus de tràmits amb les administracions públiques dels Països Baixos. Aquesta es pot sol·licitar estant registrat com a resident o com a no resident. En aquest darrer cas, cal tenir en compte que mentre estigui en possessió d'un RNI (registre temporal) es considera que la residència permanent radica a l'estranger. Podeu obtenir més informació al següent enllaç: https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/digid-buitenland/digid/hoe-vraag-ik-digid-aan"
10. Hi ha diversos portals de cerca d'allotjament a Internet recomanats pels mateixos centres educatius:
- https://www.pararius.com/
- https://www.funda.nl/
- https://www.eur.nl
- https://www.uva.nl
- https://www.room.nl/
- https://kamernet.nl/en
- https://www.huurwoningen.nl/
- https://www.kamer.nl/
- https://housinganywhere.com
|